Αρχείο για Αύγουστος, 2015

ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

20 Αυγούστου, 2015

Γι ένα ακόμα καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων που επιμελήθηκε η Δήμητρα Κουτόβα, αναβιώνοντας ακόμα μία παράδοση του Ξηρολιβάδου.
Η δραστηριότητα εντάχθηκε στην διοργάνωση του ΠΟΞ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015»
Τα κοσμήματα που κατασκεύασαν οι νεαρές Ξηρολιβαδιώτισσες, εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου και αποσπούν δίκαια τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια όλων όσων επισκέπτονται την πρωτότυπη αυτή έκθεση.
Κοσμήματα 2
Κόσμήματα1
DSCN0789
DSCN0787
DSCN0787

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΑΓΓΙΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

20 Αυγούστου, 2015

«Πάμε κοπέλλες μέχρι τα πεύκα, να τα δούμε ακόμα μιά φορά πριν φύγουμε…»
Mε το ζωντάνεμα των στιχων του παραδοσιακού ξηρολιβαδιώτικου τραγουδιού «Ξηρολίβαδο χουάρα μουσιάτα», οι Ξηρολιβαδιώτισσες αποχαιρέτησαν ακόμα μιά φορά τα πεύκα με την παράδοση της «λαγγίτας»
Η «Γιορτή της Λαγγίτας» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (17.08.2015), όπως κάθε χρόνο, στο πευκοδάσος (κινέτου) του Ξηρολιβάδου με μεγάλη συμμετοχή Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού που αναζήτησαν την δροσιά του βουνού ξεφεύγοντας από τον αυγουστιάτικο καύσωνα.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ενέταξε την εκδήλωση της «λαγγίτας» στην διοργάνωση «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015» και οι γυναίκες του χωριού πρωτοστάτισσες όπως πάντα, ετοίμασαν ένα αξέχαστο απογευματινό.
Από νωρίς μέλη του ΠΟΞ με συντονιστή τον Πρόεδρο Αποστόλη Τσαμήτρο προετοίμασαν το ξέφωτο στο δάσος που θα υποδεχόταν τους επισκέπτες, ενώ ο χοροδιδάσκαλος και γραμματέας του ΠΟΞ Γιάννης Τσιαμήτρος είχε φροντίσει για την μουσική κάλυψη της εκδήλωσης.
Οι γυναίκες του χωριού ετοίμασαν τις παραδοσιακές λαγγίτες και τις έφεραν στα πεύκα, όπου μαζί με τα άλλα απογευματινά εδέσματα απλώθηκαν στα στρωμένα τραπέζια και αφέθηκαν στον γενικό θαυμασμό πριν μοιραστούν σε όλους.
Ακολούθησε η διασκέδαση, το τραγούδι και ο χορός που κράτησαν μέχρι που ο ξηρολιβαδιώτικος ήλιος έγειρε πίσω από το Ξηροβούνι και το κρύο βουνίσιο αεράκι υπενθύμισε σε όλους ότι είχε έλθει η ώρα να αποχαιρετήσουν τα πεύκα.
Λαγγίτες 2DSCN0778DSCN0742DSCN0742DSCN0735DSCN0779DSCN0742DSCN0777DSCN0763DSCN0777DSCN0757DSCN0746DSCN0735

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΞ.

18 Αυγούστου, 2015

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς προσφοράς στον πολιτισμό και στην παράδοση, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στα πλαίσια της διοργάνωσης ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015, πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και δημοσιογράφο ΜΗΝΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ που πρόσφατα έφυγε από την ζωή.
Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία του Παντελή Βούλγαρη ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ παραγωγής 1980, με πρωταγωνιστή τον Μηνά Χρηστίδη. Το κοινό υποδέχτηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Αποστόλης Τσαμήτρος.
Για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του Μηνά Χρηστίδη μίλησε ο Αναστάσιος Βασιάδης ο οποίος και παρουσίασε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κινηματογραφική διαδρομή και την γενικότερη δράση του τιμώμενου προσώπου.
Στην ομιλία του ο Α.Βασιάδης προλόγισε την ταινία παρουσιάζοντας τους συντελεστές της, την καλλιτεχνική τους διαδρομή και την προσφορά τους τους στην τέχνη και τον πολιτισμό.
Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την περιγραφή του ιστορικού πλαισίου στο οποίο κινείται η υπόθεση της ταινίας και των δραματικών γεγονότων που συντέλεσαν στην ανάδειξη της καταλυτικής μορφής του Ελευθέριου Βενιζέλου.
ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ 1
ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ 0

ΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ

18 Αυγούστου, 2015

Τηρώντας την παράδοση η κοινωνία του Ξηρολιβάδου τίμησε την μνήμη των πεσόντων στους Εθνικούς Αγώνες Ξηρολιβαδιωτών με εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στην διοργάνωση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου “ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015”.
Οι εκδηλώσεις τιμής ξεκίνησαν στις 09.08.2015 με το καθιερωμένο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Προφήτη Ηλία μερίμνη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του χωριού.
Μετά την απόλυση οι Ξηρολιβαδιώτες και οι επισκέπτες του χωριού μετέβησαν στο Ηρώο του Ξηρολιβάδου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα του χωριού π. Γεώργιο Βακωνάκη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του ΠΟΞ Απόστολο Τσαμήτρο.

Στην συνέχεια εγένετο προσκλητήριο πεσόντων από τον τελετάρχη Γ.Γ. του ΠΟΞ Γιάννη Τσιαμήτρο και η εκδήλωση στο Ηρώο ολοκληρώθηκε με το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου στην συνέχεια προσφέρθηκαν κεράσματα στους προσερχόμενους επισκέπτες.
Κατά την Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΟΞ που ακολούθησε εγένοντο ειδικές αναφορές για τον συμβολισμό της ημέρας.
DSCN0599

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

4 Αυγούστου, 2015

Με έκδηλη την αγάπη προς τη παράδοση και με την αυθόρμητη συμμετοχή των γυναικών του Ξηρολιβάδου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 01.08.2015 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού, η καθιερωμένη ‘Γιορτή της Πίτας’, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων της διοργάνωσης ‘ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015’, που επιμελήθηκε ο ΠΟΞ.
Οι Ξηρολιβαδιώτισσες συμμετείχαν στη γιορτή με τις πίτες τους, που ετοίμασαν με ιδιαίτερο μεράκι, ξεχωριστή τεχνική και παλιές παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές.
Οι πίτες εκτέθηκαν και αφέθηκαν στον θαυμασμό των Ξηρολιβαδιωτών και των πολυπληθών φίλων του χωριού που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, πριν μοιραστούν, δίνοντας την ξεχωριστή γευστική διάσταση της παράδοσης.
Στη Γιορτή της Πίτας την έναρξη έκανε ο ΠΟΞ με τη προσφορά τυρόπιτας, ενώ συμμετείχαν με τις γευστικότατες δημιουργίες τους οι: Βασιάδη Νούλη- σπανακόπιτα, Μπέλλα Κορνηλία – μπομπότα & τσουκνιδόπιτα, Κουτόβα Δήμητρα – μάρσινα, Καραγεωργίου Νιόβη – τυρόπιτα, Καραμήτρου Χρύσα – χορτόπιτα, Χασιώτη Μαίρη – σπανακόπιτα, Πίου Σοφία – γαλατόπιτα & μπομπότα, Κουτόβα Φωτούλα – κιμαδόπιτα, Γκαγκανιάρα Ιφιγένεια – γαλατόπιτα, Κόγια Σοφία – λαπατόπιτα, Ευθυμίου Αννα – τυρόπιτα, Δημούλα Ελένη – γλυκοροδακινόπιτα, Τζιώλα Μπέτη – κρεμυδόπιτα, Μπαζάκα Ελένη – σπανακόπιτα, Νοβάκη Φωτεινή – γαλατόπιτα, Πολιτίκου Φωτεινή – κιμαδόπιτα, Γκόσκινου Νούλα – σπανακοτυρόπιτα, Χασιώτη Γιάννα – ντοματοτυρόπιτα, Μιχαηλίδου Ευδοξία – κολοκυθόπιτα και Γεωργίου Κατερίνα – τσουκνιδόπιτα.
οκ 6οκ 5οκ 4οκ 3οκ 2οκ 1

‘ΞΑΝΑΓΊΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ’ – ομιλία Τσιαμήτρου Γιάννη

4 Αυγούστου, 2015

Ομιλία του Τσιαμήτρου Γιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου του Ε. Βαρλάμη με τον τίτλο ‘Ξαναγίνε Ελληνας’ στο Ξηρολίβαδο στις 29.7.2015.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Ημερήσια’ της Βέροιας στις 1.8.2015).
Δεν θα μιλήσω για την πεζογραφική ικανότητα και τις τεχνικές του συγγραφέα. Αλλωστε δεν είμαι ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Θα πω δυο λόγια ως ένας απλός αναγνώστης πάνω περισσότερο στα θέματα των διηγημάτων και στα μηνύματά τους, όπως τα είδα εγώ.
Διαβάζοντας τα 20 διηγήματα του Ευθύμιου Βαρλάμη, διαπιστώνω πράγματι αυτό που υποκειμενικά αυτός δηλώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Ότι δηλαδή ‘η Ελλάδα του είναι γεμάτη θαύματα και αινίγματα μυστικά’. Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή στα μάτια του. Από αυτήν παίρνει δύναμη και αυτόν τον τόπο φυλάει μέσα του μυστικά.
Από τον νησί του Αιγαίου, τη Λέσβο, όπου με πικρία ο διηγηματογράφος διαπιστώνει ότι το ‘Μονοπάτι με τις Δάφνες’ που οδηγούσε στη Ερεσσό, την γενέτειρα της Σαπφούς, της Μεγάλης ποιήτριας του εν λόγω νησιού και που καταστράφηκε από τον σύγχρονο πολιτισμό, μέχρι στο δρόμο για το Μέτσοβο της Ηπείρου με το άγνωστο και ονειρικό ‘Λίθινο Ιερό’ που έδενε απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον.
Από το ‘Αλώνι των Θεών’ στο ανατολικό Πήλιο με τα άψογα λίθινα φυσικά έργα τέχνης, που περιγράφει στους εξερευνητές κατασκηνωτές ο αρχηγός της αποστολής και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ο Στέργιος από το Ξερολίβαδο – το χωριό μας -, μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής κάπου στην ελληνική ύπαιθρο, όπου η Αγία Παρασκευή εκείνη τη χρονιά παρουσιάστηκε σε ένα μικρό παιδί, τον Σωτηράκη, ο οποίος αισθάνθηκε πολύ τυχερός για το γεγονός αυτό.
Παράδειγμα για μίμηση αποτελεί το μήνυμα που δίνεται στο διήγημα το ‘Αμπέλι του παπά Θανάση’, ένα αμπέλι που γλύτωσε από την βορά των τουριστικών επιχειρήσεων, χάρη στον εγγονό του Παπα Θανάση.
Ακρως συγκινητική η ιστορία του διάσημου καθηγητή, που βρήκε τον χαμένο αδελφό του στο Άγιον Όρος μετά από πενήντα χρόνια.
Εντύπωση μου έκανε, στο διήγημα ‘Ο πλάτανος του Ελ Γκρέκο’, η διαπίστωση του συγγραφέα ότι οι λαϊκοί δημιουργοί ‘δεν χρειάστηκαν ποτέ να πάνε να μορφωθούν στα Παρίσια και στα Λονδίνα. Εμπνέονται και δασκαλεύονται από την ίδια τη φύση’.
Σπουδαία η σχέση ενός πετυχημένου επαγγελματία ζωγράφου με τον ταλαντούχο μαθητή του στο διήγημα ‘Η Σταύρωση’ και γλαφυρή η απεικόνιση της λαϊκής ελληνικής καθημερινής ζωής στο αντίστοιχο διήγημα του ‘Ιάσονα του Κύπριου’, όπου φαίνεται το δέσιμο των ανθρώπων με τα ζώα.
Πειστικό το έμμεσο μήνυμα του συγγραφέα στο διήγημα ‘Παπα- Εφραίμ’ ότι οι κληρικοί πρέπει να είναι ταπεινοί, καλοκάγαθοι, να μην ζουν στον πλούτο και να δίνουν το γνήσιο χριστιανικό παράδειγμα στο ποίμνιό τους.
Ελληνική, καθημερινή και λαϊκή η παρέα στο ‘Τραίνο’, ένα άλλο διήγημα του συγγραφέα.
Ο συγγραφέας δείχνει να είναι θετικός προς στα όνειρα και στη δύναμη της γνήσιας χριστιανικής θρησκείας, γιατί η Παναγία Φανερωμένη – ένα άλλο διήγημα – με ένα θαύμα έσωσε ένα χωριό από την ανυπόφορη ξηρασία.
Η δύναμη, η εξυπνάδα, η ευγένεια, η περηφάνια, ο αυτοσεβασμός – αξίες του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού – της ‘κυρίας Άννας’ στο ομώνυμο διήγημα και η δυνατή θέληση της να σώσει την οικογένειά της με τα πολλά προβλήματα, με συγκλόνισε.
Τα πειράγματα, η διάθεση για αστεία και γέλιο και η πνευματικότητα είναι χαρακτηριστικά των Ελλήνων, με τους οποίους τόσο πολύ είναι ερωτευμένη η γερμανίδα Χέλγκα στο διήγημα ‘η Καζούρα’.
Δεν μπορεί ασφαλώς ο συγγραφέας να μην ‘θίξει’ τη ματαιοδοξία των Ελλήνων νεόπλουτων, που διαφαίνεται στο διήγημα «Bulshit».
Από το διήγημα ο ‘Ναός του Αγίου Αντωνίου του Νέου’, κρατώ το εξής σημαντικό: Βασικό στοιχείο της βυζαντινής τέχνης στο κτίσιμο των ναών είναι η πνευματικότητα, η υπερβατικότητα, και το βίωμα του αιώνιου κ.α., πράγμα που δεν υπάρχει στις τέτοιου είδους σύγχρονες κατασκευές γιατί λείπουν οι πραγματικοί λαϊκοί μάστορες.
Τέλος, στο διήγημα ‘στο Πρόεδρο της Βουλής’ ο συγγραφέας κάνει τις προτάσεις του για τη τέχνη στην Ελλάδα. Αξίζει να το διαβάσει κανείς!
Ο τίτλος ‘Ξαναγίνε Ελληνας’ του παρόντος βιβλίου είναι επίκαιρος, όσο ποτέ άλλοτε, στους δύσκολους χρόνους που βρισκόμαστε. Δεν γνωρίζω γιατί είμαστε σε αυτό το τέλμα των οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι Έλληνες μεγαλούργησαν και αντιστάθηκαν όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στο μεσαίωνα με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, καθώς και στους νεότερους χρόνους με την ελληνική επανάσταση, με τους βαλκανικούς πολέμους και με την σθεναρή τους αντίσταση κατά των κατακτητών του πανίσχυρου Άξονα.
Η σκέψη μου αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί με τίποτα ως εθνικιστική και εγωιστική (με την κακή έννοια). Αυτή τη στιγμή ο κόσμος απαρτίζεται από κράτη – έθνη και όχι από ένα παγκόσμιο συνασπισμό. Ετσι κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει να σταθεί στα πόδια του και να επιβιώσει με τις δικές του δυνάμεις.
Εμείς, με τις εν καταστολή αλλά εν δυνάμει, κατά τη γνώμη μου, πανανθρώπινες αξίες του λαϊκού μας πολιτισμού, οφείλουμε να ξαναγίνουμε Έλληνες.
Ο Ευθύμιος Βαρλάμης μέσα από το βιβλίο του αυτό, απλά, ανθρώπινα και πολιτισμένα, χωρίς κορώνες και φανφαρονισμούς, αναδεικνύει τις αξίες του ελληνικού λαϊκού και καθημερινού πολιτισμού.
οκ 12οκ 11

”ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ”….ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

4 Αυγούστου, 2015

Μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 29.7.2015 στο Ξηρολίβαδο, στα πλαίσια της διοργάνωσης του ΠΟΞ ‘ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015’, που φέτος είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου στο πολιτισμό και στην παράδοση.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου με τη συμμετοχή πολλών Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού και αφορούσε στη παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο ‘ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ’, του διεθνώς γνωστού Βεροιώτη καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Βιέννης, ζωγράφου και συγγραφέα, Ευθύμιου Βαρλάμη.
Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απήθυνε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ, Απόστολος Τσαμήτρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης του ΠΟΞ ‘ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2015’ και κάλεσε όλους τους ξηρολιβαδιώτες και φίλους του χωριού, να συμμετέχουν σε αυτές.
Για το συγγραφέα και τη προσωπικότητά του, καθώς και για το βιβλίο ‘ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ’, μίλησαν οι Αστέριος Νένος και Γιάννης Τσιαμήτρος. Πριν την παρουσίαση προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ευθύμιου Βαρλάμη, δια του οποίου ο συγγραφέας χαιρέτησε την εκδήλωση και εξέφρασε την λύπη του που δεν μπόρεσε να παραστεί προσωπικά στην παρουσίαση.
Μετά τη παρουσίαση οι Γιάννης Τσιαμήτρος και Αστέριος Νένος ανέγνωσαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα διηγήματα, που εμπεριέχονται στο βιβλίο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη προβολή βιντεοταινίας με την έκθεση ζωγραφικής του Ευθύμιου Βαρλάμη με θέμα τον Απόστολο Παύλο.
οκ 10οκ 8οκ 7οκ 6οκ 4οκ 9οκ 5οκ 3οκ 2

Το Προσκύνημα των Ξηρολιβαδιωτών στην Αγία Παρασκευή στο ΙΜΠΙΛΙ

4 Αυγούστου, 2015

Η παράδοση συμμετοχής στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (26.7.2015) στο Ιμπιλί και στο καθιερωμένο αντάμωμα των Σαρακατσάνων, τηρήθηκε για μια ακόμα φορά από την κοινωνία του Ξηρολιβάδου.
Με πρωτοβουλία του ΠΟΞ, οι Ξηρολιβαδιώτες όλων των ηλικιών με προεξάρχουσα τη νέα γενιά, συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού από τα χαράματα της εορτής και ξεκίνησαν το καθιερωμένο οδοιπορικό-προσκύνημα προς την Αγία Παρασκευή του Βερμίου, μέσα από το πανέμορφο δάσος της οξιάς, προς τον οικισμό των Σαρακατσάνων στο Ιμπιλί.
Τους Ξηρολιβαδιώτες υποδέχθηκαν με θερμά λόγια οι επιφανείς Σαρακατσάνοι πολιτικοί Γιώργος Σούρλας και Νίκος Κατσαρός, που παρευρίσκονται κάθε χρόνο στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στο Βέρμιο.
Στις προσφωνήσεις των Σαρακατσάνων αντιφώνησε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Απόστολος Τσαμήτρος, ο οποίος επισήμανε την αδελφική συνύπαρξη στο
Βέρμιο των Σαρακατσάνων με τους Ξηρολιβαδιώτες. Από κοινού προαναγγέλθηκε η μελλοντική συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, με αφορμή το καθιερωμένο σαρακατσάνικο αντάμωμα, το οποίο εκ παραδόσεως τιμούν με την παρουσία τους οι Ξηρολιβαδιώτες.
Ιμπιλί 3Ιμπιλί 11Ι μμιλί 1Ιμπιλί 12Ιμπιλί 11Ιμπιλί 2Ιμιλί 5

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ