[vc_empty_space height="-5px"]
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem. [vc_empty_space height="10px"]
[vc_empty_space height="20px"]

Ο Τ Ι Λ Α Μ Π Ε Ι Δ Ε Ν Ε Ι Ν Α Ι Α Σ Τ Ε Ρ Ι

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου / Νέα-Εκδηλώσεις  / Διαλέξεις  / Ο Τ Ι Λ Α Μ Π Ε Ι Δ Ε Ν Ε Ι Ν Α Ι Α Σ Τ Ε Ρ Ι

Χαρίτων Τομπουλίδης , Δρ Αστροφυσικής
tomboulides@gmail.com

Περίληψη

Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίσθηκε στη Γη ονόμαζε ότι έλαμπε τη νύχτα στον ουράνιο θόλο, εκτός από τη Σελήνη , αστέρι. Τα χρόνια πέρασαν και η έννοια του αστεριού άλλαξε. Έτσι πολλά από τα φωτεινά σώματα του νυχτερινού ουρανού σήμερα ονομάζονται πλανήτες, άλλα μετεωρίτες, άλλα κομήτες, άλλα αστεροειδείς, άλλα αστρικά σμήνη και άλλα ακόμη και γαλαξίες. Όλα όμως φαίνονται σαν αστέρια. Τα αστέρια που είχαν κόμη- μακριά μαλλιά δηλαδή- ονομάζονταν κομήτες αστέρες. Τα αστέρια που αιωρούνταν, μετεωρίτες αστέρες, (τα λεγόμενα κοινώς « πεφταστέρια»). Τα αστέρια όμως είναι αυτόφωτα σώματα, ενώ τα περισσότερα από τα πιο πάνω σώματα είναι ετερόφωτα. Οι κομήτες είναι βρώμικα παγόβουνα – τεράστια δηλαδή κομμάτια πάγου – που όταν πλησιάζουν τον ήλιο λιώνουν και οι υδρατμοί από τον ηλιακό άνεμο ανεμίζουν πίσω τους σαν ουρά. Τα πεφταστέρια είναι τα κομμάτια αυτά που έφυγαν από τους κομήτες ή άλλες πέτρες στο μεσοπλανητικό χώρο που όταν η Γη περνά κοντά τους τα έλκει, μπαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα μας και λόγω τριβής καίγονται . Άλλα δε, όπως το λέει και το όνομά τους, είναι πολλά αστέρια μαζί ( σμήνη και γαλαξίες ) , αλλά η απόσταση η μεγάλη τα κάνει να φαίνονται σαν απλά αστέρια. Η απόσταση όμως είναι αυτή που μας ξεγελά και σε ότι αφορά τα δύο πιο γνωστά μας ουράνια σώματα που σημάδεψαν με την παρουσία τους την ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στη Γη: Του ήλιου και της Σελήνης.
Ο ήλιος είναι το πιο κοντινό μας αστέρι και η Σελήνη το πιο κοντινό μας ουράνιο σώμα που λέμε ότι είναι ο δορυφόρος μας, ο φυσικός δορυφόρος μας, γιατί τεχνητούς έχουμε πολλούς. Και οι δύο είναι δύο λαμπροί δίσκοι, ο ένας ημερήσιος και ο άλλος νυχτερινός. Οι δίσκοι αυτοί είναι ίσοι φαινομενικά. Είναι όμως ίσοι στην πραγματικότητα; Τα φαινόμενα απατούν. Ο ήλιος σε όγκο είναι 1 300 00 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και η Σελήνη 50 φορές μικρότερη από τη Γη. Η διάμετρος του ήλιου όμως είναι 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, όσες φορές περίπου είναι και η απόσταση του από αυτήν. Έτσι φαινομενικά είναι ισομεγέθεις δίσκοι και αυτό δίνει σ’ εμάς τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις εκλείψεις του ήλιου.
Πολλές είναι οι ομορφιές που υπάρχουν γύρω μας. Η τεχνολογία όμως, ενώ έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο διαβίωσης του ανθρώπου, μας στέρησε από τις ομορφιές του ουρανού και γενικά της φύσης γύρω μας. Η εικονική πραγματικότητα αντικατέστησε την αληθινή. Και ενώ παλαιότερα μία εικόνα ήταν όσο χίλιες λέξεις σήμερα μια εικόνα μπορεί να είναι μια μεγάλη απάτη. Τα παραμύθια της γιαγιάς έγιναν ηλεκτρονικές εικόνες και χάσαμε έτσι την επαφή μας με το φυσικό μας περιβάλλον. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν όμορφα πράγματα στον ουρανό, ενώ άλλοι βλέπουν την ομορφιά του ουρανό σε κάθε πράγμα γύρω τους. Αυτό να κάνετε.