[vc_empty_space height="-5px"]
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem. [vc_empty_space height="10px"]
[vc_empty_space height="20px"]

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου / Νέα-Εκδηλώσεις  / Εκδηλώσεις  / ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

Με εξαιρετική λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Ξηρολίβαδο η Πανήγυρις του Αγίου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου που φέτος έλαβε τον χαρακτήρα τριήμερου εορτασμού με σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Όμιλος του χωριού στα πλαίσια της διοργάνωσης «Γιορτές Βερμίου 2009».  Το εορταστικό τριήμερο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Παντελεήμων, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολιτειακοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος απο την ευρύτερη περιφέρεια.

Κορυφαία εκδήλωση  του τριημέρου υπήρξε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προηξήρχε  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμον συνοδευόμενος από πλειάδα ιερέων ενώ παρευρέθη η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. Παρά το γεγονός ότι η ημέρα της Εορτής του Αγίου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου ήταν εργάσιμη και παρά την κόπωση από το ολονύκτιο γλέντι της παραμονής, πολύ κόσμος ανηφόρισε και πάλι στο Ξηρολίβαδο για να τιμήσει την μνήμη του Πολιούχου του χωριού Αγίου Προφήτη Ηλία, του «Παππού Ηλία» όπως τον αποκαλούν οι Ξηρολιβαδιώτες και να λάβει την ευλογία  της  ημέρας.

Μετά την Απόλυση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας αναβίωσε το έθιμο των εικόνων και ακολούθησε η μεταφορά του κόσμου στο πηγάδι Μπούνα στο λιβάδι, όπου τελέστηκε ο Αγιασμός από τον Σεβασμιότατο

Μετά τον Αγιασμό ο ΠΟΞ παρέθεσε  δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού όπου προσφέρθηκαν  σε όλο τον κόσμο τα παραδοσιακά κεράσματα της ημέρας. Στην δεξίωση προσήλθε και ο Σεβασμιότατος τον οποίο καλωσόρισε εκ μέρους της ξηρολιβαδιώτικης κοινωνίας ο Πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Αν. Βασιάδης και του  προσέφερε αντίτυπο του 6ου συλλεκτικού τεύχος του περιοδικού ΑΡΩΜΑ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ το οποίο επέδωσε η Γ.Γραμματέας του ΠΟΞ Αν. Κόγια και εξαιρετικά φιλοτεχνημένη ποιμενική ράβδο (γκλίτσα) που επιδόθηκε από τον Αντ/δρο κ. Αν.Τυφλίδη.

Την παραμονή του Προφήτη Ηλία  τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός  από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεώργιο Χρυσοστόμου  ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο Προφήτης Ηλίας στην Θρησκεία και την Παράδοση». Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης ο οποίος στην συνέχεια εγκαινίασε  στο Πολιτιστικό Κέντρο την ομαδική έκθεση ζωγραφικής «ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ» με έργα των παιδιών  του χωριού.  Κατά την υποδοχή των επισκεπτών στο Πολιτιστικό Κέντρο έγινε επίσημη παρουσίαση της νεώτερης έκδοσης του περιοδικού «ΑΡΩΜΑ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ». Στην διάρκεια του τριημέρου αναβίωσαν το Ξηρολιβαδιώτικο Σεργιάνι  και ο Τρανός Χορός  ενώ πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το 6ο Αντάμωμα Χορευτικών Συγκροτημάτων και οι 5οι Αγώνες Ορειβατικής Ποδηλασίας.

[GALLERY=18]