[vc_empty_space height="-5px"]
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem. [vc_empty_space height="10px"]
[vc_empty_space height="20px"]

Πρόταση ΠΟΞ προς δήμο για αξιοποίηση μονοπατιών

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου / Νέα-Εκδηλώσεις  / Ανακοινώσεις  / Πρόταση ΠΟΞ προς δήμο για αξιοποίηση μονοπατιών

Έγκριση ή μη της εισήγησης των μελών του Π.Ο.Ξ. Γεωργίου Γεώργιου και Αναστασίου Τυφλίδη επί της προθέσεως της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Π.Π. Δήμου Βέροιας για την δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Κουμαριάς – Ξηρολιβάδου, γνωστοποιηθείσας δε εγγράφως εις τον Π.Ο.Ξ. εκ του Τοπικού Συμβουλίου Κουμαριάς.

Αριθμός Απόφασης /2009

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ο.Ξ. κ. Αναστάσιος Βασιάδης έδωσε το λόγο στα μέλη του Π.Ο.Ξ. Γεωργίου Γεώργιο και Αναστάσιο Τυφλίδη, οι οποίοι εισηγήθηκαν το θέμα:

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ο.Ξ. μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψιν την ανωτέρω εισήγηση, τις απόψεις των μελών του Π.Ο.Ξ., το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:

Αποφασίζει ομόφωνα:

Tην έγκριση της από 18-3-2009 και με αριθμό πρωτοκόλλου 7/18-3-2009 του Π.Ο.Ξ. εισηγήσεως των μελών του Π.Ο.Ξ. Γεωργίου Γεώργιου και Αναστασίου Τυφλίδη επί της προθέσεως της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Π.Π. Δήμου Βέροιας για την δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Κουμαριάς – Ξηρολιβάδου, γνωστοποιηθείσας δε εγγράφως εις τον Π.Ο.Ξ. εκ του Τοπικού Συμβουλίου Κουμαριάς, η οποία έχει ως κάτωθι:

ΘΕΜΑ: Έγκριση ή μη της εισήγησης των μελών του Π.Ο.Ξ. Γεωργίου Γεώργιου και Αναστασίου Τυφλίδη επί της προθέσεως της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Π.Π. Δήμου Βέροιας για την δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Κουμαριάς – Ξηρολιβάδου, γνωστοποιηθείσας δε εγγράφως εις τον Π.Ο.Ξ. εκ του Τοπικού Συμβουλίου Κουμαριάς.

Για την παραπάνω γνωστοποιηθείσα εκ του Τοπικού Συμβουλίου Κουμαριάς πρόθεση της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Π.Π. Δήμου Βέροιας για την δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Κουμαριάς – Ξηρολιβάδου και προκειμένου ως Π.Ο.Ξ. να καταθέσουμε πρόταση αφορώσα την δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών στην ως άνω περιοχή έχουμε να επισημάνουμε – προτείνουμε τα ακόλουθα:

1. Θα πρέπει πρώτιστα να γίνει καταγραφή των υφισταμένων περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή, ήτοι α) διαπίστωση ενδεχόμενης διέλευσης διαμέσου της ανωτέρω περιοχής διεθνών μονοπατιών και β) διαπίστωση υφιστάμενης δημιουργίας μονοπατιών στα πλαίσια παλαιότερων προγραμματικών συμβάσεων.

2. Καταγραφή των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής επισκεπτών, στα ευρύτερα γεωγραφικά όρια της συγκεκριμένης περιοχής, όπως :

Α) καταλυμάτων, Β) επιχειρήσεων με αντικείμενο υπηρεσιών περιηγήσεων – ξεναγήσεων, Γ) μουσείων, Δ) χώρων αναψυχής, Ε) κιοσκίων, ΣΤ) παγκακίων, Ζ) χώρων εστίασης, Η) χώρων για υπαίθριες εκδηλώσεις, Θ) βρυσών, Ι) Αποχωρητηρίων, Κ) σήμανση, Λ) Χώρων Αρχαιολογικής Σημασίας, Μ) πηγαδιών.

Η ανωτέρω καταγραφή θα βοηθήσει καταλυτικά στην ανάδειξη των υφισταμένων και τη δημιουργία νέων περιπατητικών μονοπατιών, αφού θα πρέπει όπως παρακάτω περιγράφεται λεπτομερώς να ληφθούν αδιαμφισβήτητα υπόψιν στην τελική κρίση του αρμοδίου φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου.

3. Όσον αφορά τα υπό δημιουργία μονοπάτια:

Η αρχή των υπό δημιουργίαν μονοπατιών θα πρέπει να βρίσκεται σε δασικούς δρόμους στους οποίους μπορεί ο επισκέπτης να φθάσει εύκολα με το αυτοκίνητο ή ακόμη και σε υφιστάμενους ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Περαιτέρω:

Α) θα πρέπει να διέρχονται πλησίον οικισμών

Β) θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων θέας και παρατήρησης του τοπίου,

Γ) στις θέσεις θέας και παρατήρησης του τοπίου να δημιουργηθούν κιόσκια και να αναρτηθούν πληροφοριακές πινακίδες ερμηνείας τοπίου, αποχωρητήρια.

Δ) στους χώρους αναψυχής να περιλαμβάνονται χώροι εστίασης, παγκάκια, χώρο για υπαίθριες εκδηλώσεις, βρύσες, ψησταριές, αποχωρητήρια,

Ε) θα πρέπει να υπάρχουν: i) ενημερωτικές πινακίδες στην αρχή του μονοπατιού, με χάρτη της διαδρομής, ii) επαρκή σηματοδότηση – σήμανση των μονοπατιών κατά μήκος διέλευσης αυτών, iii) πινακίδες πληροφοριακού xαρακτήρα ( π.χ. περιβαλλοντικού, ιστορικού κτλ. ),

ΣΤ) θα πρέπει να καθαριστεί η βλάστηση όπου απαιτείται για τη διέλευση των ορειβατών.

4. Ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων και ορεινών ξενώνων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ορμητήρια για
εξερεύνηση όλης της περιοχής. Μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα δίκτυο μονοπατιών μικρής σχετικά απόστασης από αυτά,
στα οποία μπορεί να περιηγηθεί ένας επισκέπτης και να επιστρέψει στο τέλος της ημέρας σε αυτά για ανάπαυση.
Λόγω του ότι η κατάσταση των δρόμων στην ορεινή ζώνη δεν επιτρέπει την κίνηση με συμβατικά αυτοκίνητα, η πρόσβαση
σε αυτές τις διαδρομές μπορεί να γίνει με όχημα 4Χ4 ή μηχανή εκτός δρόμου.
Με βάση αυτά τα καταφύγια, μπορεί να γίνει εξερεύνηση όλου του ορεινού όγκου με τα πόδια, ποδήλατο
(
mountain
bike), με όχημα 4Χ4 ή μηχανή εκτός δρόμου ανάλογα με τη διαδρομή και την απόσταση.

Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την αύξηση του αριθμού επισκεπτών:

Οι παρεμβάσεις αυτές στον τομέα εναλλακτικού τουρισμού οι οποίες προβλέπονται να υλοποιηθούν μέσω του Τοπικού Προγράμματος LEADER+, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική ώθηση στη τοπική τουριστική ανάπτυξη. Η διασφάλιση όρων ποιότητας και αειφορίας στην τουριστική ανάπτυξη εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από την επιλογή του κατάλληλου αναπτυξιακού προτύπου που θ’ ακολουθηθεί. Το πρότυπο της τουριστικής ανάπτυξης που επιλέγεται για την υπό μελέτη περιοχή είναι αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης που βασίζεται στην αρμονική διαχείριση των τουριστικών πόρων και του τουριστικού προϊόντος, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς κλπ.) του τόπου προορισμού.

Για τον έλεγχο των επιπτώσεων στο περιβάλλον αλλά και την αρμονική συνύπαρξη τουριστών και παραγόντων ενός τόπου υποδοχής επισκεπτών, κριτήριο αποτελεί η εκτίμηση της φέρουσας τουριστικής ικανότητας, η οποία θα θέτει τα όρια και τους όρους της τουριστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κορεσμένη τουριστικά με απειλή υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας θεωρείται μία περιοχή όταν για κάθε έναν μόνιμο κάτοικο αντιστοιχεί περισσότερο του ενός επισκέπτη ανά ημέρα.

Επιπρόσθετα όλες οι ανωτέρω παρεμβάσεις οι οποίες προτείνονται – επισημαίνονται πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθούν τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως αυτές τίθενται από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία της χώρας, ήτοι το άρθρο 24 του Συντάγματος, το άρθρο 3 του ν. 1650/1986, την Κ.Υ.Α., Αριθ. Η.Π.:15393/2332 ΦΕΚ Β΄ 1022/5/8/02 και την Κ.Υ.Α. υπ` αριθ. 69269/5387/1990 ΦΕΚ Β` 678.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των μονοπατιών:

Ως λογικό επακόλουθο της ύπαρξης των διαδρομών των περιπατητικών μονοπατιών θα πρέπει να περιμένει κανείς την ανάδειξη των φυσικού και παράλληλα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής. Τα μονοπάτια αυτά έχοντας σχεδιαστεί με λεπτομερή προσοχή και με σκοπό να αναδείξουν την φυσιογνωμία της περιοχής (φυσικό πλούτο, ιστορικό και πολιτιστικό), μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της διακίνησης των επισκεπτών, παρέχοντας την δυνατότητα της ενεργητικής δραστηριοποίησης των επισκεπτών στη φύση φέρνοντας τους σε άμεση και μεγαλύτερη επαφή με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Προσφέροντας έτσι στον επισκέπτη την δυνατότητα να αποκομίσει το μέγιστο από την επίσκεψη του στην περιοχή.

Αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τις εξεταζόμενες περιοχές:

Τα περιπατητικά μονοπάτια μπορούν να θεωρηθούν ως υποδομές και ως δράσεις ανάδειξης της περιοχής που αναβαθμίζουν, τονώνουν και υποστηρίζουν την τουριστική ροή.

Μέσω των παρεμβάσεων αυτών αναμένεται ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η διάκριση δε, σε χωρικές υποενότητες που αντανακλούν και τις μικροπεριοχές στις οποίες εξειδικεύονται οι παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες χωροθετούν και οργανώνουν και την διευθέτηση των διαπιστωμένων τουριστικών ροών. Για τις συγκεκριμένες περιοχές διαμέσου των οικισμών εκ των οποίων θα διέλθουν τα μονοπάτια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση της τουριστικής ζήτησης καθώς η οργάνωση των υποδομών και της τουριστικής ροής θα επιτρέψει την προσφορά πιο ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων και προσφορών – πακέτων καθιστώντας και το τουριστικό προσφερόμενο προϊόν της περιοχής πιο ελκυστικό.

Προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω της εισροής τους στο τουριστικό κύκλωμα:

Τα υπάρχοντα ποιοτικά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα καθώς και οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής, αναμένεται να βοηθηθούν στην διέξοδο τους στην αγορά με την διασύνδεσης τους με το τουριστικό ρεύμα της περιοχής. Τα αξιόλογα αυτά προϊόντα κομμάτι τόσο του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος όσο και των παραγωγικών πόρων της περιοχής, διεισδύοντας στο τουριστικό κύκλωμα της περιοχής αναμένεται να επιτύχουν καλύτερη εμπορευσιμότητα να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και να διεκδικήσουν καλύτερη τύχη όχι μόνο στην τοπική αγορά αλλά με συντονισμένες ενέργειες να διεκδικήσουν κομμάτι από αγορές σε άλλες περιοχές επιδιώκοντας έτσι και επιτυγχάνοντας εν μέρει την εξωστρέφεια του τοπικού παραγωγικού συστήματος.

Διασύνδεση τουρισμού και κοινωνίας – εμπλουτισμός των υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων με νέες σχετιζόμενες με τον τουρισμό:

Η ανάδειξη και η διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής αναμένεται να προσδώσει συμπληρωματικά εισοδήματα και να ποικίλει τους τομείς της παραγωγικής ενασχόλησης των κατοίκων. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η σύζευξη διαφόρων τομέων του παραγωγικού συστήματος της περιοχής με ένα διογκούμενο τουριστικό ρεύμα μπορεί να βοηθήσει ως ένα σημείο στη οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής. Στο γεγονός της οικονομικής αναζωογόνησης και οικονομικής ανάπτυξης θα συμβάλει και το ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού: Οικολογικού, Φυσιολατρικού αγροτουρισμού, ορειβατικού, εκπαιδευτικού, γαστρονομικού μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης σε νέες δεξιότητες και επαγγέλματα. Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται από την διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και των προϊόντων πρώτης μεταποίησης της περιοχής με το τουριστικό ρεύμα.

Ακολουθούν τρία (3) συνημμένα σε μορφή χάρτου από το διαδίκτυο, χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν τις προτεινόμενες περιοχές κατά σειρά σπουδαιότητας.

Οι διαδρομές της πρότασης σε σύνολο είναι έξι. Αναλυτικότερα :

Στη σελίδα 1 των συνημμένων υπάρχουν τρία μονοπάτια με διαφορετικό χρωματισμό:

Α) Κόκκινη διαδρομή : Κτίριο Π.Ο.Ξ. προς αυχένα Δόξας μέσω Ε4 και δρόμου προς Ιμπιλή. Στον αυχένα ιδιαίτερη θέα κυρίως προς Ξηρολίβαδο. Η πορεία διέρχεται από λιβάδια, οξιές και πεύκα στο τέρμα. Χρόνος διαδρομής δύο (2) ώρες. Μέτριας δυσκολίας.

Β) Κίτρινη διαδρομή : Κτίριο Π.Ο.Ξ. προς πεύκα (βρύση), δρόμος Ε4 προς διασταύρωση Μπαρίκας ( 250 μ. πριν στρίβουμε δεξιά), λιβάδι , προς πηγαδίτσα (υπάρχον αξιοποιήσιμο πηγάδι) δια μέσω πεύκων στο τέρμα. Χρόνος 90΄. Χαμηλής δυσκολίας.

Γ) Σιέλ διαδρομή : Κτίριο Π.Ο.Ξ. προς σπαστό, δρόμος προς διασταύρωση Μπαρίκας. Συνεχίζουμε χωρίς δυτικά και στο πρώτο άνοιγμα με πεύκα στρίβουμε αριστερά. Ακολουθούμε το δρομάκι που γυρίζοντας ανατολικά κινούμαστε προς το τέρμα. Χρόνος διαδρομής δύο (2) ώρες. Χαμηλής δυσκολίας.

Στην σελίδα 2 των συνημμένων:

Δ) Λευκή διαδρομή : Κτίριο Π.Ο.Ξ. προς Ξηροβούνι 1804 υψόμ. ανάβαση μέσω Μακρυράχης από τοποθεσία Μπαρίκα (ανατολική πλευρά). Κορυφή με καταπληκτική θέα. Κατάβαση από δυτική πλευρά μέσω πυκνών δένδρων ( πεύκων και οξιάς) στο φρεάτιο νερού και προς καλύβες-στάνες (βάση Ξηροβουνίου-βρύση). Από εδώ κινούμαστε στον δρόμο που ταυτίζεται με το Ε4 και μας οδηγεί στο τέρμα, μέσω του πευκοδάσους. Χρόνος διαδρομής 5-6 ώρες. Αρκετής δυσκολίας.

Στην σελίδα 3 των συνημμένων:

Ε) Κόκκινη διαδρομή : Πορεία προς Ιμπιλή. Κτίριο Π.Ο.Ξ. προς Ιμπιλή μέσω Ε4 διεθνούς μονοπατιού δια μέσω λιβαδιών και δάσος οξιάς. Ναός Αγίας Παρασκευής (Σαρακατσάνικος οικισμός) , επιστροφή από δρόμο προς Ξηρολίβαδο δια μέσω του δάσους οξιάς. Κατά παράδοση γίνεται κάθε χρόνο η διαδρομή από τους Ξηρολιβαδιώτες κάθε 26 Ιουλίου. Χρόνος διαδρομής τρείς (3) ώρες. Αρκετής δυσκολίας.

Στ) Κίτρινη διαδρομή : Κτίριο Π.Ο.Ξ. προς σπαστό δρόμος προς Ξηροβούνι στρίβουμε δεξιά από μονοπάτι για Καρά-ντερέ. Κατηφορίζουμε συναντάμε στην βάση του τις τρύπες (σπηλιές) και οδηγούμαστε προς διασταύρωση Ξηρολιβάδου όπου είναι και το τέρμα. Χρόνος διαδρομής δύο (2) ώρες. Μέτριας δυσκολίας.

Η σειρά σπουδαιότητας των διαδρομών κατά την εκτίμηση του Π.Ο.Ξ. είναι : Α) – Δ) – Β) – Ε) – Γ) – Στ).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως εξής:

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΟΓΙΑ


ΤΑ ΜΕΛΗ
:

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΥΦΛΙΔΗΣ
  2. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  3. ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  4. ΕΛΒΙΡΑ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ
  5. ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

[GALLERY=15]