Αρχείο για Ιούλιος, 2014

Γιορτή πίτας στο Ξηρολίβαδο Μια γιορτή γεμάτη παράδοση, μεράκι, τέχνη και γεύση

29 Ιουλίου, 2014

Με αυθόρμητη συμμετοχή και με διάχυτη την αγάπη προς την παράδοση αναβίωσε στο Ξηρολίβαδο η καθιερωμένη ‘Γιορτή της Πίτας’ την Κυριακή 27-7-2014 και ώρα 8μμ στο Ξηρολίβαδο.

Οι Ξηρολιβαδιώτισσες συμμετείχαν στην γιορτή με τις πίτες τους, που με ιδιαίτερο μεράκι, ξεχωριστή τεχνική και παλιές παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές ετοίμασαν.
Οι πίτες εκτέθηκαν σε μεγάλες τραπεζαρίες στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου και αφέθηκαν στον θαυμασμό των Ξηρολιβαδιωτών και των πολυπληθών φίλων του χωριού που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, πριν μοιραστούν δίνοντας την ξεχωριστή γευστική διάσταση της παράδοσης.
okok 4ok 1ok3
Στην Γιορτή της Πίτας συμμετείχαν με γευστικότητες δημιουργίες τους οι Κουκουτέγου Ελένη-γαλατόπιτα, Κουτόβας Χρήστος και Κουτόβα Χριστίνα του Ιωάννη-παστουρμαδόπιτα, Βασιάδη Νούλη-σπανακόπιτα, Χασιώτη Δήμητρα, Πασχαλάκη Εύα & Ειρήνη, Λοϊζίδου Έλενα και Ντέλλα Ελισάβετ-τυρόπιτα, Μπέλλα Κορνηλία-μπομπότα & σπανακόπιτα, Κουτόβα Δήμητρα-τυρόπιτα, Καραγεωργίου Νιόβη-τυρόπιτα, Καραμήτρου Χρύσα-τυρόπιτα, Τσαμήτρου Ιφιγένεια-κολοκυθόπιτα, Σαμαρά Νούλα-κέϊκ, Γιαγκούλα Κίκα-κιμαδόπιτα, Χασιώτη Μαίρη-σπανακοτυρόπιτα, Γκόσκινου Ολυμπία-κοτόπιτα, Πίκου Σοφία-γαλατόπιτα, Καφέ Βούλη-χορτόπιτα, Κουτόβα Φωτούλα-τυρόπιτα, Γκαγκανιάρα Ιφιγένεια- γαλατόπιτα, Κόγια Σοφία-χορτόπιτα, Μπαζάκα Ελένη-σπανακοτυρόπιτα, Νοβάκη Ελένη-τυρόπιτα & μανιταρόπιτα, Ευθυμίου Άννα-πρασόπιτα.
ok 9ok 8ok 7ok 6
Η γιορτή της πίτας ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γλέντι στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ξηρολιβάδου, στο οποίο δικαιωματικά πρωτοστάτησαν οι γυναίκες του χωριού.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΜΠΙΛΙ

28 Ιουλίου, 2014

Με μεγάλη συμμετοχή, ευλάβεια και ενθουσιασμό οι Ξηρολιβαδιώτες τήρησαν για μια ακόμα φορά την παράδοση συμμετοχής στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26-7-2014 στο Ιμπιλί και στο καθιερωμένο αντάμωμα των Σαρακατσάνων.
Ιμπιλί 2014 okιμπιλί 2014 23Ιμπιλί 2014 13ok

Με πρωτοβουλία του ΠΟΞ, οι Ξηρολιβαδιώτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού από τα χαράματα της εορτής και ξεκίνησαν το καθιερωμένο οδοιπορικό-προσκήνυμα μέσα από το πανέμορφο δάσος της οξυάς, προς τον οικισμό των Σαρακατσάνων στο Ιμπιλί .
Η παράδοση συμμετοχής των Ξηρολιβαδιωτών στο πανηγύρι του Ιμπιλί, χαιρετίστηκε κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης από τον επιφανή Σαρακατσάνο πολιτικό Γιώργο Σούρλα, που παρευρίσκεται κάθε χρόνο στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στο Βέρμιο.
Ιμπιλί 2014 13Ιμπιλί 2014 12Ιμπιλί 2014 11
Τους Ξηρολιβαδιώτες χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος των Σαρακατσάνων πρώην Νομάρχης Κοζάνης και Λάρισας Λουκάς Κατσαρός.
Αισθήματα συγκίνησης προκάλεσε κατά την εκδήλωση ο Ιατρός Ορέστης Σιδηρόπουλος, που είχε διατελέσει δάσκαλος στην περιοχή, αφηγούμενος περιστατικά από την παλαιότερη διαβίωση των Σαρακατσάνων στο Ιμπιλί.
Στις προσφωνήσεις των Σαρακατσάνων αντιφώνησε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Απόστολος Τσιαμήτρος, οποίος επισήμανε την αδελφική συνύπαρξη στο Βέρμιο των Σαρακατσάνων με τους Ξηρολιβαδιώτες. Προσέφερε δε αντίτυπα των εκδόσεων του ΠΟΞ ως αναμνηστικά δώρα.
Ιμπιλί 2014 10Ιμπιλί 2014 9Ιμπιλί 2014 8Ιμπιλί 2014 7Ιμπιλί 2014 6 okΙμπιλί 2014 5Ιμπιλί 2014 2Ιμιλί 20149Ιμιλί 2014 14okΙμιλί 2014 14okΙμιλί 2014 10okΙμιλί 2014 8Ιμ πιλί 2014 4Ιμπιλί 2014 5

Εγινε η 10η Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων στο Ξηρολίβαδο

20 Ιουλίου, 2014

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 10η Συνάντηση χορευτικών Συγκροτημάτων το Σάββατο 19 Ιουλίου (ώρα 8.30μμ στο γήπεδο μπάσκετ του Ξηρολιβάδου), ημέρα παραμονής του εορτασμού του Προφήτη Ηλία.
Τα συγκροτήματα, που κατέπληξαν τους Ξηρολιβαδιώτες, αλλά και τους επισκέπτες τους όμορφου χωριού, ήταν τα εξής: Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, ο οποίος απέδωσε άψογα χορούς από την Κόνιτσα, ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας, που εντυπωσίασε με τους λεβέντικους κρητικούς χορούς, το χορευτικό τμήμα της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, που χόρεψε καταπληκτικά χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και ο Χορευτικός Όμιλος Θέρμης, ο οποίος μετέφερε τους θεατές χορευτικά στην ακριτική Φλώρινα.
Την όλη εκδήλωση κάλυψε μουσικά σπουδαία παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους:
Ελληνίδη Παναγιώτη (κλαρίνο), Λίτσιο Γιάννη (τραγούδι, κρουστά), Παλαιογιάνη Δημήτρη (λαούτο) και Τσολακίδη Aποστόλη (ακορντεόν).
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας ο οποίος είχε προηγουμένως χοροστατήσει στις 19:00μμ στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Μέγα Εσπερινό για την γιορτή του Προφήτου Ηλία.

καλή

Συνάντησ 5

Συνάντηση 1

Συνάντηση 5

Συνάντηση 9

συνάντηση 11

συνάντηση 14

συνάντηση 18

συνάντηση 20

συνάντηση 21

συνάντηση 28

συνάντηση 39

συνάντηση 48

συνάντηση 50

συνάντηση 52

συνάντηση 54

συνάντηση 55

συνάντηση 57

Συνάντηση 60

Συνάντηση 65

συνάντηση 69

Συνάντηση 70

συνάντηση 68

Συνάντηση 66

Συνάντηση 67

Συνάντηση 53

ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2014-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

14 Ιουλίου, 2014

σήμα ξηρολιβάδου

Στα πλαίσια του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολίβαδου για τους θερινούς μήνες του έτους 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διοργάνωση σειρά εκδηλώσεων με λατρευτικό, πνευματικό, συνεδριακό, κοινωνικό, μορφωτικό, φυσιολατρικό, λαογραφικό, αθλητικό, καλλιτεχνικό και εν γένει πολιτιστικό περιεχόμενο υπό τον γενικό τίτλο:
“ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2014”.
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με επίκεντρο το Ξηρολίβαδο, θα περιλαμβάνουν συμμετοχές από την ευρύτερη περιφέρεια και θα αποσκοπούν στην διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του μοναδικού κάλλους φυσικού περιβάλλοντος και των παραδόσεων που συνδέονται με το όρος Βέρμιο και την ορεινή Ημαθία.
Ο Π.Ο.Ξ. έχει επεξεργαστεί το λεπτομερές πρόγραμμα της διοργάνωσης το οποίο έχει ως εξής
:

ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

16-7 Τετάρτη: Μαθήματα χορού-έναρξη ΓΙΟΡΤΩΝ ΒΕΡΜΙΟΥ 2014, δεξίωση στο πνευματικό κέντρο του Π.Ο.Ξ.

17-7 Πέμπτη: Κατασκευές – Κοσμήματα.

19-7 Σάββατο: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός – συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων στον χώρο του Μπάσκετ – Αναβίωση Ξηρολιβαδιώτικου Σεργιανιού και Τρανού Χορού

20-7 Κυριακή: Πανηγύρι Προφήτη Ηλία, Θεία Λειτουργία – πλειστηριασμός εικόνων, λιτάνευση εικόνων, Αγιασμός πηγαδιών, δεξίωση στο Πνευματικό κέντρο του Π.Ο.Ξ.

26-7 Σάββατο: Οδοιπορική εξόρμηση στο Ιμπίλι (Αντάμωμα Σαρακατσάνων)

27-7 Κυριακή: Γιορτή Πίτας

28-7 Δευτέρα: Αγώνας Ποδοσφαίρου (Πανωχώρι – Κατωχώρι)

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

3-8 Κυριακή: Ημέρα Εθνική Μνήμης , μνημόσυνο πεσόντων – κατάθεση στεφάνων – Ομιλία –
Δεξίωση στο κτίριο του Π.Ο.Ξ.

4-8 Δευτέρα: Πρόσκληση του χορευτικού τμήματος του ΠΟΞ από τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου του στο Σέλι (χορευτικές εκδηλώσεις ).

15-8 Παρασκευή: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Προφήτη Ηλία, για τον εορτασμό της Θεοτόκου

18-8 Δευτέρα: Έθιμο Λαγγίτας στα πεύκα – έκθεση κατασκευών – κοσμημάτων στον
Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολίβαδου.

20-8 Τετάρτη: Εξόρμηση πολιτιστικών ανταλλαγών (ημερήσια εκδρομή στο Ζαγόρι, Καπέσοβο, Μονοδένδρι, Τσεπελόβο, Γυφτόκαμπο , Βρυσοχώρι.

23-8 Σάββατο: Εορτασμός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού – Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός – Αποχαιρετιστήριο γλέντι του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου στο χώρο του Μπάσκετ το βράδυ.

24-8 Κυριακή: Εορτασμός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού – Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο.

Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου θα πραγματοποιούνται μορφωτικές δραστηριότητες του Π.Ο.Ξ. με την παράδοση μαθημάτων παραδοσιακών χορών (Ι. Τσιαμήτρο) και Ρυθμική Γυμναστική. Τέλος πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στις ως άνω προγραμματιζόμενες δραστηριότητες του Π.Ο.Ξ. προστίθεται και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων αντίστοιχων φορέων που πραγματοποιούν επίσημες επισκέψεις στο Ξηρολίβαδο και μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους εκεί.

*Για τυχόν αλλαγές ή προσθήκες στο Πρόγραμμα εκδηλώσεων, ο Π.Ο.Ξ. θα σας ενημερώνει εγκαίρως.

Πρόγραμμα Γιορτών Βερμίου 2014

O ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΣΤΟ 30ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

3 Ιουλίου, 2014

Μέτσοβο εφημςερίδες Μέτσοβο 2014 1

Μέτσοβο 2014 2

Μέτσοβο 2014 3

Μέτσοβο 2014 4

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου συμμετείχε με το χορευτικό του Συγκρότημα και με απόλυτη επιτυχία στον Τρανό Χορό που έγινε την τρίτη ημέρα (Κυριακή 29-6-2014) των εκδηλώσεων του Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων (Διοργάνωση: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων).
Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε στη Μηλιά Μετσόβου, ενώ οι προηγούμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις έγιναν στο Μέτσοβο.

Από τον
Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου
Μ'έτσοβο 2014 7

Μέτσοβο 2014 6

Μέτσοβο 2014 5

Ανακοίνωση για εκκλησιασμό το καλοκαίρι του 2014

3 Ιουλίου, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Ανακοινώνεται ότι ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο θα λειτουργεί (Θεία Λειτουργία) από την προσεχή Κυριακή (6-7-2014) καθόλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ο Πολιτιστικός
Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Όμιλος Ξηρολιβάδου

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ