Αρχείο για Σεπτέμβριος, 2009

Προεκλογική ανοιχτή πρόσκληση κατά της ΚΥΑ έγκρισης λατομείου της ΟΜΥΑ

17 Σεπτεμβρίου, 2009

Εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου επικαιροποιεί την ομόφωνη απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης του χωριού που συνήλθε την 19η Αυγούστου 2009 και διακηρύσσει την απερίφραστη αντίθεση της Ξηρολιβαδιώτικης Κοινωνίας, εναντίον της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δια της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι δημιουργίας υπερλατομείου εξόρυξης βιομηχανικού ορυκτού έκτασης 540.975 τ.μ. στην δασική περιοχή Ξηρολιβάδου.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου προβάλλει την γενική θέση
κατά της δημιουργίας του υπερλατομείου,
την οποίαν εκδήλωσαν δημόσια οι Βουλευτές του Νομού Ημαθίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας, η ΤΕΔΚ Ημαθίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, Πολιτικά Κόμματα, Δημοτικά Διαμερίσματα, Φορείς, ο γραπτός και δικτυακός τύπος και σύσσωμη η κοινή γνώμη.
Παραλλήλως προς την προσφυγή που άσκησε ο Δήμος Βέροιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επίμαχης Κ.Υ.Α., ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου επισημαίνει δημόσια και ενώπιον παντός αρμοδίου τα ακόλουθα:
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ενδεχόμενη δημιουργία του υπερλατομείου θα επιφέρει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, βαρύτατες επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, ανεπανόρθωτη ζημία στην τουριστική ανάπτυξη του Βερμίου και της ευρύτερης περιοχής και θα θέσει σε διαρκή απειλή την σωματική και περιουσιακή ακεραιότητα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
ΒΟΥΛΗΣΗ ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η ελεγχόμενη για την ορθότητά της Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε ΧΩΡΙΣ να ληφθεί υπόψη η βούληση της Ημαθιώτικης Κοινωνίας η οποία απέρριψε κατηγορηματικώς την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση του εν λόγω λατομικού χώρου με διαρκείς κινητοποιήσεις, που αποτυπώθηκαν με τον πιο ομόθυμο τρόπο στην 226/2007 ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας, στην 613/2007 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, αλλά και στις αποφάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων, πλείστων Φορέων και των Λαϊκών Συνελεύσεων των κατοίκων του Ξηρολιβάδου.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στα πλαίσια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου θέτει επιτακτικά ενώπιον του ζητήματος τα Πολιτικά Κόμματα και τους Υποψήφιους Βουλευτές του Νομού Ημαθίας και ζητά την δημόσια πολιτική δέσμευσή τους για
Αμεση ανάκληση-ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία δρομολογήθηκε η δημιουργία του υπερλατομείου και
Ενταξη της περιοχής σε νομικό καθεστώς ειδικής προστασίας που θα αποτρέπει κάθε μελλοντική ανάλογη ενέργεια.

Η διάσωση και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του Βερμίου όρους, είναι πρώτιστα πολιτικό ζήτημα το οποίο τίθεται επιτακτικά στην πολιτική ηγεσία του τόπου.
Εκ του Π.Ο.Ξ.

ΜΕ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΙΩΤΕΣ

2 Σεπτεμβρίου, 2009

Σε ένα ύμνο αγάπης και νοσταλγίας προς το Ξηρολίβαδο αλλά και αγωνιστικής συσπείρωσης εναντίον της απειλούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής του Βερμίου από τις επιχειρούμενες λατομικές δραστηριότητες, εξελίχθηκε το γλέντι του αποχαιρετισμού στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό τέσσερις τουλάχιστον γενεές Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού. Στο γλέντι που κατά παράδοση διοργάνωσε ο ΠΟΞ, πρωταγωνίστησαν τα παιδιά του χωριού που ανέδειξαν τα φυσικά τους καλλιτεχνικά ταλέντα και τις εμπνεύσεις τους, κάτω από τον θαυμάσιο έναστρο ουρανό του Ξηρολιβαδιώτικης κοιλάδας.
Συνέχεια »

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

2 Σεπτεμβρίου, 2009

Με αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Κλιντ Ιστγουντ   ολοκληρώθηκαν οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, υπό τον συντονισμό της Υπευθ.Μορφωτ. του ΠΟΞ Αν.Κόγια, στα πλαίσια της διοργάνωσης «Γιορτές Βερμίου 2009». Από τις μεγάλες δημιουργίες του Κλιντ Ίστγουντ επελέγη η πολυβραβευμένη αστυνομική ταινία ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ (Αυθεντικός τίτλος: Mystic River) με πρωταγωνιστές τους Σων Πεν, Τιμ Ρόμπινς, Λάουρα Λίνεϊ, Κέβιν Μπέϊκον και Μαρία Γκέϊ Χάρντεν. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντένις Λέχαν.
Πριν από την έναρξη της προβολής, για τον Κλίντ Ιτγουντ και την διαδρομή του στον κινηματογράφο μίλησε η Βάσω Παπαθεοφίλου εισαγάγοντας τους θεατές  στην υπόθεση της ταινίας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

2 Σεπτεμβρίου, 2009

Η συμμετοχή αιμοδοτών στην Ημέρα Αιμοδοσίας που διοργάνωσε ο Π.Ο.Ξ. στο Ξηρολίβαδο ξεπέρασε κάθε προσδοκία εγκαινιάζοντας μιά δυναμική αιμοδοτική κίνηση που έθεσε στέρεες βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος Ξηρολιβάδου.
Το συνεργείο του Τμήματος Αιμοδοσίας  του Νοσοκομείου Βέροιας υποδέχτηκαν τα μέλη  το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ και το εγκατέστησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού παρέχοντας κάθε αναγκαία διευκόλυνση στο έργο του. Κατά την  διάρκεια της αιμοδοσίας εγένετο ενημέρωση  προς τους νέους αιμοδότες και τα παρευρισκόμενα παιδιά για την μεγάλη σημασία της προσφοράς αίματος και για το ακίνδυνο της όλης διαδικασίας.
Συνέχεια »

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ