Αρχείο για Σεπτέμβριος, 2010

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

17 Σεπτεμβρίου, 2010

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. και η κοινωνία του Ξηρολιβάδου συγχαίρουν την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας για την κατάκτηση του Διεθνούς Βραβείου «Πρόσβαση στη μάθηση 2010» του ιδρύματος Bill & Melinda Gates σαν επιτυχές πρότυπο παγκόσμιας βιβλιοθήκης.
Η διάκριση αυτή αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά της Βιβλιοθήκης, στην υπηρεσία της γνώσης, της εκπαίδευσης και της διάδοσης της πληροφορίας, προς την κοινωνία μας και προς την διεθνή κοινότητα. Η κοινωνία του Ξηρολιβάδου διαδηλώνει την ιδιαίτερη χαρά της για το γεγονός, καθώς διατηρεί έντονη την ανάμνηση της δημιουργικής συμμετοχής της Βιβλιοθήκης στις «Γιορτές Βερμίου 2010» που διοργάνωσε ο Π.Ο.Ξ., όπως επίσης και στις διοργανώσεις των προηγουμένων ετών. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνονται προς την Διοίκηση, την Διεύθυνση και το Προσωπικό της Βιβλιοθήκης για το ακάματο και εξαιρετικό έργο που επιτελούν.
Οι Ξηρολιβαδιώτες αισθάνονται υπερήφανοι διότι τέτοιες διακρίσεις που προβάλλουν τιμητικά την Βέροια και την χώρα μας παγκοσμίως, τιμούν και τις τοπικές κοινωνίες.

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ Π.Ο.Ξ. ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

16 Σεπτεμβρίου, 2010

Με το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαίδα από τον Σύλλογο Μπλατσιωτών και με την συνδιοργάνωση του Δήμου Πτολεμαίδος, τιμήθηκε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου για το σύνολο των δραστηριοτήτων του και ειδικότερα για την εμφάνιση του χορευτικού του συγκροτήματος. Οι Ξηρολιβαδιώτες χορευτές υπό την διδασκαλία και οργανωτική ευθύνη του Γιάννη Τσιαμήτρου άνοιξαν τιμητικά το Φεστιβάλ εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την άρτια εμφάνισή τους και την εκπληκτική παρουσίαση των παραδοσιακών χορών που προκάλεσαν επανειλημμένα ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Σε ειδική τελετή η Πρόεδρος των Μπλατσιωτών κ. Γλυκερία Καλπακίδου επέδωσε στον Πρόεδρο του ΠΟΞ κ. Αναστάσιο Βασιάδη την τιμητική διάκριση αναφερόμενη με ένθερμα λόγια στον μεγάλο αγώνα των Ξηρολιβαδιωτών για την διατήρηση και ανάδειξη της παράδοσης, για την ενδυνάμωση της κοινωνικής τους συνοχής και για την διαφύλαξη και διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος από τις απειλές που ελλοχεύουν. Ο κ. Βασιάδης ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις, εκφράζοντας τα θερμότερα συγχαρητήρια για την διοργάνωση και προσέφερε τις εκδόσεις του Π.Ο.Ξ. ως ενθύμιον της συμμετοχής του Ξηρολιβάδου στο Φεστιβάλ Πτολεμαίδας. Ειδική αναφορά ο Πρόεδρος του Π.Ο.Ξ επεφύλαξε στους ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν στο διάβα των αιώνων μεταξύ της Βλάστης και του Ξηρολιβάδου, οι οποίοι παραμένουν άρρηκτοι μέχρι σήμερα.

ΜΕ ΓΛΕΝΤΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΕΣ

1 Σεπτεμβρίου, 2010

Με το καθιερωμένο Γλέντι του Αποχαιρετισμού που πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη πλατεία του Ξηρολιβάδου ολοκληρώθηκαν οι «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010» που προγραμμάτισε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου.
Tο γλέντι στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό τέσσερις τουλάχιστον γενεές Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού έλαβε τα χαρακτηριστικά ύμνου αγάπης και νοσταλγίας προς το Ξηρολίβαδο και το πανέμορφο Βέρμιο.
Στο γλέντι κατά παράδοση πρωταγωνίστησαν τα παιδιά του χωριού που ανέδειξαν τα φυσικά τους καλλιτεχνικά ταλέντα και τις εμπνεύσεις τους, κάτω από τον θαυμάσιο έναστρο ουρανό του Ξηρολιβαδιώτικης κοιλάδας.
Το παραδοσιακό συγκρότημα του Δημήτρη Παράσχου με το αηδόνι του Βερμίου τον Γιώργο Μανέκα, ερμήνευσαν με τον μοναδικό τους τρόπο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του τόπου ενθαρρύνοντας όλους να συμμετάσχουν ενεργά στο γλέντι. Η βραδιά ξεκίνησε με τα παιδιά του χωριού τα οποία ερμήνευσαν με επιτυχία γνωστά σύγχρονα τραγούδια, κάτω από την διοργάνωση και παρουσίαση της Δήμητρας Κουτόβα. Τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν η Βασιλίνα Λυκοστράτη με την Αναστασία και την Μαρίλη Ελευθεριάδου που ερμήνευσαν το τραγούδι « Η πόρτα για τον ουρανό», η Δήμητρα Χασιώτου με την Ειρήνη Πασχαλάκη με το τραγούδι «Σαν κι εσένα», η Αναστασία Ελευθεριάδου με την Βασιλίνα Λυκοστράτη με το τραγούδι «Σαν έρθει η μέρα», οι Αφροδίτη Μαυρομάτη, Άννα Μπουτέλ, Δέσποινα Πίκου, Θάλεια Φουρκιώτη και Τάνια Θεοδοσοπούλου με το τραγούδι «Εξαιρέσεις» και όλοι μαζί με το τραγούδι «Αντίστροφα». Η παρουσίαση των παιδιών ολοκληρώθηκε με την Μαρία Πετρακοπούλου που με ιδιαίτερη ευαισθησία απήγγειλε το ποίημα «Γεροπαππούς».
Εκ μέρους των Σαρακατσάνων της Θεσσαλίας που κατά παράδοση διαμένουν τα καλοκαίρια στο Ξηρολίβαδο, απηύθηνε θερμό αποχαιρετισμό ο Βασίλης Αράπης, ο οποίος ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία ένα παραδοσιακό σαρακατσάνικο τραγούδι.
Με θερμά λόγια μίλησε επ ολίγον και ο πρεσβύτης Στέργιος Κελεπούρης εκπροσωπώντας την παρευρισκόμενη γηραιώτερη γενεά των Ξηρολιβαδιωτών.
Ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου καθηγητής Γιάννης Τσιαμήτρος παρουσίασε τα χορευτικά συγκροτήματα του χωριού που με την εμφάνισή τους προκάλεσαν αυθόρμητα χειροκροτήματα ενώ αυθορμήτως συμμετείχαν και παρευρισκόμενοι χορευτές από άλλα συγκροτήματα της Βέροιας, για να μπει στη συνέχεια όλος ο κόσμος στον χορό. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό και ευχές για καλό φθινόπωρο απηύθυνε εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου ο Πρόεδρος Τάσος Βασιάδης.
Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού που γέμισαν τον χώρο του πάρκου, είχαν την ευκαιρία να γλεντήσουν απολαμβάνοντας και γευστικά το γλέντι, με τον πατριάρχη των ψητάδων Μανώλη Κεχάογλου να αναπτύσει το ψηστικό του ταλέντο και τους Νίκο Πατσιαβούρα, Κώστα Παπαδόπουλο, Τέλη Παπαθεοφίλου και Γιώργο Γεωργίου, να υπερβαίνουν εαυτούς για να σερβίρουν και να εξυπηρετήσουν όλον τον κόσμο. Σε προχωρημένη ώρα ο Τάκης Γεωργίου με ιδιαίτερη ευαισθησία ερμήνευσε γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του ΄60 διασκευασμένα από τον ίδιο, στην βλάχικη λαλιά. Το γλέντι ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες με τις ολόθερμες ευχές για καλό χειμώνα από όλους, ενώ πυροτεχνήματα καταύγαζαν τον ξηρολιβαδιώτικο ουρανό.
Ο ΠΟΞ ευχαριστεί δημόσια για την υποστήριξη και τις προσφορές τους στην εκδήλωση τους, Μανώλη Κεχάογλου, Κώστα Παπαδόπουλο, Μανώλη Μπουτζόλα (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ), Γιάννη Γαλίκα (ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ), Κρεαταγορά ΑΝΤΩΝΗΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ και Κώστα Χονδραντώνη (ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ). Επίσης ευχαριστεί όλους που με την συμμετοχή τους στο αποχαιρετιστήριο γλέντι συνετέλεσαν στην διατήρηση και ενίσχυση της παράδοσης του αποχαιρετισμού στο Ξηρολίβαδο.

ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

1 Σεπτεμβρίου, 2010

Το αδιαχώρητο καταργήθηκε στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Ξηρολιβάδου από το πλήθος των Ξηρολιβαδιωτών και των επισκεπτών του χωριού που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν και να διασκεδάσουν με τα δρώμενα του Καραγκιόζη και των υπολοίπων προσώπων του Θεάτρου Σκιών, του Χατζαηβάτη, του Μπαρμπαγιώργου, του σιορ Διονύσιου, του Σταύρακα, της Αγλαίας, του Κολιτηριού και του Βεληγκέκα. Το κοινό εντυπωσιάστηκε απο τον Καλλικράτη Πασά και το φίδι του ενώ ενθουσιάστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ηρωισμό του. Ευχάριστη έκπληξη και εκρηξη γέλιου προκάλεσε η εμφάνιση των νέων ηρώων του μπερντέ, της Ουσουλτζού Χανούμ, του Σκουμπιντού Μπέη και του Τσαβδάρ Αγά.
Το έργο «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΟΦΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» του Τάσου Βασιάδη είναι μιά κωμωδία καταστάσεων με πολλές και συχνές αναφορές στα επίκαιρα τοπικά και γενικότερα δρώμενα, με χαρακτηριστικούς τους προεκλογικούς σχολιασμούς που προκάλεσαν έντονα γέλια και χειροκροτήματα εκ μέρους του κοινού.

Το έργο επενδύθηκε μουσικά με τραγούδια και μουσικά ακούσματα από το διαχρονικό έντεχνο και παραδοσιακό ελληνικό ρεπερτόριο διασκευασμένα ειδικά για το έργο από τον Τάσο Βασιάδη, και προσαρμοσμένα στην παράσταση από τον Τάκη Γεωργίου και τον Γιώργο Τροχόπουλο.
Συντελεστές της παράστασης ήταν οι:
Καραγκιοζοπαίκτης: Τάσος Βασιάδης
Ακορντεόν: Γιώργος Τροχόπουλος
Τουμπερλέκι–τραγούδι: Τάκης Γεωργίου.
Χορωδία Γυναικών: Βέτα Γεωργίου, Δήμητρα Κουτόβα, Σόφη Παπαδοπούλου, Μανή Τυφλίδου και Τασούλα Κόγια
Βοηθός σκηνής: Ζώης Μπαζάκας

Πριν την παράσταση ο Τάσος Βασιάδης έκανε μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών σκιαγραφώντας τον Καραγκιόζη και τα άλλα πρόσωπα του θιάσου. Ο ομιλητής αφιέρωσε την παράσταση στην κίνηση επιβεβαίωσης του «Καραγκιόζη» ως αναπόσπαστου μέρους της νεώτερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, πράγμα το οποίο αμφισβητήθηκε πρόσφατα από την UNESCO. Στην αναφορά αυτή το κοινό αφιέρωσε ενα θερμό χειροκρότημα. Η παράσταση απέσπασε τα πιό θερμά σχόλια από όλους όσους την παρακολούθησαν και ιδιαίτερα απο τον Καλλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Οδυσσέα Γωνιάδη και τον γνωστό ηθοποιό Φίλιππο Φαρμάκη που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μιά άλλου είδους θεατρική παραγωγή με το τεμπεραμέντο των Ξηρολιβαδιωτών .

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ