Αρχείο για Ιούλιος, 2017

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η 13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

27 Ιουλίου, 2017

Πραγματοποιήθηκε στο Ξηρολίβαδο η 13η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων το Σάββατο το βράδυ, 22 Ιουλίου 2017. Μια εκδήλωση που σημείωσε τεράστια επιτυχία και ήταν μέσα στα πλαίσια των πλούσιων εκδηλώσεων, που κάθε χρόνο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.
Εκτός του χορευτικού συγκροτήματος του Π.Ο. Ξηρολιβάδου, συμμετείχαν ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, ο Π.Σ. Νέων Νεοκάστρου Ημαθίας, ο Π.Σ. Νέων Πολυπλατάνου Ημαθίας ‘Ο Άγιος Χριστόφορος’ και το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, οι οποίοι παρουσίασαν βλάχικους, ηπειρώτικους, μακεδονικούς και θρακιώτικους χορούς αντίστοιχα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καθιερωμένο σεργιάνι των συγκροτημάτων στο κεντρικό δρόμο του χωριού με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής κομπανίας του Φώτη Καραβιώτη και κατέληξε στο χώρο του μπάσκετ-πάρκου του Ξηρολιβάδου, όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση.
Ξηρολιβαδιώτες, καθώς και φίλοι του χωριού που ανηφόρισαν στο πανέμορφο και δροσερό Ξηρολίβαδο, αφήνοντας την κάψα του κάμπου, απόλαυσαν μια μουσική και χορευτική πανδαισία.
Έσμιξαν η Ήπειρος των βλαχοφώνων και ελληνοφώνων με τη Μακεδονία και τη Θράκη, αναδεικνύοντας έτσι τον πλούτο, την ομορφιά, τη μεγαλοπρέπεια, την αρχοντιά και τις πανάρχαιες ρίζες του ελληνισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εντυπωσίασε ο σεβασμός και η πιστότητα στη παράδοση όσον αφορά το ενδυματολογικό και χορευτικό μέρος των συμμετεχόντων συγκροτημάτων.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο ξηρολιβαδιώτης ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουσμπούκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Τάσος Βασιάδης, ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Ξηρολιβάδου κ. Στέργιος Ντέλλας, καθώς και πρώην μέλη του ΔΣ του Ομίλου.
Τη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο χοροδιδάσκαλος του ΠΟΞ κ. Τσιαμήτρος Γιάννης και ο Πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Βασίλης Α. Χασιώτης επέδωσε-μέσω των αναφερθέντων τιμώμενων προσώπων- αναμνηστικά δώρα στους υπεύθυνους των συγκροτημάτων.
Μετά τη παρουσίαση των συγκροτημάτων ακολούθησε γλέντι στον ίδιο χώρο, το οποίο συνεχίστηκε σε ταβέρνα του χωριού μέχρι αργά.
Το μουσικό και χορευτικό ρεπερτόριο των συγκροτημάτων είχε ως εξής:
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου χόρεψε βλάχικους και ηπειρώτικους χορούς από το Βέρμιο και την Ήπειρο με τη παρακάτω σειρά: Σαράντα πέντε, Μετσοβίτικο με γυρίσματα, Τσαρίτσα και Τσάμικο Κόνιτσας.
Ο Π. Σ. Νέων Πολυπλατάνου ο ‘Άγιος Χριστόφορος’ παρουσίασε τους παρακάτω μακεδονικούς χορούς: Μπαϊτούσκινο, Ζαβλιτσένα, Γκάιντα, Πουστσένο και Μολάεβο.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας-με τραγουδιστή τον Γιώργο Μανέκα-απέδωσε τους βλάχικους χορούς: Μπεράτικο, Ζαχαρούλα, Τσάμικο και Συγκαθιστό με γυρίσματα.
Το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης χόρεψε χορούς από τη Δυτική Θράκη ως εξής: Συρτοσυγκαθιστό, Ντρίστα, Μπαϊτούσκα, Ζωναράδικο- Γαϊτάνι-Κουλουριαστό και Σιχτίρ χαβασί.
Ο Π.Σ. Νέων Νεοκάστρου παρουσίασε τους εξής χορούς. Μα ντι κου νίκα, Μαριόλα, Μπεράτι βαρύ και Πωγωνίσιο.

13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

15 Ιουλίου, 2017

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ 13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ (γήπεδο μπάσκετ) ΣΤΙΣ 22-7-2017 ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 20.00.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ.
ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ:
1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ
2. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
3. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
4. Π.Σ. ΝΕΩΝ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
5. Π.Σ. ΝΕΩΝ ΠΟΛΥΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2017

9 Ιουλίου, 2017


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου αναλαμβάνει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του να υλοποιήσει μια σειρά από εκδηλώσεις – δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το χορό, την παράδοση, τη χειροτεχνία και τη μουσική με επίκεντρο το Ξηρολίβαδο. Καλούμε λοιπόν όλα τα μέλη του Ομίλου, τους κατοίκους και τους φίλους του χωριού μας, να αγκαλιάσουν με τη συμμετοχή και τη στήριξή τους τις εκδηλώσεις και για μια ακόμη φορά να απολαύσουμε τις ομορφιές της φύσης που το Ξηρολίβαδο μας προσφέρει.
Διευκρινίζεται ότι, πέρα από το βασικό κορμό των εκδηλώσεων που ανακοινώνεται, θα υπάρξουν και κάποιες επιπλέον, οι οποίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην προετοιμασία τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Για αυτές θα γίνουν έγκαιρα ανακοινώσεις. Τέλος διευκρινίζουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την πραγματοποίηση κάποιας εκδήλωσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. 15-16 Ιουλίου 2017: Συμμετοχή – υποστήριξη στον «7ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος» που γίνεται στο Ξηρολίβαδο και διοργανώνεται από το Σύλλογο Δρομέων Βέροιας.
2. 18 Ιουλίου 2017: Επίσκεψη της κινητής Βιβλιοθήκης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας για το δανεισμό βιβλίων για κάθε ηλικία (11:00 με 13:00).
3. 19-20 Ιουλίου 2017: Εορτασμός του προστάτη του χωριού Προφήτη Ηλία.
4. 22 Ιουλίου 2017: Αντάμωμα χορευτικών Συγκροτημάτων.
5. 26 Ιουλίου 2017: Επίσκεψη – προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή Ιμπιλί.
6. 29 Ιουλίου 2017: Νυχτερινή διαβίωση – κατασκήνωση στο δάσος του Ξηρολιβάδου.
7. 2 Αυγούστου 2017: Γιορτή παραδοσιακής – βλάχικης Πίτας.
8. 6 Αυγούστου 2017: α) Μνημόσυνο για τους πεσόντες στον πόλεμο Ξηρολιβαδιώτες και β) Γενική Συνέλευση των μελών του Π.Ο.Ξ. και των κατοίκων του χωριού.
9. 7 Αυγούστου 2017: Συναυλία για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
10. 9Αυγούστου 2017: Αναβίωση του εθίμου της Λαγγίτας στα πεύκα.
11. 12 Αυγούστου 2017: Θεατρική παράσταση.
12. 13 Αυγούστου 2017: Περιβαλλοντική Δράση για την καθαριότητα του χωριού και του δάσους.
13. 19 Αυγούστου 2017: Γιορτή νεολαίας με συναυλία και παράλληλες εκδηλώσεις.
14. 26 Αυγούστου 2017: Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με παραδοσιακό γλέντι.

Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις – δράσεις, από τις 24 Ιουλίου και ως τις 20 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση οι πάγιες δράσεις του Ομίλου που είναι:
• Κάθε Τρίτη απόγευμα στις 19:00 εισαγωγικά μαθήματα σε μαθητές/τριες που τελείωσαν τη ΣΤ Δημοτικού για την ομαλή προσαρμογή τους στο Γυμνάσιο και σε μαθητές/τριες Γυμνασίου ως πρόσθετη βοήθεια από το μέλος του Π.Ο.Ξ. και φιλόλογο Ολυμπία Μπλατσιώτη.
• Κάθε Πέμπτη, μαθήματα κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος από την Αντιπρόεδρο του Π.Ο.Ξ. Δήμητρα Κουτόβα: 18:30 – 19:30 παιδικό τμήμα, 19:30 – 20:30 τμήμα ενηλίκων.
• Κάθε Παρασκευή, μαθήματα χορού από το χοροδιδάσκαλο του Π.Ο.Ξ. Ιωάννη Τσιαμήτρο, από τις 19:00 το απόγευμα για όσα τμήματα δημιουργηθούν (παιδικό, νέων, ενηλίκων).
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ