Αρχείο για Νοέμβριος, 2013

Αρμάνοι -Βλάχοι Κιρατζήδες/Αγωγιάτες

29 Νοεμβρίου, 2013

αφίσα ομιλίας Νπουσμπούκη κιρατζήδες
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, σας προσκαλούν στην ομιλία του ομότιμου καθηγητή. Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κ.Αντ.Μπουσμπούκη με θέμα:
«Αρμάνοι – Βλάχοι Κιρατζήδες/αγωγιάτες»
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (Έλλης 8, Βέροια).
Ο κ. καθηγητής θα επισημάνει τη διαχρονική παρουσία των Αρμάνων – Βλάχων ως φυλάκων οδικών διαβάσεων και ως αγωγιατών από την εποχή των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Οθωμανών μέχρι τη νεότερη εποχή. Η εποποιία ειρήνης και πολιτισμού την οποία έχουν γράψει οι ακαταπόνητοι στρατοκόποι, οι κιρατζήδες μας, αποτελεί ιστορικό αίτημα να παρουσιαστεί, αν όχι σε όλες, τουλάχιστον στις περισσότερες πτυχές της. Βαλκανική, Κεντρική Ευρώπη (Βουδαπέστη, Βιέννη, Λειψία) μέχρι και τη Βόρεια Ευρώπη είναι οι χώροι, όπου δραστηριοποιήθηκαν συμβάλοντας στην προκοπή και την ανάδειξη της ελληνοβλάχικης διασποράς, της διασποράς των εθνικών ευεργετών.
Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον ομιλητή
Γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία και Ιταλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Εξειδικεύτηκε στη ρωμανική γλωσσολογία στα πανεπιστήμια της Ρώμης, του Βουκουρεστίου και του Las Palmas (Κανάρια Ισπανίας).
Ομότιμος καθηγητής σήμερα του Α.Π.Θ., όπου δίδαξε μαθήματα της ειδικότητάς του (ρωμανική γλωσσολογία) στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, είναι τακτικός ομιλητής στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσ/νίκης. Είναι, επίσης, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος.
– See more at:

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ