Αρχείο για Αύγουστος, 2017

ΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

29 Αυγούστου, 2017

Με το καθιερωμένο γλέντι που αποτελεί παράδοση για το χωριό, αποχαιρέτισαν το καλοκαίρι που φεύγει οι Ξηρολιβαδιώτες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ, 27-8-2017, μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, ολοκληρώνοντας τις «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2017» που προγραμμάτισε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.
Tο αποχαιρετιστήριο υπήρξε ένας ύμνος αγάπης και νοσταλγίας προς το Ξηρολίβαδο και το πανέμορφο Βέρμιο.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό και ευχές για καλό Φθινόπωρο απηύθυνε εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου ο Πρόεδρος Βασίλης Α. Χασιώτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνεισέφεραν με κάθε τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση της διοργάνωσης ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2017.
Στο γλέντι κατά παράδοση πρωταγωνίστησαν τα παιδιά του χωριού που ανέδειξαν τα φυσικά τους φωνητικά και χορευτικά ταλέντα, κάτω από τον θαυμάσιο έναστρο ουρανό της ξηρολιβαδιώτικης κοιλάδας .
Η βραδιά ξεκίνησε με τα παιδιά τα οποία ερμήνευσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία γνωστά παραδοσιακά τραγούδια.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του ΠΟΞ, που δίδαξε ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τσιαμήτρος.
Την σκυτάλη έλαβε το μουσικό σχήμα Δημήτρη Πίκου και Μάκη Πατόπουλου που ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους με παραδοσιακά χορευτικά τραγούδια, που έδωσαν το έναυσμα σε όλο τον κόσμο να μπει με ενθουσιασμό στον χορό.
Σε προχωρημένες ώρες το μουσικό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με λαϊκά ακούσματα που προσέφεραν μια διαφορετική αίσθηση στο αποχαιρετιστήριο γλέντι.
Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού που συμμετείχαν στο γλέντι αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της βραδιάς, ενώ το νέο φεγγάρι του Αυγούστου έγερνε προς την δύση του και ήταν σαν να τους αποχαιρετούσε.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

28 Αυγούστου, 2017

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2017, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου συμμετείχε με το χορευτικό του συγκρότημα, στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας.
Ιδιαίτερα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Αθλητικό Χώρο στα Εβραϊκά Μνήματα την Παρασκευή 25-8-2017, οι χορευτές του Ξηρολιβάδου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Τσιαμήτρου, παρουσίασαν μαζί με τους χορούς, το γνωστό δρώμενο «Καπεταναραίοι, Βοσκοπούλες και Μάγκες».
Οι χοροί που παρουσιάστηκαν από το χορευτικό του ΠΟΞ οι: Πατινάδα, Ζαχαρούλα, Καραπατάκι, Τσάμικο και Σαράντα Πέντε.
Το δρώμενο των Καπεταναραίων τελούνταν στην Βέροια την αποκριάτικη περίοδο, κατά τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, αλλά και στα χρόνια του μεσοπολέμου και συμμετείχαν μόνο ντόπιοι και βλαχόφωνοι άντρες.
Ειδικότερα στα χρόνια του Μεσοπολέμου το δρώμενο αναβίωνε κυρίως από ομάδες Ξηρολιβαδιωτών, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφικές απεικονίσεις της εποχής.
Η δράση του εθίμου ήταν κυρίως χορευτική, εμπεριείχε όμως και θεατρικά στοιχεία.
Η ονομασία του δρώμενου παραπέμπει στους καπετάνιους των κλεφτών και αρματολών.
Οι άντρες που μετείχαν στην ομάδα αυτή φορούσαν την ενδυμασία του Κλεφταρματωλού, της Βοσκοπούλας και του Μάγκα Αρβανίτη.
Οι ρίζες του χορευτικού – θεατρικού δρώμενου δύσκολα ανιχνεύονται, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα έθιμα του τόπου.
Σίγουρα όμως οι ρίζες αυτές είναι κοινές με άλλα έθιμα της περιοχής, όπως οι Μπούλες και τα Ρουγκάτσια.
Μεταπολεμικά το δρώμενο ατόνησε και σιγά-σιγά σταμάτησε να τελείται, όπως και πολλά άλλα, που στις μέρες μας αναβιώνουν με την προσπάθεια των Πολιτιστικών Φορέων.

ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΞ

27 Αυγούστου, 2017

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2017» συμπληρώθηκε και ο κύκλος των θερινών μαθημάτων παραδοσιακών χορών, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού από τον χοροδιδάσκαλο Γιάννη Τσιαμήτρο.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων μαθημάτων στα συγκροτήματα παιδιών και ενηλίκων, ο χοροδιδάσκαλος ευχαρίστησε όλους για την ένθερμη συμμετοχή και ανακοίνωσε την τελική παρουσίαση των χορών στο καθιερωμένο Αποχαιρετιστήριο Γλέντι που θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό πάρκο του χωριού την Κυριακή 27 Αυγούστου.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

27 Αυγούστου, 2017

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Ιερά Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Ξηρολίβαδο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Το Ξηρολίβαδο σεμνύνεται να συγκαταλέγει μεταξύ των Αγίων που ιδιαίτερα τιμά τον Άγιο Κοσμά, τον Πατροκοσμά, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, κατά την τελευταία περιοδεία του πέρασε από το χωριό όπου κήρυξε τον Λόγο Του Θεού και την Πίστη στην Απελευθέρωση του Γένους, καθαγιάζοντας τον τόπο.
Παρά το γεγονός ότι η ημέρα της εορτής είναι εργάσιμη ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου Ξηρολιβάδου γέμισε από πιστούς, αναδεικνύοντας ακόμα μία από τις ανεκτίμητες παραδόσεις του χωριού.

Η ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

27 Αυγούστου, 2017

Με μέριμνα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου τηρήθηκε η παράδοση που θέλει τους κατοίκους του χωριού να αφιερώνουν μια ημέρα του καλοκαιριού στην καθαριότητα, με το μάζεμα των σκουπιδιών που βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους και στις πλατείες του χωριού .
Με την πρόσκληση που απεύθυνε ο ΠΟΞ ανταποκρίθηκε σημαντικός αριθμός Ξηρολιβαδιωτών, κυρίως παιδιών, που συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία.
Αφού προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα γάντια και σακούλες χωρίστηκαν σε ομάδες και κτένισαν κυριολεκτικά το Ξηρολίβαδο, συλλέγοντας όλα τα σκουπίδια τα οποία τοποθετήθηκαν σε ειδικούς κάδους.
Η παράδοση που τηρεί ο ΠΟΞ για την «Ημέρα Καθαριότητας» και η ανταπόκριση των παιδιών του Ξηρολιβάδου αποτελούν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος στο οποίο όλοι ζουν και δραστηριοποιούνται.

<img src="http://xirolivado.gr/wp-content/uploads/2017/08/Καθαριότητα-1-300×225.jpg" alt="" width="300" height="225" class="alignnone size-medium wp-image-4095″ />

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Ξηρολίβαδο

9 Αυγούστου, 2017

Η πανσέληνος τον Αύγουστο είναι στα καλύτερά της: Καλοκαιρινή, ερωτική, υπέροχη και καμιά φορά κόκκινη, μας καλεί να την χαρούμε με ευχαρίστηση.
Την περασμένη Δευτέρα (7 Αυγούστου 2017) ήταν μια ξεχωριστή πανσέληνος γιατί η Σελήνη βρέθηκε σε μερική έκλειψη, καθώς εισήλθε μερικώς στην σκιά της γης και σκιάστηκε μικρό μέρος της.
Έτσι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας άνοιξαν για το κοινό και πραγματοποιήθηκαν παντού δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών κ.ά.). Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και στην Ημαθία (Μίεζα, Λευκόπετρα).
Στο Ξηρολίβαδο εκείνη την ημέρα, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού του Ομίλου, οι κάτοικοι και παραθεριστές του πέρασαν ευχάριστα μια βραδιά κοντά στη Μπάρα (μικρή λίμνη του χωριού) με μουσική, ερωτικά τραγούδια, απολαμβάνοντας την υπέροχη κιθάρα και απαλή φωνή του ξηρολιβαδιώτη γνωστού μουσικού Δημήτρη Πίκου.
Δυστυχώς ο ουρανός ήταν λίγο συννεφιασμένος και δεν υπήρξε η δυνατότητα ο κόσμος να δει την Πανσέληνο καθαρά. Αυτό όμως δεν εμπόδισε, ούτε και η βροχή αργότερα, τους παρευρισκομένους μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τη βραδιά για μια ολόκληρη ώρα δίπλα στη φωτιά, που οι νέοι του χωριού συνηθίζουν να ανάβουν τα βράδια εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τους πεσόντες Ξηρολιβαδιώτες

7 Αυγούστου, 2017

Την Ημέρα Εθνικής Μνήμης τίμησαν οι Ξηρολιβαδιώτες και οι επισκέπτες του χωριού, την Κυριακή 06.08.2017, πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται.
Οι εκδηλώσεις της ημέρας ξεκίνησαν το πρωί με τον εκκλησιασμό των Ξηρολιβαδιωτών και την εορτή της Μεταφορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, όπου -όπως είθισται στην γιορτή αυτή- μοιράστηκαν ευλογημένα σταφύλια στους πιστούς.
Κατόπιν. στις 11.30 π. μ. άπαντες μετέβησαν στο ηρώο πεσόντων, που βρίσκεται στο πάρκο του χωριού, όπου και έγινε Μνημόσυνο για τους πεσόντες Ξηρολιβαδιώτες στους Εθνικούς Αγώνες από τον ιερέα του χωριού π. Ιωάννη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ετήσια τακτική συνέλευση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, όπου ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Βασίλης Α. Χασιώτης έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου της χρονιάς 2016-17 και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Ξηρολίβαδο.

ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

6 Αυγούστου, 2017

Κατά τους θερινούς μήνες, το λιβάδι του Ξηρολιβάδου χρησιμοποιείται από τους νέους του χωριού σαν γήπεδο ποδοσφαίρου, στο οποίο πραγματοποιούνται φιλικοί αγώνες με αντίστοιχες ομάδες χωριών της ευρύτερης περιοχής.
Οι αγώνες αυτοί εντάσσονται στην διοργάνωση ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ που προγραμματίζει και πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.
Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης δόθηκε αγώνας μεταξύ των ομάδων Ξηρολιβάδου και Κουμαριάς ο οποίος έληξε με σκορ 5-0 υπέρ του Ξηρολιβάδου.
Ο αγώνας ήταν επαναληπτικός αντίστοιχου που δόθηκε προ ημερών στην Κουμαριά, όπου το σκορ ήταν ανάστροφο 5-0 υπέρ της Κουμαριάς.
Όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές διακρίθηκαν για την αγωνιστικότητά τους, το σθένος και την εξαιρετική απόδοση τους στο άθλημα.
Τους Κουμαριώτες που έφθασαν στο Ξηρολίβαδο για τον αγώνα, υποδέχτηκε εγκάρδια αντιπροσωπεία του ΠΟΞ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Βασίλη Χασιώτη.
Τους ποδοσφαιριστές της Κουμαριάς συνόδευσε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ» Κώστας Τζίμας με μέλη του Συλλόγου.
Στην ξηρολιβαδιώτικη ομάδα που δραστηριοποιήθηκε υπό την τεχνική ηγεσία του προπονητή Γιώργου Χασιώτη, συμμετείχαν οι Βασίλης Σουροβίκης, Κώστας Ντέλλας, Στέφανος Χατζηαντωνίου, Σέργιος Φουρκιώτης, Νίκος Φουρκιώτης, Άγγελος Πάσιος, Θεόφιλος Κουμπουλίδης, Δημήτριος Κουμπουλίδης, Βασίλης Πετρακόπουλος, Γιώργος Ράδης, Γιάννης Γκούμας, Τάσος Αδαμίδης, Λευτέρης Σβαρνόπουλος και Γιώργος Μιχαηλίδης.
Την ομάδα της Κουμαριάς απετέλεσαν οι νεαροί ποδοσφαιριστές Νίκος Τζήμας, Γιώργος Τζήμας, Νικόλας Χατζηαντώνογλου, Αλέξανδρος Μαυρουδας, Γιώργος Δημόπουλος, Γιάννης Πρωτοψαλτης, Ηλίας Καραβασόπουλος, Περικλής Μούσιας, Κωνσταντίνος Τσακνάκης, Γιώργος Μούρνος, Κωνσταντίνος Τζήμας, Μανώλης Χρήστου, Αναστάσης Καλογιαννίδης, Παναγιώτης Κακαφίκας, Θοδωρής Λαζής, Γρηγόρης Χαλκίδης και Πλάτων Βαφειάδης.
Τους Κουμαριώτες ποδοσφαιριστές υποστήριξε η προπονητική ομάδα του Συλλόγου Κουμαριάς που αποτελέστηκε από τους Σίμο Χαλκίδη, Μανώλη Ταραμονλή και Γιώργο Δημόπουλο.
Τα τέρματα του αγώνα πέτυχαν οι Λευτέρης Σβαρνόπουλος, Κώστας Ντέλλας, Σέργιος Φουρκιώτης, Τάσος Αδαμίδης και Στέφανος Χατζηαντωνίου.
Στον αγώνα διαιτήτευσε ο Αλέξανδρος Μαρούδας.
Την ευθύνη της ιατρικής κάλυψης του αγώνα, είχε ο Ορθοπαιδικός Αναστάσιος Βασιάδης.
Μετά την λήξη του αγώνα οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν μαζί επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά τις άρρηκτες σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των χωριών τους.

«ΗΡΘΑΜΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

5 Αυγούστου, 2017

Οι Ξηρολιβαδιώτες αλλά και οι επισκέπτες του χωριού που αποφάσισαν να αναζητήσουν λίγη δροσιά στο Βέρμιο όρος πριν από λίγες ημέρες, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μια καταπληκτική συναυλία κάτω από τον φαντασμαγορικό έναστρο ξηρολιβαδιώτικο ουρανό.
Η ταλαντούχος τραγουδίστρια Έλενα Μουδίρη Χασιώτου με την ορχήστρα της παρουσίασαν ένα καταπληκτικό μουσικό ταξίδι με ήχους παραδοσιακούς, λαϊκούς και με νέες συνθέσεις από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Μικράς Ασίας, με τον γενικό τίτλο «Ηρθαμε από μακριά».
Ερμηνεύοντας γνωστούς σκοπούς της παραδοσιακής άλλα και έντεχνης μουσικής κληρονομιάς, το μουσικό σχήμα ενθουσίασε το ένθερμο κοινό που χειροκροτούσε συνεχώς.
Ειδικότερα μετά το σχόλιο της Έλενας όπου αποκάλυπτε την ξηρολιβαδιώτικη καταγωγή της και το τραγούδι «Ο λάϊ μούντι ανάλτου» που ερμήνευσε στα βλάχικα, ο ενθουσιασμός του κοινού κορυφώθηκε.
Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας και εντάχθηκε στην διοργάνωση «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2017»
Πριν την έναρξη της συναυλίας χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Βασίλης Χασιώτης.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

5 Αυγούστου, 2017

Κορυφαία εκδήλωση της διοργάνωσης ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2017 που πραγματοποιήθηκε από τον ΠΟΞ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ξηρολιβάδου ήταν ο Εορτασμός της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Προφήτη Ηλία, Προστάτη του Ξηρολιβάδου.
Με επίκεντρο την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονος, εορτάστηκε στο Ξηρολιβάδο ο Προστάτης του χωριού Άγιος Προφήτης Ηλίας, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου που μαζί με την ευλογία της ημέρας αναζήτησε και τον περίφημο δροσερό αέρα του Βερμίου δραπετεύοντας από τον καύσωνα των ημερών.
Ακολούθησε η αναβίωση της παράδοσης των Εικόνων στο προαύλιο του Ιερού Ναού και αργότερα ο Αγιασμός των πηγαδιών στη θέση Μπούνα στο λιβάδι του Ξηρολιβάδου.
Με εξαιρετική λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση κόσμου τελέστηκε και ο Πανηγυρικός Εσπερινός την παραμονή της Εορτής, από τον Αρχιμανδρίτη π. Παύλο Σταματά ο οποίος μίλησε με θέμα «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».
Ακολούθησε περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Προφήτη Ηλία, πέριξ του Ιερού Ναού.
Στον Εσπερινό συλλειτούργησαν ο ιερέας του χωριού π. Ιωάννη Κιουλές, οι διατελέσαντες ιερείς του χωριού π. Ιωάννης Μακρής, π. Γεώργιος Βακωνάκης και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριάκος Κοκελίδης από την Ιερά Μητρόπολη Κατερίνης.
Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία Ξηρολιβάδου εξελίχθηκε σε ένα πάνδημο γλέντι, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τους θαυμάσιους μεζέδες και να απολαύσουν τα εξαιρετικά μουσικά ακούσματα του τόπου.

Επόμενη Σελίδα »

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ