Αρχείο για Ιούλιος, 2016

Γιορτή Πίτας στο Ξηρολίβαδο

30 Ιουλίου, 2016

Oι Πίτες είναι το κατεξοχήν φαγητό των Βλάχων. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η ‘βλάχικη πίτα’ είναι η περισσότερο φημισμένη. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πιτών στα βλαχοχώρια και γενικά στα αστικά κέντρα, όπου υπήρχαν και υπάρχουν Βλάχοι. Συνήθως τις ονόμαζαν ανάλογα με τη γέμιση τους: τυρόπιτα, λαχανόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα, χορτόπιτα, τσουκνιδόπιτα, σπανακόπιτα, κρεατόπιτα, ρυζόπιτα, κουρκουτόπιτα (πλατσίντα), πίτα πισπιλίτα, πίτα μασόντρα, μανιταρόπιτα (ντι μπουρέτς), καλαμποκόπιτα, μελιτζανόπιτα, πίτα με συκώτι, κοτόπιτα, μπατζίνα, γαλατόπιτα, τραχανόπιτα, ζυμαρούλα κλπ.
Οι πίτες μπορούσαν επίσης να γίνουν και στριφτές. Είναι φυσικό να διαφέρουν οι τεχνικές παρασκευής πίτας στα βλαχοχώρια και τα βλάχικα αστικά κέντρα της Ελλάδας, εκείνο όμως που είναι κοινό βρίσκεται στο γεγονός ότι οι βλάχες έφτιαχναν και φτιάχνουν νοστιμότατες και παραδοσιακές πίτες.
Το χαρακτηριστικό των πιτών, που οι βλάχες από το Ανατολικό Βέρμιο (Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά) έφτιαχναν, είναι η τεχνική του ‘ήλιου’. Έκαναν συνήθως τυρόπιτα (πίτ. κου κάσιου), πρασόπιτα, χορτόπιτα (πίτ. κου βιάρτζ.) που μπορεί να ήταν με τσουκνίδια (ντι ουρτζ΄.τς) και νηστίσιμη (μάρσινα), με λάπατα (ντι στέϊ) κ.α., γαλατόπιτα (πίτ. ντι λάπτι), γλυκιά πίτα (πίτ. ντούλτσ.), ριζόπιτα (με 15 ξεχωριστά φύλλα), κολοκυθόπιτα. πίτα μπατζάρα, πίτα με κρεμμύδια νηστίσιμη κλπ.
Φέτος στο Ξηρολίβαδο, ημέρα Πέμπτη (28.07.2016, 8μ.μ.) με αυθόρμητη συμμετοχή και με διάχυτη την αγάπη προς την παράδοση αναβίωσε και πάλι η καθιερωμένη ‘Γιορτή της Πίτας.’ Οι Ξηρολιβαδιώτισσες συμμετείχαν στην γιορτή με τις πίτες τους που, με ιδιαίτερο μεράκι, ξεχωριστή τεχνική και παλιές παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές, ετοίμασαν.
Οι πίτες εκτέθηκαν σε μεγάλη τραπεζαρία στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου και αφέθηκαν στον θαυμασμό των Ξηρολιβαδιωτών και των πολυπληθών φίλων του χωριού, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Κατόπιν, οι πίτες μοιράστηκαν σε όλο τον κόσμο, ο οποίος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο ιερέας του χωριού με παρούσα την εκκλησιαστική επιτροπή ευλόγησε την συγκεκριμένη εκδήλωση και επισήμανε την αναγκαιότητα της έμπρακτης συνύπαρξης της Παράδοσης με την Ορθοδοξία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις του χωριού.
Συμμετείχαν – με τις γευστικότατες δημιουργίες τους – οι παρακάτω γυναίκες:
1. Αράπη Μαρία – Γαλατόπιτα.
2. ‘Το Γρέκι του Βασίλη’ – Πράσο και κιμά.
3. Βασιάδη Νούλη – Γαλατόπιτα.
4. Γκαγκανιάρα Ιφιγένεια – Γαλατόπιτα.
5. Γκόσκινου Νούλα – Σπανακοτυρόπιτα.
6. Ευθυμίου Ανούλα – Τυρόπιτα.
7. Καραγεωργίου Τάνια – Πρασοτυρόπιτα.
8. Καραμήτρου Χρύσα – Τυρόπιτα.
9. Κουτόβα Δήμητρα – Σπανακόπιτα.
10 Καραγεωργίου Νιόβη – Σπανακόπιτα.
11. Κόγια Σοφία – Τυρόπιτα.
12. Κουτόβα Φωτούλα – Τυρόπιτα.
13. Μπαζάκα Ζωή – Μάρσινα.
14. Μπλατσιώτη Καλλιόπη – Τυρόπιτα και Κέϊκ.
15. Νοβάκη Ελένη – Τυρόπιτα.
16. Πίκου – Ιντζιάδου Σοφία – Γαλατόπιτα.
17. Πολιτίκου Φανή – Κιμαδόπιτα.
18. Τζιώλα Μπέτυ – Κρεμμυδόπιτα.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γλέντι στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ξηρολιβάδου, στο οποίο δικαιωματικά πρωτοστάτησαν οι γυναίκες του χωριού.
DSCN5741DSCN5742DSCN5743DSCN5744DSCN5745DSCN5746DSCN5747DSCN5748DSCN5750DSCN5749DSCN5751DSCN5752DSCN5753DSCN5756DSCN5757DSCN5758DSCN5759DSCN5762DSCN5761DSCN5763DSCN5764DSCN5765DSCN5766DSCN5767DSCN5768DSCN5769DSCN5770DSCN5772DSCN5773
DSCN5775DSCN5776DSCN5777DSCN5780DSCN5781DSCN5783DSCN5784DSCN5785DSCN5788DSCN5785DSCN5786DSCN5789
DSCN5791
DSCN5796DSCN5794DSCN5792

ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΣΤO ‘ΙΜΠΙΛΙ’ (Σαρακατσάνικος οικισμός)

28 Ιουλίου, 2016

Με αθρόα συμμετοχή και ενθουσιασμό οι Ξηρολιβαδιώτες τήρησαν για μια ακόμα φορά την παράδοση συμμετοχής στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26-7-2014 στο Ιμπιλί και στο καθιερωμένο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων. Είναι μια εκδήλωση, στην οποία οι Ξηρολιβαδιώτες συμμετέχουν με ευλάβεια κάθε χρόνο.
Με πρωτοβουλία του ΠΟΞ, περίπου 30 νεαρα άτομα συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού από τα χαράματα της εορτής και ξεκίνησαν – κάτω από την επίβλεψη του διακεκριμένου πανελληνίως και διεθνώς δρομέα μεγάλων αποστάσεων Ξηρολιβαδιώτη Αντώνη Κουκουτέγου – το καθιερωμένο οδοιπορικό – προσκύνημα μέσα από το πανέμορφο δάσος της οξυάς, προς τον οικισμό των Σαρακατσάνων στο Ιμπιλί.
Οι προσκυνητές – εκδρομείς, αφού απόλαυσαν την υπέροχη εκδρομή, κατέφθασαν στον Σαρακατσάνικο οικισμό, προσκύνησαν στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, γεύτηκαν το κρυστάλλινο νερό της ‘Σουπουτίκας’ (βρύσης), που βρίσκεται μετά τον μικρό οικισμό σε ένα φανταστικό τοπίο και μετά το κολατσιό τους, επέστρεψαν πάλι στο πανέμορφο Ξηρολίβαδο, αποκτώντας έτσι μια ακόμα εμπειρία, μέσα στις τόσες άλλες, που προσφέρει ο μαγευτικός ορεινός τόπος του Βερμίου
1 Ιμπιλί4 Ιμπιλί2  Ιμπιλί3 Ιμπιλί

Εντυπωσίασαν τα Χορευτικά Συγκροτήματα στη 12η Συνάντηση τους στο Ξηρολίβαδο

25 Ιουλίου, 2016

Πραγματοποιήθηκε στο Ξηρολίβαδο η 12η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων το Σάββατο 23 Ιουλίου. Μια εκδήλωση που σημείωσε τεράστια επιτυχία και ήταν μέσα στα πλαίσια των πλούσιων εκ-δηλώσεων των ‘Γιορτών Βερμίου’ που κάθε χρόνο διοργανώνει ο Πολιτι-στικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.
Εκτός του χορευτικού συγκροτήματος του ΠΟΞ, συμμετείχαν ο Πολιτι-στικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χα-ρίεσσας ‘Ο Άγιος Δημήτριος’, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς των Ζαγορο-χωρίων και του κάμπου της Νάουσας αντίστοιχα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καθιερωμένο σεργιάνι των συγκροτημάτων στο κεντρικό δρόμο του χωριού με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής κομπανίας του Φώτη Καραβιώτη και κατέληξε στο χώρο του μπάσκετ – πάρκου του Ξηρολιβάδου, όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση.
Ξηρολιβαδιώτες, καθώς και φίλοι του χωριού που ανηφόρισαν στο πανέ-μορφο και δροσερό Ξηρολίβαδο, αφήνοντας την κάψα του κάμπου, από-λαυσαν μια μουσική και χορευτική πανδαισία από βλάχικους, ζαγορίσιους και μακεδονικούς σκοπούς. Έσμιξαν η ‘Φεγγαροπρόσωπη’ και η ‘Μπαζαρ-κάνα’ των Ζαγορισίων με την ‘Ασημένια αλυσίδα’ και τον ‘Συγκαθιστό’ των Βλάχων και με τα ‘Τσουράπια’ και την ‘Γκάιντα’ των Μακεδόνων, α-ναδεικνύοντας έτσι τον πλούτο, την ομορφιά, τη μεγαλοπρέπεια, την αρχο-ντιά και τις πανάρχαιες ρίζες του ελληνισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εντυπωσίασε ο σεβασμός και η πιστότητα στη παράδοση όσον αφορά στο ενδυματολογικό και χορευτικό μέρος των συμ-μετεχόντων συγκροτημάτων και μάλιστα, από ότι μας πληροφόρησαν οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου Ζαγορισίων, οι περισσότερες γυναικείες φορε-σιές του εν λόγω συλλόγου είναι αυθεντικές και παλιές, διατηρημένες σε ά-ριστη κατάσταση.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο ξηρολιβαδιώτης ομότιμος καθηγητής γλωσσολο-γίας του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μπουσμπούκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Τάσος Βασιάδης, καθώς και πρώην μέλη του ΔΣ του Ομίλου.
Τη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο χοροδιδάσκαλος και γραμ-ματέας του ΠΟΞ κ. Τσιαμήτρος Γιάννης. Μετά τη παρουσίαση των συγκρο-τημάτων ακολούθησε βλάχικο γλέντι στον ίδιο χώρο, το οποίο συνεχίστηκε σε ταβέρνα του χωριού μέχρι αργά.
Το μουσικό και χορευτικό ρεπερτόριο των συγκροτημάτων είχε ως εξής:
Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου: Παρουσίασε βλάχικους χορούς από την Ανατολική Μακεδονία, Βέρμιο και Ήπειρο με τη παρακάτω σειρά: Βούλω μωρ βούλω, Αντίπερα, Κάτω στην άσπρη πέτρα, Ασημένια αλυσίδα, Μωραϊτικο και Συγκαθιστός Σιράκου με γύρισμα.
Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρίεσσας ο ‘Άγιος Δημήτριος’: Συρτός, Τσουράπια- Καρσιλαμάς, Γκάιντα, Ρούντο Γιάγκνε, Ζαβλιτσένα, Σουλεϊμάν Αγάς, Χασαπιά.
Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων: Φεγγαροπρόσωπη, Βιργινάδα, Απάνω στη Τριανταφυλλιά, Μπαζαρκάνα, Φεζοδερβέναγας , Αλεξάνδρα.
12η Συνάντηση 1112η 912h 1712h  1612h 1512 Συνάντηση1412 Συνάντηση412 Συνάντηση1312 Συνάντηση12 Συνάντηση 1212 Συνάντηση 1412 Συνάντηση 1012 Συνάντηση 812 Συνάντηση 912 Συνάντηση 712 Συνάντηση 612 Συνάντηση 312 Συνάντηση 512 Συνάντηση 212 Συνάντηση 2

Ο «ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ» ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

12 Ιουλίου, 2016

Το γνωστό στη Βέροια Fitness Studio «ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ» της Ζωής Βασιάδη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου, πραγματοποίησε εξόρμηση φυσικής δραστηριότητας, στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του Ξηρολιβάδου στο Βέρμιο στις 3-7-2016, ημέρα Κυριακή.
Την ομάδα του Fitness Studio «ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ» υποδέχθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Αποστόλης Τσαμήτρος με τον προηγούμενο Πρόεδρο Αναστάσιο Βασιάδη.
Μετά το καθιερωμένο κέρασμα με τον καφέ και το παραδοσιακό μπισκοτολούκουμο, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου και ενημερώθηκαν για τις χρήσεις του και τις δράσεις του Πολιτιστικού Ομίλου από τον Α. Τσαμήτρο.
Ακολούθως ο Α.Βασιάδης έκανε μία αφηγηματική παρουσίαση της ιστορίας και των παραδόσεων του Ξηρολιβάδου και της ευρύτερης περιοχής.
Η εξόρμηση της ομάδας του Fitness Studio «ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ» ολοκληρώθηκε με μια θαυμάσια διαδρομή 12 χιλιομέτρων μέσα στο πευκόφυτο δάσος με οδηγό τον Α. Τσαμήτρο, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την μοναδική ομορφιά του Βερμίου όρους.
Η ημέρα της εξόρμησης έκλεισε στην τοπική ταβέρνα του χωριού, όπου οι επισκέπτες γνώρισαν και τις παραδοσιακές γεύσεις του Ξηρολιβάδου
Κόρη βασιάδη 2
Κόρη βασιάδη

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ