Κατηγορία 'Λατομείο'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΠΟΞ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

19 Ιανουαρίου, 2018

Η 17η Ιανουαρίου 2018, ημέρα εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας της Βέροιας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική για τους κατοίκους και τους φίλους του Ξηρολιβάδου, αλλά και για το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Βέροιας.
Έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια δικαστικής διαμάχης με την εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», ακυρώθηκε επιτέλους από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία είχε εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία υπέρ-λατομείου στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρολιβάδου και σε χώρο που βρίσκεται εντός της ζώνης Natura 2000.
Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι του χωριού με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου και τα προηγούμενα κυρίως συμβούλια ξεκίνησαν ένα άνισο δικαστικό αγώνα με μια εταιρεία κολοσσό, όσο επέτρεπαν τα οικονομικά του Ομίλου. Τη σκυτάλη πήρε επάξια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τη κυρία Ουσουλτζόγλου και η νυν με τον κύριο Βοργιατζίδη και τελικά η δικαίωση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο παράσημο για όσους δεν άφησαν την υπόθεση στην τύχη της.
Εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Ξηρολιβάδου το ΔΣ του ΠΟΞ θέλει να εκφράσει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του στις προηγούμενες διοικήσεις του Ομίλου και τους νομικούς τους εκπροσώπους –κυρίως το συγχωριανό μας δικηγόρο Γιώργο Γεωργίου- που ανέδειξαν το πρόβλημα και ξεκίνησαν τον τιτάνιο αγώνα.
Ευχαριστούμε το συγχωριανό μας Γιάννη Σιμανίκα που με τη βοήθειά του, τις τεχνικές και επιστημονικές του γνώσεις, τις υποδείξεις και τη συμπαράστασή του συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την ευτυχή για το Ξηρολίβαδο κατάληξη της υπόθεσης.
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες των κατοίκων και των μελών του ΠΟΞ στην πρώην και τη νυν Δημοτική Αρχή που με τη νομική της εκπροσώπηση ολοκλήρωσε με επιτυχία την ακύρωση της απόφασης για τη δημιουργία του λατομείου.
Τέλος, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε το νομικό εκπρόσωπο του Δήμου Βέροιας κύριο Γιώργο Παπαστεργίου για τους νομικούς του χειρισμούς που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.
Η ευόδωση των προσπαθειών μας αποτελεί και φόρο τιμής στους συγχωριανούς μας που αγωνίστηκαν για την υπόθεση αλλά έφυγαν από τη ζωή πριν την τελική δικαίωση.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

9 Μαΐου, 2011

Ο Πολιτιστικός Ομιλος Ξηρολιβάδου εν όψει της κρίσιμης εκδίκασης από το ΣτΕ στις 25 Μαίου 2011, της προσφυγής που άσκησε ο Δήμος Βέροιας με τους πρόσθετους λόγους που επισύναψε ο ΠΟΞ, προκειμένου να ακυρωθεί η ΚΥΑ 123472/2403 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση του υπερλατομείου στο Ξηρολίβαδο, επικαιροποιεί την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων του Ξηρολιβάδου που συνήλθε στις 11 Αυγούστου 2010 και ζητά επιτακτικά:

Α. Την ΑΜΕΣΗ ανάκληση από τους αρμόδιους Υπουργούςτης ΚΥΑ, δια της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία απέρριψαν συνολικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενώ αρνητική θέση εξέφρασαν δημοσίως οι Βουλευτές Ημαθίας, τα Τοπικά Συμβούλια, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι Τοπικοί Φορείς και σύσσωμη η κοινωνία.

Β. Την καταλυτική παρέμβαση των Βουλευτών Ημαθίας καθώς και των Τοπικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Αρχών, από τους οποίους ζητά να λάβουν εκ νέου δυναμική θέση ΚΑΤΑ της εγκατάστασης του υπερλατομείου, προκειμένου να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ από την κυβέρνηση η διαβόητη ΚΥΑ.

Ο ΠΟΞ επισημαίνει την αναγκαιότητα της πολιτικής επίλυσης του ζητήματος, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγής στο ΣτΕ, προκειμένου το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου να διαφυλαχθεί από το ενδεχόμενο και άλλων παρόμοιων καταστροφικών επεμβάσεων.

Εκ του Π.Ο.Ξ

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός
Θόδωρος Πάγκαλος Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης
Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής
Κώστας Σκανδαλίδης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δημήτρης Ρέππας Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Μιχάλης Χρυσοχοίδης Υπουργός Περιφ/κής Ανάπτυξης Ανταγ/κότητας
Παναγιώτης Ψωμιάδης Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Τάσος Σιδηρόπουλος Βουλευτής Ημαθίας
Θάνος Γικόνογλου Βουλευτής Ημαθίας
Άγγελος Τόλκας Βουλευτής Ημαθίας
Μιχάλης Χαλκίδης Βουλευτής Ημαθίας
Κώστας Καραπαναγιωτίδης Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας
Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Δήμαρχος Βέροιας
Τάσος Καραμπατσός Δήμαρχος Νάουσας
Φώτης Δημητριάδης Δήμαρχος Αλεξάνδρειας
Φορείς
Μ.Μ.Ε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΞ

18 Ιανουαρίου, 2010

Αντίθετος στην εγκατάσταση του υπερλατομείου ο Θ.Πάγκαλος
Την αντίθεσή του στην προοπτική εγκατάστασης του υπερλατομείου 540.975 τ.μ. στις δασωμένες πλαγιές του Βερμίου πλησίον του Ξηρολιβάδου, διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, σε ανοικτή συνάντηση που πραγματοποίησε με Αντιπροσωπεία Ξηρολιβαδιωτών στη Βέροια όπου παρευρέθη στον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Αντωνίου.
Συνέχεια »

Υπόμνημα πρός τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο του Γεωργίου, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

15 Ιανουαρίου, 2010

Του εν Βεροία Νομού Ημαθίας εδρεύοντος σωματείου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου», το οποίο αναγνωρίσθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 80/1980 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας.

ΠΡΟΣ
Τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο του Γεωργίου, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Συνέχεια »

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

30 Δεκεμβρίου, 2009

Με αφορμή την πρόσφατη, συντονισμένη και κρίσιμη παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που είχε ως αποτέλεσμα την δια ζώσης ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το υπερλατομείο και την περαιτέρω ανάδειξη του ζητήματος της διαφύλαξης του Βερμίου από την απειλούμενη οικολογική καταστροφή, ο ΠΟΞ ευχαριστεί δημόσια όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να υπάρξει διεκπεραίωση αυτού του αιτήματος.
Συνέχεια »

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

30 Νοεμβρίου, 2009

Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την επιχειρούμενη εγκατάσταση υπερλατομείου στην περιοχή του Ξηρολίβαδου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27-11-2009 στην Αθήνα μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος με την συμμετοχή επίσης των Βουλευτών Θανάση Γικόνογλου και Άγγελου Τόλκα, του Αντιδημάρχου Βέροιας Δημήτρη Δάσκαλου και αντιπροσωπείας του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου που αποτέλεσαν ο Πρόεδρος Αναστάσιος Βασιάδης και ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΟΞ Γιώργος Γεωργίου.
Συνέχεια »

Νέα επιστολή διαμαρτυριας -Συλλογή ψηφιακών υπογραφών για την προστασία του Βερμίου

18 Οκτωβρίου, 2009

Ο ΠΟΞ ευγνωμονεί τους εκατοντάδες φίλους του Ξηρολιβάδου για την συμμετοχή τους στην προηγούμενη petition on line και τους καλεί να συμμετάσχουν πιο οργανωμένα και πιο δυναμικά στην νέα επικαιροποιημένη.

Συγκέντρωση υπογραφών

Προεκλογική ανοιχτή πρόσκληση κατά της ΚΥΑ έγκρισης λατομείου της ΟΜΥΑ

17 Σεπτεμβρίου, 2009

Εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου επικαιροποιεί την ομόφωνη απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης του χωριού που συνήλθε την 19η Αυγούστου 2009 και διακηρύσσει την απερίφραστη αντίθεση της Ξηρολιβαδιώτικης Κοινωνίας, εναντίον της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δια της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι δημιουργίας υπερλατομείου εξόρυξης βιομηχανικού ορυκτού έκτασης 540.975 τ.μ. στην δασική περιοχή Ξηρολιβάδου.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου προβάλλει την γενική θέση
κατά της δημιουργίας του υπερλατομείου,
την οποίαν εκδήλωσαν δημόσια οι Βουλευτές του Νομού Ημαθίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας, η ΤΕΔΚ Ημαθίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, Πολιτικά Κόμματα, Δημοτικά Διαμερίσματα, Φορείς, ο γραπτός και δικτυακός τύπος και σύσσωμη η κοινή γνώμη.
Παραλλήλως προς την προσφυγή που άσκησε ο Δήμος Βέροιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επίμαχης Κ.Υ.Α., ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου επισημαίνει δημόσια και ενώπιον παντός αρμοδίου τα ακόλουθα:
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ενδεχόμενη δημιουργία του υπερλατομείου θα επιφέρει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, βαρύτατες επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, ανεπανόρθωτη ζημία στην τουριστική ανάπτυξη του Βερμίου και της ευρύτερης περιοχής και θα θέσει σε διαρκή απειλή την σωματική και περιουσιακή ακεραιότητα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
ΒΟΥΛΗΣΗ ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η ελεγχόμενη για την ορθότητά της Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε ΧΩΡΙΣ να ληφθεί υπόψη η βούληση της Ημαθιώτικης Κοινωνίας η οποία απέρριψε κατηγορηματικώς την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση του εν λόγω λατομικού χώρου με διαρκείς κινητοποιήσεις, που αποτυπώθηκαν με τον πιο ομόθυμο τρόπο στην 226/2007 ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας, στην 613/2007 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, αλλά και στις αποφάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων, πλείστων Φορέων και των Λαϊκών Συνελεύσεων των κατοίκων του Ξηρολιβάδου.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στα πλαίσια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου θέτει επιτακτικά ενώπιον του ζητήματος τα Πολιτικά Κόμματα και τους Υποψήφιους Βουλευτές του Νομού Ημαθίας και ζητά την δημόσια πολιτική δέσμευσή τους για
Αμεση ανάκληση-ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία δρομολογήθηκε η δημιουργία του υπερλατομείου και
Ενταξη της περιοχής σε νομικό καθεστώς ειδικής προστασίας που θα αποτρέπει κάθε μελλοντική ανάλογη ενέργεια.

Η διάσωση και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του Βερμίου όρους, είναι πρώτιστα πολιτικό ζήτημα το οποίο τίθεται επιτακτικά στην πολιτική ηγεσία του τόπου.
Εκ του Π.Ο.Ξ.

Φωτογραφίες του τοπίου που προορίζεται για την εγκατάσταση του λατομείου

25 Αυγούστου, 2009

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ

21 Αυγούστου, 2009

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου προς υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των  μελών του της  19ης  Αυγούστου 2009 που λήφθησαν με αφορμή την έκδοση της 123472/2403 Κ.Υ.Α. Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.–ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ–ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ανθρακικού ασβεστίου) έκτασης 540.975 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων στη θέση «Ξηρολίβαδο» Δ.Δ. Κουμαριάς, Δήμου Βέροιας, Νομού Ημαθίας από την εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», πραγματοποιεί με την σύμφωνη  γνώμη και την συμμετοχή όλων των Βουλευτών Ημαθίας,  του Νομάρχη Ημαθίας  και της Δημάρχου Βεροίας, ανοικτή σύσκεψη για το τεράστιο ζήτημα της απειλούμενης μετατροπής των δασοκαλυμένων πλαγιών της περιοχής Ξηρολιβάδου του όρους Βερμίου σε λατομικό χώρο.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009 και ώρα 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου.
Καλούνται όλοι οι  Δήμαρχοι της περιοχής, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Βέροιας, οι αιρετοί αυτοδιοικητικοί Σύμβουλοι  της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι Εκπρόσωποι των Φορέων και όλοι οι ενεργοί πολίτες να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος του Βερμίου.

Εκ του Π.Ο.Ξ.

Πληροφορίες στα τηλ. 6973 044040, 6944 435992 και 6977 656113

Επόμενη Σελίδα »

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ