Αρχείο για Αύγουστος, 2012

ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ & ΣΕΛΙ ΣΕ ΚΟΙΝΗ (ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΔΙΑΔΡΟΜΗ!

22 Αυγούστου, 2012

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ
Τα ξακουστά Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, το Σέλι και το Ξηρολίβαδο, «ένωσαν» με μια ποδηλατική διαδρομή 25 ποδηλάτες αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση των δύο χωριών και την επίσης κοινή γεωγραφική τους ταυτότητα, το Βέρμιο.
Το αθλητικό και πολιτιστικό αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 με τη συνεργασία του Ποδηλατικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ), του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας (ΑΝ ΔΥ), του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) και του Τουριστικού Ομίλου Σελίου (ΤΟΣ), με τη βοήθεια και της Ομάδας Διάσωσης Βέροιας.
Η ποδηλατική διαδρομή των 50 χιλιομέτρων αντοχής σε δασικό δρόμο στο Βέρμιο, αποδείχτηκε μεγάλη δοκιμασία για τους αθλητές που χρειάστηκε να επιστρατέψουν τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα για να την ολοκληρώσουν όλοι μαζί.
Η εκκίνηση δόθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου και αφού η ομάδα πέρασε από την πανέμορφη «Πηγαδίτσα», τη «Σουποτίκα», το «Καρά Τσαϊρ», την «Πλαλίστρα» ανηφόρισε στον ορεινό όγκο γύρω από το «Ασούρμπασι», πέρασε δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και έφτασε αισίως στο κτίριο του Τουριστικού Ομίλου Σελίου (ΤΟΣ), όπου υποδέχτηκαν τους αθλητές αντιπροσωπεία του Ομίλου και ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου κ. Στέργιος Ζυγουλιάνος. Μετά τα κεράσματα και την περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του ΤΟΣ ακολούθησε η ανταλλαγή των αναμνηστικών: από την αντιπρόεδρο του ΠΟΞ κα Μαίρη Πατσιαβούρα δόθηκαν το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη «Ξηρολίβαδο χουάρα Μουσιάτα» και ένα βιβλίο για την Ιστορία των Βλάχων, ενώ από τον Πρόεδρο του ΤΟΣ κ. Στέργιο Κύρτσιο δόθηκε αναμνηστική πλακέτα και βιβλία των κ.κ. Γιάννη Μελετίδη και Σάββα Γαβριηλίδη. Ο ανηφορικός δρόμος της επιστροφής πέρασε την ομάδα από τις τοποθεσίες «Ντέμο», «Ντουκάτα», «Καταφιόρα», «Γκαβάνα», «Καρά Τσαϊρ» και μετά από 5 συνολικά ώρες ποδηλασίας η ομάδα τερμάτισε στο Ξηρολίβαδο, όπου παρέδωσε το αναμνηστικό στο νέο Πρόεδρο του ΠΟΞ κ. Απόστολο Τσαμήτρο.
Την έμπνευση και το συντονισμό της δράσης είχαν ο εκπρόσωπος του Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης και ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κώτας, ενώ αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του μεγαλύτερου αθλητή και ιδρυτή του ΠΟΠΕΣΥ κ. Σωτήρη Παρασκευαίδη, της μοναδικής αθλήτριας που ολοκλήρωσε τη διαδρομή κας Φωτεινής Κύρτσιου και η διάθεση οχήματος συνοδείας (τζιπ) και φαρμακείου από τον Γιώργο Κόγια ως εκπρόσωπο της Ομάδας Διάσωσης Βέροιας.

Ο στόχος αυτής της αθλητικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δραστηριότητας ήταν από τη μια να εγκαινιάσει κοινές δράσεις για το Σέλι και το Ξηρολίβαδο και από την άλλη να στείλει το μήνυμα σε όσους «ορέγονται το Βέρμιο» ότι οι πολίτες είναι σε εγρήγορση για να το διαφυλάξουν, θεωρώντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την ισορροπία του οικοσυστήματος και οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξή του.

Ονομαστικά οι αθλητές που συμμετείχαν είναι:
1. Κουμπουλίδης Λάζαρος
2. Κύρτσιου Φωτεινή
3. Κώτας Γεώργιος
4. Κοψίδας Κων/νος
5. Κελεπούρης Δημήτριος
6. Κελεπούρης Γεώργιος
7. Καραγαβριηλίδης Σίμος
8. Καραγιάννης Ιωάννης
9. Τσολακίδης Αναστάσιος
10. Αντωνιάδης Ιωάννης
11. Αντωνιάδης Ζαφείρης
12. Τυφλίδης Χρήστος
13. Σίμος Κων/νος
14. Πρωτοψάλτης Αντώνιος
15. Καβαργύρης Δημήτριος
16. Σαρρημιχαηλίδου Αντωνία
17. Μύτιλη Κορνηλία
18. Λιακόπουλος Παύλος
19. Λιακόπουλος Φίλιππος
20. Μπερντές Θεόδωρος
21. Φυτίκας Δημήτριος
22. Φυτίκας Ηλίας
23. Γιούρος Αναστάσιος
24. Παρασκευαϊδης Σωτήριος
25. Στάμκος Θωμάς

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΛΑΓΓΙΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

22 Αυγούστου, 2012

Mε μεγάλη συμμετοχή των Ξηρολιβαδιωτών και πολλών φίλων του χωριού που αναζήτησαν την δροσιά του βουνού, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, η Γιορτή της Λαγγίτας στο πευκοδάσος του Ξηρολιβάδου. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ενέταξε την παραδοσιακή εκδήλωση στην διοργάνωση «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ-ελευθέρια 2012» και οι γυναίκες του χωριού πρωτοστάτισσες όπως πάντα, ετοίμασαν ένα αξέχαστο απογευματινό. Όλες σχεδόν ετοίμασαν τις παραδοσιακές λαγγίτες και τις έφεραν στα πεύκα. Οι λαγγίτες ομως ήταν μόνο η αφορμή . Υπήρχε η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όλα τα γευστικά γούστα. Στρώθηκαν τραπέζια και γέμισαν με όλα τα καλά που ετοίμασαν οι Ξηρολιβαδιώτισσες. Ακολούθησε η διασκέδαση, το τραγούδι και ο χορός που κράτησαν μέχρι που ο ξηρολιβαδιώτικος ήλιος έγειρε πίσω από το Ξηροβούνι και το κρύο βουνίσιο αεράκι υπενθύμισε σε όλους ότι είχε έλθει η ώρα να αποχαιρετήσουν τα πεύκα.
Μ’ αυτόν τον χαρούμενο και ευχάριστο τρόπο αποχαιρετούν τα πεύκα κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού οι Ξηρολιβαδιώτες, ζωντανεύοντας τους στιχους του παραδοσιακού ξηρολιβαδιώτικου τραγουδιού :
– Πάμε κοπέλλες μέχρι τα Πεύκα, να τα δούμε ακόμα μιά φορά πριν φύγουμε…

Ο «ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» ΤΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

22 Αυγούστου, 2012

Με την κωμωδία του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Πειρασμός», που παρουσίασε η Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Γυμναστικού Συλλόγου «Προμηθέας» στο Ξηρολίβαδο, ολοκληρώθηκαν οι θεατρικές παρουσιάσεις που προγραμμάτισε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στα πλαίσια της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ- ελευθέρια 2012».
Η παράσταση δόθηκε στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου που μετατράπηκε σε μια μεγάλη αίθουσα με τα σπίτια να μετέχουν στην σύνθεση των σκηνικών. Αποτέλεσε δε έναν πραγματικό «πειρασμό» για το πολυπληθές κοινό Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού όλων των ηλικιών, που παραβλέποντας την χαμηλή νυκτερινή θερμοκρασία λόγω του υψομέτρου, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο κέφι την πλοκή του έργου, την εξαιρετική σκηνοθεσία και την ερμηνεία των ηθοποιών.
Τους ρόλους του έργου ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Ελένη Σοφούλη, Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Γιάννης Χατζίδης, Θωμαή Ελευθεριάδου, Βάσω Ζώκου, Δαμιανός Οικονομίδης, Διονύσης Καρολίδης, Πόπη Κριθάρα, Γρηγόρης Ίτσκος, Κάτια Κουπίδου και Νίκος Κουρουζίδης ενώ την σκηνοθεσία υπέγραψε ο Διονύσης Καρολίδης.
Το έργο προλόγισε ο απελθών Πρόεδρος του ΠΟΞ Αναστάσιος Βασιάδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Απόστολος Τσαμήτρος.
Η παράσταση υπήρξε ευγενής χορηγεία προς τους Ξηρολιβαδιώτες και τους φίλους του χωριού, από τη επιχείρηση ΖΩΟΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΤΟΒΑ.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ «ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ» (ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ – ΣΕΛΙ)

16 Αυγούστου, 2012

Ο Ποδηλατικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ), σε συνεργασία με το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας (ΑΝ ΔΥ), τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) και τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου (ΤΟΣ) διοργανώνει την Κυριακή 19/08/2012 στις 9.00πμ στο δάσος και τα λιβάδια του Ξηρολιβάδου και του Σελίου στο Βέρμιο Ημαθίας

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5Ο χιλιομέτρων ορεινού δασόδρομου
Η ποδηλατική πορεία θα διεξαχθεί σε μια κυκλική διαδρομή 50 χιλιομέτρων αντοχής, χωρίς τεχνικές δυσκολίες και χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, σε δασικό δρόμο από το Ξηρολίβαδο έως το Σέλι με επιστροφή, ιδανική για αθλητές που έχουν εμπειρία αποστάσεων στο βουνό, αλλά και για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία μιας μεγάλης ορεινής διαδρομής.
Η εκκίνηση θα γίνει από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου (από όπου θα λάβουμε αναμνηστικό για να το παραδώσουμε στον Τουριστικό Όμιλο Σελίου) και από την είσοδο του πευκοδάσους του Ξηρολιβάδου θα κατευθυνθούμε προς την πανέμορφη «Πηγαδίτσα» (τοποθεσία ιδανική για πιν-νικ με ξύλινα παγκάκια), μετά θα περάσουμε από τη «Σουποτίκα» (με ποτίστρα για ζώα και στάβλους των Σαρακατσαναίων) και αφού ανηφορίσουμε 2-3 χλμ θα συνεχίσουμε περιμετρικά από το υπέροχο λιβάδι του «Καρά Τσαϊρ» (Μαύρο Τσαϊρι), κατόπιν θα συνεχίσουμε σε σκιερό δάσος οξιάς, μέχρι να συναντήσουμε τη στροφή για το Σέλι. Στρίβοντας θα διασχίσουμε τον απέραντο βοσκότοπο της «Πλαλίστρας» και θα ανέβουμε τον ορεινό όγκο γύρω από το «Ασούρμπασι» (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου) οπότε θα φτάσουμε στο κέντρο του Σελίου, στο κτίριο του Τουριστικού Ομίλου (ΤΟΣ) για διάλειμμα ξεκούρασης και υδροληψία. Στη συνέχεια, αφού λάβουμε αναμνηστικό για το παραδώσουμε στον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ), θα ξεκινήσουμε το δρόμο της επιστροφής από το «Ντέμο», θα συνεχίσουμε στο δάσος οξιάς της «Ντουκάτας» και κάνοντας κυκλική πορεία προς την «Καταφιόρα», γύρω από την «Γκαβάνα» και το «Καρά Τσαϊρ» θα επιστρέψουμε και πάλι στο Ξηρολίβαδο με ελαφρά κατάβαση με αλματάκια που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη.
Προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής 6 ώρες. Όλοι οι αθλητές θα κινηθούν ως μία ομάδα (με αργό ρυθμό) με αρχηγό που γνωρίζει τη διαδρομή και τις δυσκολίες της.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η ποδηλατική διαδρομή είναι ανοιχτή σε όλους όσους αγαπούν το βουνό, την περιπέτεια, την παρέα και τον αθλητισμό. Μοναδική επιβράβευση η συμμετοχή του καθενός και η αξέχαστη εμπειρία του βουνού.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχουν, παρά μονάχα ο σεβασμός της φύσης, των συναθλητών και των υποδείξεων του οδηγού-αρχηγού της ομάδας. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 15 ετών με την παρουσία ή την έγγραφη συναίνεση του γονέα. Κράνος, νερό, ξηρά τροφή απαραίτητα.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ είναι να αναδείξει τις ομορφιές του Βερμίου και τη χαρά της ποδηλασίας και του αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το Βέρμιο, αλλά και τους ποδηλάτες με τους οποίους θα κληθούν να το διασχίσουν, «ενώνοντας» τα ξακουστά Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, το Σέλι (Κάτω Βέρμιο) και το Ξηρολίβαδο.
Επίσης να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι το βουνό είναι «ζωντανό», έχοντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξή του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Κυριακή 19/08/12
8.00-9.00 Εγγραφές αθλητών
09.10 Εκκίνηση αθλητών
ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Η προσπάθεια είναι εντελώς εθελοντική και ο καθένας θα φροντίσει για τη μεταφορά, τη διατροφή και τη διαμονή του.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Το Ξηρολίβαδο απέχει 18χλμ από τη Βέροια, 90 από Θεσσαλονίκη και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1100μ. Έχει ξενώνα (Ντουκάτα), ψησταριά, καφετέρια και υπέροχο επίπεδο δάσος μαύρης πεύκης και οξιάς, με παροχή νερού στην είσοδο του.
Πληροφορίες για το Ξηρολίβαδο στο www.xirolivado.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας ΠΟΠΕΣΥ: 6974700132 & 6977303475 email: podilatoveria@windowslive.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΛΙΤ. ΟΜΙΛΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΣΤΙΣ 12/8/2012

15 Αυγούστου, 2012

Ψηφίσαντες 203
Έλαβαν κατά πλειοψηφία για το Δ.Σ.:
1) Τσαμήτρος Ιωάνης 109 σταυρούς
2) Γεωγίου Γιώργος 106 σταυρούς
3) Κελεπούρης Νίκος 101 σταυρούς
4) Πατσιαβούρα Μαρία 101 σταυρούς
5) Τσιαμήτρος Αποστόλης 91 σταυρούς
6) Κόγιας Γεώργιος 75 σταυρούς
7) Ντέλλας Ιωάννης 71 σταυρούς

Για το Δ.Σ. εκλέγονται οι πρώτοι επτά (7) είναι οι τακτικοί ενώ οι υπόλοιποι δύο (2) ί: Λιούλια Ευανθία 55 σταυρούς & Κακιρδάκης Ιωάννης 39 σταυρούς ως αναπληρωματικοί.

Έλαβαν για την Ε. Ε. :
1) Τυφλίδης Αναστάσιος 128 σταυρούς
2) Σημανίκας Ιωάννης 75 σταυρούς
3) Αράβας Βασίλειος 74 σταυρούς.
ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΞ

14 Αυγούστου, 2012

Μεγάλη μαζικότητα παρουσιάστηκε στη διαδικασία των εκλογών για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του ΠΟΞ και της Ε.Ε.. Η ψηφοφόροι έφθασαν τους 203 οι οποίοι και ήταν οικονομικά τακτοποιημένοι στο σύλλογο. Στις προηγούμενες εκλογές ο αριθμός των ψηφισάντων ήταν 125 άτομα. Τα αποτελέσματα και το νέο Δ.Σ. θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ