Αρχείο για Αύγουστος, 2010

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΛΑΓΓΙΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

24 Αυγούστου, 2010

Η φετινή προσέλευση στην Γιορτή της Λαγγίτας που πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, στο Πευκοδάσος του Ξηρολιβάδου στις 21/8/10, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με επισκέπτες που προσήλθαν από ολόκληρη την περιφέρεια. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ενέταξε την παραδοσιακή εκδήλωση στις «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010» και οι γυναίκες του χωριού πρωτοστάτισσες, ετοίμασαν ένα αξέχαστο απογευματινό στα πεύκα. Ολες σχεδόν ετοίμασαν τις παραδοσιακές λαγγίτες στο σπίτι και τις έφεραν στα πεύκα. Οι λαγγίτες ομως ήταν μόνο η αφορμή . Υπήρχε η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όλα τα γούστα. Στρώθηκαν τραπέζια και γέμισαν με όλα τα καλά. Πίτες, πίτσες, τυριά, φρούτα, λουκουμάδες, κουρκουμπίνια, σοκολάτες, καφέδες, αναψυκτικά. Όλοι γευτήκαν απ’ όλα. Ακολούθησε η διασκέδαση το τραγούδι και ο χορός με το μουσικό σχήμα που εκ των ενόντων συνέπτυξαν οι Τάκης Γεωργίου τραγούδι-τουμπερλέκι, Γιώργος Τροχόπουλος ακκορντεόν, Γιάννης Γιωργουδάκης κιθάρα-τραγούδι, Τάσος Βασιάδης φυσαρμόνικα και η Χρύσα Καραμήτρου με τον Βασίλη Τζελέπη τραγούδι.
Μ’ αυτόν τον χαρούμενο και ευχάριστο τρόπο αποχαιρετούν τα Πεύκα κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού οι Ξηρολιβαδιώτες, ζωντανεύοντας τους στιχους του παραδοσιακού ξηρολιβαδιώτικου τραγουδιού :
– Πάμε κοπέλλες μέχρι τα Πεύκα, να τα δούμε ακόμα μιά φορά πριν φύγουμε…

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ…ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

24 Αυγούστου, 2010

Μπροστά σε ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό η Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Π.Γ.Σ. «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», έδωσε μια θαυμάσια παράσταση στο Ξηρολίβαδο, με την κωμωδία του Rick Abbot «Αυλαία και πάμε» σε μετάφραση Δημήτρη Κεραμέα-Ντουμπουρίδη και σκηνοθεσία Διονύση Καρολίδη που δικαιολογημένα απέσπασε το αυθόρμητο έντονο χειροκρότημα από όλους. Όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν καταπληκτικά στους ρόλους τους, μέχρι ταύτισης τους με τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το ταλέντο που ξεδίπλωσαν στην σκηνή οι Πόπη Κριθάρα, Βάσω Ζώκου, Χριστίνα Ματάτη, Εφη Καραφόλα, Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Γιάννης Χατζίδης, Αθανασία Βλαχοπούλου, Θωμαή Ελευθεριάδου, Σάκης Καρολίδης και Γρηγόρης Ίτσκος. Εξαιρετική μνεία γίνεται στα κουστούμια, στα σκηνικά και στην επιμέλεια του ήχου. Η παράσταση δόθηκε μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου σε ειδικά τοποθετημένη εξέδρα, ενώ ολόκληρος ο πρόσθιος υπαίθριος χώρος είχε μετατραπεί σε μία μεγάλη θεατρική αίθουσα με καταπληκτική ακουστική που την διασφάλιζαν οι προσόψεις των σπιτιών. Η παράσταση εντάχθηκε στις δραστηριότητες «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010» που διοργάνωσε ο ΠΟΞ και απετέλεσε χορηγεία της επιχείρησης «ZΩΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΤΟΒΑ»

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν.ΠΡΑΠΑ

24 Αυγούστου, 2010

Με τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό θέμα «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ» ο γνωστός Ξηρολιβαδιώτης Γυναικολόγος Μαιευτήρας και εξειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κ. Νίκος Πράπας έκλεισε με την ομιλία του το κύκλο των επιστημονικών παρουσιάσεων «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ» που ο Π.Ο.Ξ. πραγματοποίησε στα πλαίσια της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010». Τον ομιλητή προσφώνησε η Γεν.Γραμματέας Αναστασία Κόγια η οποία επιφύλαξε ειδική τιμητική αναφορά στην διαρκή υποστήριξη που παρέχει η οικογένεια του, προς τον Όμιλο και τις δραστηριότητές του, ενώ του προσέφερε εκ μέρους του Π.Ο.Ξ. αντίτυπα των συλλεκτικών τευχών του περιοδικού «ΑΡΩΜΑ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ» και το βιβλίο του Αναστάσιου Βασιάδη «ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΧΟΥΑΡΑ ΜΟΥΣΙΑΤΑ». Ο ομιλητής ξεκίνησε την ομιλία του αναπολώντας ευτυχισμένες στιγμές των παιδικών του χρόνων, για να δώσει στην συνέχεια ελπιδοφόρα μηνύματα σε όλες τις κυρίες αναφέροντας οτι όλες οι γυναικολογικές παθήσεις είναι ιάσιμες με έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Με απλά και κατανοητά λόγια ο ομιλητής επισήμανε την αξία του τακτικού προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου, και τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής και του σωματικού βάρους στην πρόγνωση της υγείας της γυναίκας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση που έδωσε την ευχέρεια στον ομιλητή να δώσει πρόσθετα στοιχεία και έκλεισε με το παραδοσιακό τραγούδι «Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό» που ερμήνευσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Ο Τ Ι Λ Α Μ Π Ε Ι Δ Ε Ν Ε Ι Ν Α Ι Α Σ Τ Ε Ρ Ι

20 Αυγούστου, 2010

Χαρίτων Τομπουλίδης , Δρ Αστροφυσικής
tomboulides@gmail.com

Περίληψη

Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίσθηκε στη Γη ονόμαζε ότι έλαμπε τη νύχτα στον ουράνιο θόλο, εκτός από τη Σελήνη , αστέρι. Τα χρόνια πέρασαν και η έννοια του αστεριού άλλαξε. Έτσι πολλά από τα φωτεινά σώματα του νυχτερινού ουρανού σήμερα ονομάζονται πλανήτες, άλλα μετεωρίτες, άλλα κομήτες, άλλα αστεροειδείς, άλλα αστρικά σμήνη και άλλα ακόμη και γαλαξίες. Όλα όμως φαίνονται σαν αστέρια. Τα αστέρια που είχαν κόμη- μακριά μαλλιά δηλαδή- ονομάζονταν κομήτες αστέρες. Τα αστέρια που αιωρούνταν, μετεωρίτες αστέρες, (τα λεγόμενα κοινώς « πεφταστέρια»). Τα αστέρια όμως είναι αυτόφωτα σώματα, ενώ τα περισσότερα από τα πιο πάνω σώματα είναι ετερόφωτα. Οι κομήτες είναι βρώμικα παγόβουνα – τεράστια δηλαδή κομμάτια πάγου – που όταν πλησιάζουν τον ήλιο λιώνουν και οι υδρατμοί από τον ηλιακό άνεμο ανεμίζουν πίσω τους σαν ουρά. Τα πεφταστέρια είναι τα κομμάτια αυτά που έφυγαν από τους κομήτες ή άλλες πέτρες στο μεσοπλανητικό χώρο που όταν η Γη περνά κοντά τους τα έλκει, μπαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα μας και λόγω τριβής καίγονται . Άλλα δε, όπως το λέει και το όνομά τους, είναι πολλά αστέρια μαζί ( σμήνη και γαλαξίες ) , αλλά η απόσταση η μεγάλη τα κάνει να φαίνονται σαν απλά αστέρια. Η απόσταση όμως είναι αυτή που μας ξεγελά και σε ότι αφορά τα δύο πιο γνωστά μας ουράνια σώματα που σημάδεψαν με την παρουσία τους την ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στη Γη: Του ήλιου και της Σελήνης.
Ο ήλιος είναι το πιο κοντινό μας αστέρι και η Σελήνη το πιο κοντινό μας ουράνιο σώμα που λέμε ότι είναι ο δορυφόρος μας, ο φυσικός δορυφόρος μας, γιατί τεχνητούς έχουμε πολλούς. Και οι δύο είναι δύο λαμπροί δίσκοι, ο ένας ημερήσιος και ο άλλος νυχτερινός. Οι δίσκοι αυτοί είναι ίσοι φαινομενικά. Είναι όμως ίσοι στην πραγματικότητα; Τα φαινόμενα απατούν. Ο ήλιος σε όγκο είναι 1 300 00 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και η Σελήνη 50 φορές μικρότερη από τη Γη. Η διάμετρος του ήλιου όμως είναι 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, όσες φορές περίπου είναι και η απόσταση του από αυτήν. Έτσι φαινομενικά είναι ισομεγέθεις δίσκοι και αυτό δίνει σ’ εμάς τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις εκλείψεις του ήλιου.
Πολλές είναι οι ομορφιές που υπάρχουν γύρω μας. Η τεχνολογία όμως, ενώ έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο διαβίωσης του ανθρώπου, μας στέρησε από τις ομορφιές του ουρανού και γενικά της φύσης γύρω μας. Η εικονική πραγματικότητα αντικατέστησε την αληθινή. Και ενώ παλαιότερα μία εικόνα ήταν όσο χίλιες λέξεις σήμερα μια εικόνα μπορεί να είναι μια μεγάλη απάτη. Τα παραμύθια της γιαγιάς έγιναν ηλεκτρονικές εικόνες και χάσαμε έτσι την επαφή μας με το φυσικό μας περιβάλλον. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν όμορφα πράγματα στον ουρανό, ενώ άλλοι βλέπουν την ομορφιά του ουρανό σε κάθε πράγμα γύρω τους. Αυτό να κάνετε.

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΤΟΜΕΙΟ

13 Αυγούστου, 2010

Η Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Ξηρολιβάδου που συνήλθε στις 11 Αυγούστου 2010, αφού ενημερώθηκε πλήρως για την εξέλιξη του επίμαχου ζητήματος της απειλούμενης εγκατάστασης του υπερλατομείου της ΟΜΥΑ στην δασοκαλυμμένη περιοχή του Ξηρολιβάδου, ψηφίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τα ακόλουθα:
1. Επισημαίνει την κρισιμότητα του ζητήματος εν όψει της εκδίκασης από το ΣτΕ, της προσφυγής που άσκησε ο Δήμος Βέροιας με τους πρόσθετους λόγους που επισύναψε ο ΠΟΞ, προκειμένου να ακυρωθεί η ΚΥΑ, δια της οποίας ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση του υπερλατομείου στο Ξηρολίβαδο.
2. Ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση την ΑΜΕΣΗ ανάκληση της ΚΥΑ δια της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία απέρριψαν συνολικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενώ αρνητική θέση εξέφρασαν δημοσίως οι Βουλευτές Ημαθίας, τα Τοπικά Συμβούλια, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι Τοπικοί Φορείς και σύσσωμη η κοινωνία.
3. Εν όψει των επικείμενων εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, θέτει προ των ευθυνών τους, ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές και ΟΛΟΥΣ τους υποψηφίους για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, από τους οποίους ζητά να λάβουν δυναμικά θέση κατά της εγκατάστασης του υπερλατομείου και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την ΑΜΕΣΗ ανάκληση της διαβόητης ΚΥΑ.

Η Γ.Σ. του Π.Ο.Ξ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Π.Ο.Ξ.

13 Αυγούστου, 2010

Απο την Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, λήφθηκε ομόφωνα η απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του ισχύοντος καταστατικού του Ομίλου. Προς τούτο εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου στην επόμενη Γενική Συνέλευση να ψηφιστεί τον νέο καταστατικό. Ηδη στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Ξ. www.xirolivado.gr έχει αναρτηθεί το κείμενο του ισχύοντος καταστατικού προκειμένου να υπάρξει ευχέρεια υποβολής προτάσεων από όλους. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επεξεργαστεί ολες τις προτάσεις, πριν διαμορφώσει την τελική εισήγηση προς την Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Ξ.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

13 Αυγούστου, 2010

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Το Ξηρολίβαδο, χωριό με μοναδική ιστορική, εθνική , πνευματική, λαϊκή και πολιτιστική παράδοση και προσφορά, απετέλεσε πάντα, με το περιβάλλοντα χώρο του, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με σημαντική οικονομική δραστηριότητα ιδιαίτερα από την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων που ήταν το κύριο αντικείμενο απασχόλησης και βιοπορισμού των βλάχικων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν μετά από την ομαδική μετακίνησή τους από την περιοχή της Πίνδου.
Στα χρόνια της οικονομικής του ακμής το Ξηρολίβαδο απετέλεσε χώρο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την λειτουργία τυροκομείων αλλά και καλλιεργειών όπως η πατάτα, το κριθάρι και το λινάρι, στο μικρό σχετικά λεκανοπέδιο.
Υπήρξε επίσης χώρος που αναπτύχθηκε η οικογενειακή υφαντουργία ενώ διατηρήθηκαν και παραδοσιακά επαγγέλματα όπως του αρτοποιού, του υποδηματοποιού, του σιδερά, του πεταλωτή, του επεξεργαστή δερμάτων κλπ.
Συνάμα λειτουργούσαν μικρά μαγαζιά προμήθειας διαφόρων ειδών.
Οι Ξηρολιβαδιώτες αν και σχετικά απομονωμένοι για τα μέτρα της εποχής διατράνωσαν υψηλό το φρόνημα της Παιδείας με την λειτουργία σχολείων ενώ σε περίοπτη θέση διατήρησαν την θρησκεία με την ανέγερση δύο Εκκλησιών του Προφήτη Ηλία και του Αγ.Αθανασίου,
Στον περίγυρο μάλιστα της δεύτερης Εκκλησίας λειτουργούσε παλαιότερα και οργανωμένο κοιμητήριο.
Το χωριό σε όλη την διάρκεια της ιστορικής διαδρομής έχει την δική του μαρτυρική προσφορά στους Εθνικούς Αγώνες .
Επίσημα αναφέρεται ότι καταστράφηκε επανειλημμένα από εισβολείς ενώ ευγενή τέκνα του προσέφεραν διαχρονικά την ίδια τους την ζωή υπέρ πατρίδος.
Η κοινωνική ζωή των Ξηρολιβαδιωτών είναι χαρακτηριστική μέχρι σήμερα με την διατήρηση αναλλοίωτων των εθίμων και παραδόσεων που αποτελούν τεράστιο λαογραφικό αλλά και ιστορικό πλούτο.

Το Ξηρολίβαδο σήμερα ως μοναδικής αξίας ορεινό θέρετρο προβάλλει ως κόσμημα για τον Δήμο της Βέροιας του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα παρά το γεγονός ότι τυπικά εξακολουθεί να υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουμαριάς ως οικισμός αυτής. Τα γενικά αλλά και ειδικότερα χαρακτηριστικά του Ξηρολιβάδου το αναδεικνύουν ως εν δυνάμει προσφιλή τουριστικό προορισμό με προφανή τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή.
Ως προβεβλημένο τμήμα του Δήμου Βέροιας επομένως το Ξηρολίβαδο έχει τις αποκλειστικές προτεραιότητες περαιτέρω ανάπτυξης του, διεκδικώντας το μερίδιο που δικαιωματικά του ανήκει στους αναπτυξιακούς προγραμματισμούς του Δήμου, του Νομού και της Περιφέρειας αλλά και της ένταξής του σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Ειδικότερα με τις νέες διοικητικές δομές που έχουν θεσμοθετηθεί βάσει του σχεδίου «ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ», το Ξηρολίβαδο διεκδικεί την
ανάδειξή του σαν πρότυπο ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ως φορέας εκπροσώπησης ολόκληρης της ξηρολιβαδιώτικης κοινωνίας καταθέτει ενώπιον της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βέροιας τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες αναγκαιότητες που υφίστανται και προσδοκά την αποτελεσματική και ταχεία διεκπεραίωσή τους.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΔΟΜΗΣ

Η αναπτυξιακή προοπτική του Ξηρολιβάδου απαιτεί την εκπόνηση μελετών προκειμένου να γίνει συντονισμένη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για όλα τα απαιτούμενα έργα καθώς και για όλες τις δραστηριότητες που θα δώσουν στο Ξηρολίβαδο την αίγλη και την προοπτική που του αξίζει.

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Το οδικό δίκτυο του Ξηρολιβάδου χρειάζεται έργα που θα το ολοκληρώσουν, θα το επεκτείνουν και θα το συντηρήσουν ώστε να καταστεί πιο ασφαλές , άνετο και να αξιοποιεί τις διάφορες περιοχές τις οποίες προσπελαύνει.
Ειδικότερα ως απαραίτητα έργα κρίνονται τα ακόλουθα:
1.Κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης και στηθαίων σε όλα τα επισφαλή σημεία του δρόμου Βρωμοπήγαδου – Ξηρολιβάδου, βελτίωση της ασφάλτου στα σημεία που έχει φθαρεί και εγκατάσταση φθορίζουσας σήμανσης σε όλο το μήκος του.
2.Διαπλάτυνση, εξομάλυνση και συντήρηση του υφιστάμενου χωμάτινου οδικού δασικού άξονα Ξηρολίβαδο – Καρατσαίρ – Ασούρμπαση – Σέλι καθώς και του αντίστοιχου χωμάτινου οδικού άξονα Ξηρολίβαδο – Ιμπιλί- Ζωοδόχος Πηγή. Η βελτίωση, ο εξωραϊσμός και η ανάδειξη των μονοπατιών που σε αρκετά σημεία συμπίπτουν με το Διεθνές Μονοπάτι Ε4 θα συνδέσουν λειτουργικά το Ξηρολίβαδο με το Σέλι και μέσω του Ιμπιλί με την Ζωοδόχο Πηγή ενώ θα αξιοποιήσουν πολλαπλώς τις ενδιάμεσες περιοχές. Θα αναδειχθούν δε σε αποκλειστικής επιλογής διαδρομές πεζοπορίας για τους απανταχού φυσιολάτρες.Αποτελεί θετική εξέλιξη η πρόσφατη ανάδειξη του μονοπατιού «ΔΟΞΑ»
4.Διάνοιξη, χαλικόστρωση και ασφαλτόστρωση όλου του εναπομείναντος εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού.
5.Προγραμματισμός, διάνοιξη και συντήρηση όλων των δρόμων υλοτομικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος πέριξ του χωριού.

ΥΔΡΕΥΣΗ
Χαιρετίζεται η πρόοδος των εργασιών για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου του χωριού. Επιβάλλεται να επισπευσθούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να αποδοθεί συνολικά η χρήση του στο χωριό. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να ενταχθεί και η πλήρης αποκατάσταση της ασφαλτόστρωσης
Πρέπει να αναζητηθούν νέα υδάτινα αποθέματα ιδίως με γεωτρήσεις και κατασκευές πρόσθετων δεξαμενών οι οποίες θα αποθηκεύουν το αναγκαίο για τις λειτουργίες του χωριού νερό.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Το Ξηρολίβαδο στερείται συστήματος αποχέτευσης. Τα οικιακά λύματα κάθε νοικοκυριού συγκεντρώνονται σε απορροφητικούς βόθρους οι οποίοι μολύνουν τον αξιοποιήσιμο υδάτινο ορίζοντα της λεκάνης του Ξηρολιβάδου.
Ως άμεση διεκδίκηση προβάλλεται προς τον Δήμο η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου το οποίο θα απομακρύνει και θα επεξεργάζεται βιολογικά τα λύματα κατά το ισχύον σύστημα του Σελίου, της Κουμαριάς, των Γεωργιανών και όλων των ορεινών χωριών του Βερμίου.

ΡΥΜΟΤΟΜΙΑ
Το χωριό μέσα από τις διαδικασίες ανάπτυξής του κτίστηκε και κτίζεται με μία ιδιότυπη ρυμοτομία που οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της κατοχύρωσης των ιδιοκτησιών. Με την νέα διανομή των οικοπέδων ήδη έχει διασφαλιστεί η διάνοιξη δρόμων και έτσι η οικοδομική δραστηριότητα εξελίσσεται με κοινά αποδεκτούς ρυμοτομικούς κανόνες.
Διαπιστώνεται όμως ότι επιχειρείται μία άναρχη οικοδόμηση και περίφραξη οικοπέδων στην περιοχή του λιβαδιού προς το δάσος που βρίσκεται εκτός οικιστικού σχεδίου του χωριού.
Ετσι έχουμε φτάσει ήδη στο σημείο να έχει στενέψει ανεπίτρεπτα ο δρόμος προς το δάσος και να έχουν συνενωθεί οι περιφράξεις εκτεταμένων στρεμματικών ιδιοκτησιών με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πρόσβαση από τον δρόμο προς το δάσος της οξυάς αλλά και η προσπέλαση του πευκοδάσους από παράλληλες προς τον κεντρικό δρόμο διόδους.
Πριν συνεχιστεί ο περαιτέρω αποκλεισμός της περιοχής με τις συνενωμένες περιφράξεις και πριν εγερθούν περαιτέρω κτίσματα που θα προσβάλουν την παράδοση του χωριού και την αισθητική του τοπίου πρέπει απαραιτήτως να εκπονηθεί και να επισημοποιηθεί ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής και να οριστούν σαφείς αρχιτεκτονικοί όροι οικοδόμησης.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Η κτηνοτροφία μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με την κατασκευή έργων υποδομής που μπορούν να αναδείξουν και πάλι τον κτηνοτροφικό χαρακτήρα του χωριού με όλα τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη.
Τέτοια έργα είναι οι κατασκευές σε περιφερειακούς προς το χωριό λιβαδότοπους μικρών δεξαμενών που θα συγκεντρώνουν το όμβριο νερό και που θα εμπλουτίζονται με νερά πηγών ή γεωτρήσεων.
Ταυτόχρονα εντός του περιβάλλοντα των δεξαμενών χώρου πρέπει να κατασκευαστεί σύστημα ποτίστρων για την άνετη εξυπηρέτηση των κοπαδιών .
Επιπλέον η κατασκευή αναγκαίου αριθμού ποτιστρών πλησίον του χωριού που να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλαπλά κοπάδια ζώων και που θα τροφοδοτούνται με νερό που θα αντλείται από την λίμνη.
Το Ξηρολίβαδο έχει όλες τις προυποθέσεις να αναπτυχθεί ως κτηνοτροφικό πάρκο ελευθέρας βοσκής και να ενταχθεί σε προγράμματα προώθησης αγροτοτουρισμού.

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η αδιαμφισβήτητη αισθητική και φυσική αξία του Ξηρολιβάδου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δάσος του, που τύχη αγαθή το διαφύλαξε μέχρι τώρα από την λαίλαπα της πυρκαγιάς.
Πρέπει να προωθηθούν άμεσα τα ακόλουθα έργα
1.Διάνοιξη δασικών δρόμων προσπέλασης από τα πυροσβεστικά οχήματα στα πιο πυκνά σημεία του δάσους σε συνδυασμό με την δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας.
2.Εγκατάσταση μόνιμων δεξαμενών ύδατος σε επιλεγμένα σημεία, τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης και διενέργεια γεωτρήσεων, που θα ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις ανάγκης.
3.Τακτικός καθαρισμός του δάσους από τα ξερά δέντρα και κλαδιά καθώς και τα απορίματα που μπορούν να αποτελούν σημεία ανάφλεξης.
4.Αξιοποίηση προγραμμάτων πυροφυλακής και κατασκευή δασικών παρατηρητηρίων με τηλεφωνική γραμμή συναγερμού.

ΚΕΡΑΥΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι κεραυνόπληκτη και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και θάνατοι από πτώση κεραυνών.
Η εγκατάσταση αλεξικέραυνου σε ένα από τα υψώματα αποτελεί έργο προτεραιότητας του χωριού.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι ιδιαίτερες φυσικές και κλιματολογικές συνθήκες του Ξηρολίβαδου το καθιστούν έναν εν δυνάμει τόπο αθλητικών δραστηριοτήτων με προοπτικές πολλαπλών οφελών για την ευρύτερη περιοχή.
Κατ’αυτό μπορούν να θεωρηθούν ως έργα υποδομής οι κατασκευές αθλητικών εγκαταστάσεων .
Ανάλογες προοπτικές μπορούν να αναπτυχθούν για την αξιοποίηση του Ξηρολίβαδου ως χώρου χειμερινών σπορ.
Τέλος η περιοχή προσφέρεται ως ιδανικός τόπος προετοιμασίας ομάδων ποδοσφαίρου.
Προς την επίτευξη αυτών των στόχων επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

ΕΡΓΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΟΥ
Είναι ένας εκτεταμένος χώρος ο οποίος προσφέρεται για πολλαπλή αξιοποίηση.
Ήδη έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα όπως το γήπεδο μπάσκετ, η κατασκευή τοιχείων περίφραξης, η κατασκευή διαδρόμων, η παιδική χαρά, και το ηρώο. Επίσης η βρύση, το κιόσκι του οποίου η κατασκευή πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η μερική δενδροφύτευση που έγιναν μερίμνη του Ομίλου. Ο χώρος ήδη αξιοποιείται για την πραγματοποίηση κοινωνικών, αθλητικών και λαογραφικών εκδηλώσεων. Στα περαιτέρω έργα που πρέπει άμεσα να προωθηθούν στον χώρο εντάσσονται η κατασκευή μόνιμης εξέδρας εκδηλώσεων, η κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο μπάσκετ, η εγκατάσταση φωτισμού με προβολείς, η περαιτέρω δενδροφύτευση, η τοποθέτηση καλαισθήτων κάδων και καλαθιών απορριμάτων, και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και θυρών προς αποτροπή εισόδου στον χώρο των ζώων.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Η εγκατάσταση και λειτουργία του τηλεοπτικού αναμεταδότη επέφερε σχετική τηλεοπτική κάλυψη του χωριού με ορισμένες τηλεοπτικές συχνότητες . Το ηλεκτρονικό σύστημα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση ώστε η τηλεοπτική κάλυψη να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ
Βελτίωση, επισκευή και περαιτέρω εμπλουτισμός της παιδικής χαράς στην μεγάλη πλατεία του χωριού με την προμήθεια κι εγκατάσταση ασφαλούς για τα παιδιά σύγχρονου εξοπλισμού και τοποθέτηση πάγκων ανάπαυσης για τους συνοδούς ως ελεγχόμενου χώρου αναψυχής. Δημιουργία δύο επί πλέον χώρων παιδικής χαράς στους προκαθορισμένους χώρους στην είσοδο του χωριού και στην έξοδο προς το πευκοδάσος.
ΜΠΑΡΑ
Αξιοποίηση της φυσικής λιμνούλας του λιβαδιού ως μοναδικής αξίας χώρου αναψυχής με την έμπρακτη αποδέσμευσή της από τα κοπάδια που ποτίζονται σε αυτήν διά της κατασκευής ποτίστρων και την εκπόνηση μελέτης συνολικής ανάδειξης του χώρου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Κατασκευή πεζουλιού ανάπαυσης στην πρόσοψη του κτιρίου σύμφωνα με την αρχιτεκτονική παράδοση του χωριού, κατασκευή αποθήκης, εγκατάσταση κεραίας τηλεοπτικής λήψης, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, ενεργοποίηση συστήματος τηλεσυναγερμού. Το κτίριο υφίσταται τις συνήθεις φθορές λόγω των θερμοκρασιακών εναλλαγών και χρήζει τακτικής συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών.

ΔΑΣΟΣ
Το μοναδικής ωραιότητας δάσος του Ξηρολιβάδου χρησιμοποιείται από πολλούς επισκέπτες σαν χώρος αναψυχής κατά τρόπον που προσβάλλεται η αισθητική του τοπίου και η σύγχρονη πολιτιστική αντίληψη.
Επιβάλλεται η κατασκευή σε επιλεγμένα σημεία ασφαλών παραδοσιακών ψησταριών, πάγκων, τραπεζαριών και κιοσκιών προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια και τραπέζια στο χώρο των πεύκων καθώς και επιγραφές υπόμνησης καθαριότητας και πυροπροστασίας. Η φύλαξη του δάσους πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής στρατηγικής και οργάνωσης.
Επίσης πρέπει να γίνει χαρακτηρισμός επιλεγμένων υπεραιωνόβιων δέντρων ως μνημείων της φύσης προκειμένου να προστατευθούν από την ανθρώπινη αμέλεια και φθορά.
ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ
Πρέπει να γίνει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις γειτονιές του χωριού με την εγκατάσταση λαμπτήρων ισχυρής απόδοσης.
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ
Ο ΠΟΞ υπέβαλλε στον Δήμο πλήρη τεκμηριωμένη συνολική πρόταση η οποία εγκρίθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της και αναμένεται η υλοποίησή της με την ανάρτηση των πινακίδων και των αριθμήσεων.

ΕΡΓΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Στην είσοδο του χωριού σώζεται τμήμα παλαιάς λιθόστρωτης οδού που ταυτίζεται με την διαδρομή που ακολουθούσε η αρχαία Βασιλική Οδός που συνέδεε την Κάτω με την Άνω Μακεδονία και την Ήπειρο. Ως μνημείο ιστορικού, τεχνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος πρέπει να διαφυλαχθεί, να συντηρηθεί και με ειδικό πρόγραμμα να αξιοποιηθεί ως αξιοθέατο.

ΠΗΓΑΔΙΑ
Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πηγαδιών στο λιβάδι αλλά και μέσα στον οικισμό απετέλεσαν μέχρι πρόσφατα το σήμα κατατεθέν του χωριού.
Προμήθευαν δε τους κατοίκους με το απαραίτητο νερό που χρειάζονταν για πόση, για τις ανάγκες των νοικοκυριών και για το πότισμα των κοπαδιών.
Ατυχώς ανεύθυνη δραστηριότης προκάλεσε αχρήστευση πολλών πηγαδιών με την πλήρωσή τους με πέτρινους και χωμάτινους όγκους.
Ο καθαρισμός και η ενεργοποίηση όλων των πηγαδιών του χωριού αποτελεί έργο πολλαπλού οφέλους.
Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί το υδάτινο κεφάλαιο που εμπεριέχεται σε αυτά και θα διασωθεί η πολύτιμη αρχιτεκτονική και λαϊκή παράδοση που συνοδεύει την κατασκευή τους αλλά και την λειτουργία τους ως χώρων κοινωνικής συνάθροισης με την δημιουργία κιοσκιών, ενώ θα αποτελούν μια διαρκή παρακαταθήκη ύδατος για τις απευχόμενες ανάγκες πυρόσβεσης.

ΜΕΣΟΧΩΡΙ
Η μικρή πλατεία στο Μεσοχώρι απετέλεσε στο παρελθόν κεντρικό χώρο των κοινωνικών λειτουργιών του χωριού.
Η συνολική ανάπλαση του Μεσοχωρίου κατά τρόπον ώστε αυτό να ανακτήσει την λειτουργική του χρησιμότητα αποτελεί έργο το οποίο πρέπει να ενταχθεί στον γενικότερο προγραμματισμό του χωριού.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ

Το Ξηρολίβαδο ως οργανωμένο χωριό έχει τις άμεσες επίκαιρες αναγκαιότητες οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε την μεγάλη αύξηση των διασκορπισμένων σκουπιδιών τόσο στο δάσος όσο και μέσα στο χωριό.
Άμεση αναγκαιότητα είναι η αντικατάσταση των φθαρέντων και η εγκατάσταση του αναγκαίου αριθμού βαρέων μεταλλικών κάδων απορριμμάτων σε διάφορα σημεία του χωριού αλλά και στο δάσος καθώς και η συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων εκ μέρους του Δήμου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
Κρίνεται απαραίτητη η δις εβδομαδιαίως επίσκεψη αγροτικού γιατρού στο Ξηρολίβαδο όπου θα εξυπηρετεί τους παραθεριστές στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου. Η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής προς την αρμόδια υπηρεσία θα είναι καταλυτική.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΠΑΖΩΝ
Άμεσος καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων από τις αυθαίρετες απορρίψεις ποικίλων υλικών που αποτελούν εν δυνάμει εστίες ανάφλεξης και χωροθέτηση χώρου για εναπόθεση αυστηρώς αδρανών υλικών.
ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ
Επιθυμία της τοπικής κοινωνίας είναι η απομάκρυνση των καλωδίων από το λιβάδι και η μεταφορά τους υπεδαφίως.
ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Να πραγματοποιηθεί μέτρηση ακτινοβολίας στον περιβάλλοντα χώρο της υφιστάμενης κεραίας κινητής τηλεφωνίας
ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΙΟΡΜΑΝΩΛΑΚΗ
Σε αυτήν την ενότητα εντάσσεται η ιδιάζουσα κατάσταση που έχει παγιωθεί σε σχέση με την εκτεταμένη στρεμματική έκταση πρώην ιδιοκτησίας Σιορμανωλάκη της οποίας σημαντικό τμήμα βρίσκεται εντός του δάσους. Είναι γνωστό ότι οι τωρινοί ιδιοκτήτες προγραμματίζουν την έγερση παραθεριστικού οικισμού που θα αλλάξει δραματικά την φυσιογνωμία και την υπόσταση ολόκληρου του περιβάλλοντα χώρου. Ως μόνη πρόταση αποτροπής αυτής της προοπτικής προτείνεται η απαλλοτρίωση του χώρου από τον Δήμο Βέροιας και η αξιοποίησή του ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχή.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NATURA
Η διαφύλαξη και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση ένταξης στη ζώνη NATURA 2000 της ευρύτερα προβλεπόμενης περιοχής του Ξηρολιβάδου.
ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Η ξηρολιβαδώτικη κοινωνία με επανηλλειμένες παραστάσεις έχει διατρανώσει την απόφασή της να διαφυλάξει την ευρύτερη τοποθεσία από λατομικές δραστηριότητες που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την ισορροπία του οικοσυστήματος, θα προκαλέσουν αποψίλωση της περιοχής απο την δασοκάλυψη, θα ανατρέψουν την μοναδική αισθητική και το ιδιαίτερο φυσικό κάλος του τοπίου και θα υπονομεύσουν την αναπτυσσόμενη προοπτική ανάπτυξης ορεινού τουρισμού η οποία έχει καταστήσει το Ξηρολίβαδο προσφιλή προορισμό. Ζητά από την Δημοτική Αρχή της Βέροιας να λάβει υπόψη της αυτή την θέση εν όψει του όποιου μελλοντικού σχεδιασμού για καθορισμό Λατομικών Ζωνών.

ΔΑΣΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ-ΟΡΙΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ
Είναι γνωστό ότι εκκρεμεί ενώπιον των κεντρικών υπηρεσιών της πολιτείας το ζητήματα του αποχαρακτηρισμού του δασικού δρόμου Ξηρολιβάδου.
Ο Δήμος Βέροιας και όλοι οι Φορείς έχουν λάβει αρνητική θέση. Ζητάμε από τον Δήμο να βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής επανατοποθέτησης του θέματος αυτού.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΟΜΥΑ
Με κοινή Υπουργική απόφαση δόθηκε έγκριση για την εγκατάσταση του υπερλατομείου της ΟΜΥΑ στις περιβάλλουσες το Ξηρολίβαδο δασωμένες πλαγιές του Βερμίου με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, κατά περιφρόνηση της πολλαπλώς εκπεφρασμένης αρνητικής θέσης της τοπικής κοινωνίας οπως αυτή δημοσιοποιήθηκε με τις αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας, των Δημοτικών Διαμερισμάτων, των Φορέων και των Λαϊκών Συνελεύσεων. Ο Δήμος Βέροιας με προσφυγή του στο ΣτΕ ζήτησε την ακύρωση της ΚΥΑ και ήδη έχει εκδοθεί διαταγή προσωρινής αναστολής ισχύος της ΚΥΑ εν όψει της εκδίκασης. Ο Π.Ο.Ξ. διεκδικεί την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ ως μόνη ασφαλή εξέλιξη του ζητήματος.
Υποχρέωση του Δήμου είναι να ασκήσει, κάθε πολιτική πίεση, πέραν της προσφυγής στο ΣτΕ , ώστε να επιτευχθεί η ανάκληση της διαβόητης ΚΥΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

13 Αυγούστου, 2010

Στα πλαίσια της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων του Ξηρολιβάδου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού παρουσία της Δημάρχου Βέροιας κ.Ουσουλτζόγλου Χαρούλας, συνήλθε παράλληλα και η Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Ξ.
Στην Συνέλευση εκτός από τη Δήμαρχο συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Δημήτριος Δάσκαλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης, ο Αντιδήμαρχος Τοπ. Διαμερισμάτων κ. Νικόλαος Τσιαμήτρος, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ κ. Νικόλαος Μωυσιάδης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Βέτα Αρχοντάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντ. Τσιάρας, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας κ.Γ.Τροχόπουλος και πολλοί κάτοικοι του Ξηρολιβάδου. Μετά την ενημέρωση που εγένετο από την Δήμαρχο Βέροιας για την πορεία των έργων και την εξέλιξη του επίμαχου ζητήματος του υπερλατομείου της ΟΜΥΑ, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Π.Ο.Ξ. κ.Αναστάσιο Βασιάδη πλήρης εισήγηση για το μοντέλο ανάπτυξης και τα ζητήματα της περιοχής. Συμπληρωματικές τοποθετήσεις έγιναν από τον Αντιπρόεδρο κ.Αναστ. Τυφλίδη, την Γεν.Γραμματέα κ.Αναστ. Κόγια, τον Ταμία κ.Γιάννη Τσιαμήτρο και τον Υπεύθυνο Νεολαίας του χωριού κ.Βασίλη Χασιώτη.
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ τον απολογισμό του Δ.Σ. και την εισήγηση του Προέδρου και έλαβε ΟΜΟΦΩΝΕΣ επίσης αποφάσεις για το υπερλατομείο και την τροποίηση του ισχύοντος καταστατικού του ΠΟΞ.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010- Πρόγραμμα

13 Αυγούστου, 2010

Ανακοινώνεται οτι οι «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010» συνεχίζονται στο Ξηρολίβαδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ως εξής:
Δευτέρα 16 Αυγούστου ώρα 9 μ.μ.
Κινηματογραφική βραδιά. Αφιέρωμα στο Α΄Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Προβολή της ταινίας «ΜΑΝΤΑΝΕΝΑ» του Ντίνου Δημόπουλου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (Α΄βραβείο γυναικείου ρόλου)
Τρίτη 17 Αυγούστου ώρα 7 μ.μ
Βραδιά αστρονομίας και αστροπαρατήρησης-Ομιλία από κ. Χαρίτωνα Τομπουλίδη με θέμα: «ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΡΙ»
Τετάρτη 18 Αυγούστου ώρα 7 μ.μ
Ομιλία από τον Γυναικολόγο κ. Νικόλαο Πράπα με θέμα: «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ»
Παρασκευή 20 Αυγούστου ώρα 7 μ.μ
Θεατρική παράσταση από την Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Π.Γ.Σ. Προμηθέα με το έργο του Rick Abott «ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ» σε μετάφραση-διασκευή Δημήτρη Ντουμπουρίδη (Χορηγεία ΖΩΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΟΥΤΟΒΑ)
Σάββατο 21 Αυγούστου ώρα 7 μ.μ
Γιορτή της Λαγγίτας στα Πεύκα
Κυριακή 22 Αυγούστου ώρα 8.30 μ.μ.
Παράσταση Θεάτρου Σκιών με το έργο «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΟΦΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» του Τάσου Βασιάδη
Δευτέρα 23 Αυγούστου ώρα 7 μ.μ.
Εορτασμός Αγίου Κοσμά Αιτωλού- Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός
Απολογισμός εκδηλώσεων «Γιορτές Βερμίου 2010»
Τρίτη 24 Αυγούστου
Εορτασμός Αγίου Κοσμά Αιτωλού. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ομιλία με θέμα: «ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ»
Τετάρτη 25 Αυγούστου Ώρα 7 μ.μ.
Το Γλέντι του Αποχαιρετισμού

Μέχρι και την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου θα πραγματοποιούνται οι μορφωτικές δραστηριότητες του ΠΟΞ με την παράδοση μαθημάτων παραδοσιακών χορών (Ι. Τσιαμήτρος), βλάχικης γλώσσας (Δ. Γεωργίου), γαλλικής γλώσσας (Α. Κόγια), ιταλικής γλώσσας (Σ. Γκάλαβου), γυμναστικής( Ζ. Βασιάδη) και κιθάρας ( Δ. Πίκος)

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

11 Αυγούστου, 2010

Στον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό Αλέκο Αλεξανδράκη ήταν αφιερωμένη η προβολή της ταινίας «ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΒΥΝΕΙ» του Βασίλη Ντούρου που παρουσίασε η Κινηματογραφική Λέσχη Ξηρολιβάδου. Η επάνοδος του Αλέκου Αλεξανδράκη στην μεγάλη οθόνη μετά από χρόνια απουσίας του, με την συγκλονιστική ερμηνεία του γέρου φαροφύλακα στην ταινία που προβλήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, υπήρξε στην ουσία και το κύκνειο άσμα του, αφού μετά από λίγο καιρό ο αγαπημένος ηθοποιός «μετακόμισε» στην Γειτονιά Των Αγγέλων.
Την ταινία προλόγισε ο διακεκριμένος Βεροιώτης ηθοποιός Δημήτρης Μαυρόπουλος, ως ένας εκ των συμπρωταγωνιστών της. Στην κατάμεστη από Ξηρολιβαδιώτες και επισκέπτες του χωριού, αίθουσα προβολών του Πολιτιστικού Κέντρου, τον Δημήτρη Μαυρόπουλο καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Π.Ο.Ξ. Αν.Βασιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην μακρά και παραγωγική καλλιτεχνική διαδρομή του ηθοποιού. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Π.Ο.Ξ. επισήμανε τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα του Δημήτρη Μαυρόπουλου στην Βέροια, που τον οδήγησαν σταθερά στην επιτυχία και την γενικότερη αναγνώριση και καταξίωση. Ο Αν.Βασιάδης εκπροσωπώντας τον Π.Ο.Ξ. τίμησε τον Δημήτρη Μαυρόπουλο με την προσφορά των εκδόδεων του Π.Ο.Ξ. και καλλιτεχνικού στεφανιού που φιλοτέχνησε η Μανή Παπαδοπούλου. Τα δώρα επέδωσε στον ηθοποιό η υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης Ξηρολιβάδου Τασούλα Κόγια. Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος έκδηλα συγκινημένος από την ζεστή υποδοχή, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά διότι βρέθηκε μεταξύ παλιών και αγαπημένων φίλων. Προλογίζοντας το έργο ο ηθοποιός αναφέρθηκε στην συνεργασία του με το Αλέκο Αλεξανδράκη, τον σκηνοθέτη Βασίλη Ντούρο και τους λοιπούς συντελεστές της ταινίας, επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκπληκτική μουσική επένδυση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και στις μεγάλες διακρίσεις με τις οποίες τιμήθηκε η ταινία διεθνώς.

Επόμενη Σελίδα »

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ