Αρχείο για Σεπτέμβριος, 2015

Το αντάμωμα του Ξηρολιβάδου με τα βλαχοχώρια του Α-σπροποτάμου

8 Σεπτεμβρίου, 2015

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εξορμήσεων που ο ΠΟΞ έχει θεσμοθετήσει, πραγ-ματοποιήθηκε περιήγηση γνωριμίας με τα Βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου, όπως α-ποκαλείται από τους ντόπιους ο Αχελώος ποταμός, που ξεπηδάει από την καρδιά της Νότιας Πίνδου και ορίζεται από τους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων, του Λάκμου όρους και του Κόζιακα.
Η αναχώρηση της αποστολής του ΠΟΞ έγινε από το Ξηρολίβαδο με την ενθου-σιώδη συμμετοχή Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού και μέσω της εθνικής οδού Βεροίας Τρικάλων περιηγήθηκε στα χωριά Ελάτη, Περτούλι, Νεραιδοχώρι, Πύρρα κα Δέση, απολαμβάνοντας την πανέμορφη διαδρομή μέχρι το βλαχοχώρι Χαλίκι.
Ο Ασπροπόταμος συνόδευε τους Ξηρολιβαδιώτες σε όλη την διαδρομή παρέχο-ντας πλουσιοπάροχο το τοπίο του με έλατα, πεύκα, οξυές, καστανιές, δρένια, κρυ-στάλλινα νερά και καταπράσινα λιβάδια, εμπλουτισμένο με πινελιές από κοπάδια με γιδοπρόβατα και γελάδια που συνοδεύονταν από παραδοσιακούς τσομπάνηδες με βλάχικες και σαρακατσάνικες φορεσιές.
Τους Ξηρολιβαδιώτες υποδέχτηκαν τοπικοί ορειβάτες οι οποίοι προχώρησαν σε λεπτομερή ξενάγηση και ενημέρωση.
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης η Ξηρολιβαδιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και γευστικά την περιοχή.
Η διαδρομή συνεχίστηκε με την περιήγηση στον Λάκμο, το Περιστέρι, το Ανθο-χώρι, την Κρανιά, τους Καλαρρύτες, το Συράκο, την Ανθούσα, την Αγία Παρασκευή, την Αθαμανία και το Γαρδίκι.
Η αποστολή του ΠΟΞ επέστρεψε στο Ξηρολίβαδο, αργά το βράδυ μέσω Καστα-νιάς Καλαμπάκας, Γρεβενών και Εγνατίας οδού.
Η γνωριμία με τα βλαχοχώρια του Ασπροπόταμου και τους ανθρώπους τους, ά-φησε μια γλυκιά ανάμνηση για τους Ξηρολιβαδιώτες, που θα τους συντροφεύει σαν αναπόσπαστο στοιχείο της διοργάνωσης ‘ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015
21

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

8 Σεπτεμβρίου, 2015

Ανανεώνοντας συνεχώς το πρόγραμμα Πολιτιστικών Ανταλλαγών που έχει καθιερώσει, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου συμμετείχε στην διοργάνωση 13η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση στις Σέρρες (3,4,5,6 Σεπτεμβρίου 2015), που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σερρών, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών και οι Πολιτιστικοί Φορείς της πόλης.
Ηταν μια γιορτή παράδοσης και πολιτισμού, μουσικής και χορού, φιλίας, συνεργασίας και αδελφοποίησης. Μια προσπάθεια για την προβολή και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης κράτησαν 4 ημέρες. Ο ΠΟΞ συμμετείχε τη Παρασκευή (4 Σεπτεμβρίου). Εκτός από τους τοπικούς Φορείς των Σερρών που συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές, κλήθηκαν κατά παράδοση από τους ίδιους τους Φορείς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι από άλλες περιοχές.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου καλέστηκε από τον Σύλλογο Βλάχων Σερρών «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ», ο οποίος παλιότερα είχε συμμετάσχει στο Χορευτικό Αντάμωμα που πραγματοποιείται στο Ξηρολίβαδο.
Το χορευτικό συγκρότημα του ΠΟΞ υπό την διδασκαλία του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Τσιαμήτρου ενθουσίασε το κοινό με την παρουσίαση χαρακτηριστικών χορών από την ξηρολιβαδιώτικη και την ευρύτερη βλάχικη παράδοση .
Σε ειδική τελετή ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών και ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Αποστόλης Τσαμήτρος αντάλλαξαν χαιρετισμούς και αναμνηστικά δώρα.
οκ 20οκ 3οκ 4οκ 14οκ 25οκ 24

ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

3 Σεπτεμβρίου, 2015

Με το καθιερωμένο γλέντι τους που υπήρξε ένας ύμνος αγάπης και νοσταλγίας προς το Ξηρολίβαδο και το πανέμορφο Βέρμιο, οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού αποχαιρέτισαν το καλοκαίρι που φεύγει.
Το παραδοσιακό γλέντι του αποχαιρετισμού στήθηκε στο πάρκο του Ξηρολιβάδου (26.08.2015, ημέρα Τετάρτη), ολοκληρώνοντας έτσι την διοργάνωση «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015», που προγραμμάτισε και πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.

Στο γλέντι κατά παράδοση πρωταγωνίστησαν τα παιδιά του χωριού που ανέδειξαν τα φυσικά τους καλλιτεχνικά ταλέντα και τις εμπνεύσεις τους, κάτω από τον θαυμάσιο έναστρο ουρανό της ξηρολιβαδιώτικης κοιλάδας.
Το παραδοσιακό συγκρότημα του Φώτη Καραβιώτη ξεσήκωσε όλον τον κόσμο που γέμισε τον χώρο, παίζοντας ακατάπαυστα παλιούς αλλά και νεώτερους αγαπημένους σκοπούς.
Η βραδιά ξεκίνησε με τα παιδιά του χωριού τα οποία ερμήνευσαν με επιτυχία γνωστά σύγχρονα τραγούδια, κάτω από την διοργάνωση και παρουσίαση της Δήμητρας Κουτόβα. Τα μουσικά κομμάτια που παρουσιάστηκαν ήταν τα «ADELE» και «set fire to the rain» με τις Πετρακοπούλου Μαρία και Μπουσμπούκη Ιωαννα και τα χορευτικά «WARRIORS» και «imagine dragons» με τις Ντέλλα Ιωάννα, Πετρακοπουλου Μαρία και Μπουσμπούκη Ιωάννα
Με ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόπο ερμήνευσε τραγούδι της σαρακατσάνικης παράδοσης ο Βασίλης Αράπης, εκπροσωπώντας τους Σαρακατσάνους της Θεσσαλίας που κατά παράδοση διαμένουν τα καλοκαίρια στο Ξηρολίβαδο
Ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου καθηγητής Γιάννης Τσιαμήτρος παρουσίασε τα ξεχωριστά χορευτικά συγκροτήματα ενηλίκων και παιδιών του χωριού που με την εμφάνισή τους προκάλεσαν ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Από τα συγκροτήματα αποδόθηκαν τοπικοί βλάχικοι Ξηρολιβαδιώτικοι χοροί όπως «Ξηρουλίβαδ’ χουάρα μ΄σιάτα», «Ζαχαρούλα», «Νταλιάνα» «Μοραΐτικο» και «Στρωτός», θρακιώτικοι χοροί όπως «Μπαϊτούσκα», «Ντάχτιλι» και «Ζωναράδικο», καθώς και χοροί της Κεντρικής Μακεδονίας όπως «Σόφκα», «Τρίτε πάτε», «Μάρενα» και «Πουστσένο», Η παρουσίαση των συγκροτημάτων συμπληρώθηκε με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων που μπήκαν αυθορμήτως στον χορό.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό και ευχές για καλό φθινόπωρο απηύθυνε εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου ο Πρόεδρος Αποστόλης Τσαμήτρος.

Σε ειδική τελετή που ακολούθησε τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες ο τραγουδιστής Στέργιος Δαρδακούλης για την πολυετή του προσφορά στο δημοτικό και ιδιαίτερα στο βλαχόφωνο τραγούδι, καθώς και ο Ξηρολιβαδιώτης αθλητής Αντώνης Κουκουτέγος για την πολυετή του προσφορά στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στους αθλητικούς αγώνες στο Ξηρολίβαδο

Ο ΠΟΞ ευχαριστεί όλους που με την συμμετοχή τους στο αποχαιρετιστήριο γλέντι, συνετέλεσαν στην διατήρηση και ενίσχυση μιας ακόμα παράδοσης του Ξηρολιβάδου . Από τον ΠΟΞ
οκ 16οκ 12οκ 10οκ 13οκ 7οκ 18οκ 9οκ 8οκ 6Οκ 5οκ 4οκ 3ΚουκουτέγοςΔαρδακούλης

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ