[vc_empty_space height="-5px"]
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem. [vc_empty_space height="10px"]
[vc_empty_space height="20px"]

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΟΥΒΙΑΝΗΣ (1770 μ.) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου / Νέα-Εκδηλώσεις  / Εκδηλώσεις  / Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΟΥΒΙΑΝΗΣ (1770 μ.) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010 το απόγευμα, εβδομήντα περίπου νέοι Ξηρολιβαδιώτες αναχώρησαν από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, για τους πρόποδες της κορυφής Κλούβιανη (γυμνή κορυφή 1770 μ. ) όπου έστησαν τον καταυλισμό τους με σκοπό να κατακτήσουν το επόμενο πρωϊνό την κορυφή. Είκοσι οκτώ σκηνές στηθήκαν στην περιοχή Βαρέλια στα 1500 μ., στο διάσελο μεταξύ Ξηροβουνίου και Κλούβιανης στην είσοδο της κοιλάδας Καρατσαϊρ.
Η εξόρμηση υπήρξε ακόμα μία θεσμοθετημένη δραστηριότητα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου στα πλαίσια της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2010» Την οργανωτική ομάδα της δραστηριότητας απετέλεσαν ο Αντιπρόεδρος του Π.Ο.Ξ. Αν. Τυφλίδης και οι Τέλης Παπαθεοφίλου και Τόλης Τσαμήτρος οι οποίοι φρόντισαν από την προηγούμενη ημέρα να καθαριστεί ο χώρος του καταυλισμού και να οριοθετηθεί με σήμανση. Στις 9 το βράδυ έγινε επιθεώρηση του καταυλισμού από τον Πρόεδρο του Π.Ο.Ξ. Αν.Βασιάδη, ο οποίος αφού διαπίστωσε την άρτια εγκατάσταση και οργάνωση κήρυξε την έναρξη της βραδινής δραστηριότητας.
Εκατό πενήντα περίπου Ξηρολιβαδιώτες και φίλοι του χωριού βρέθηκαν στον καταυλισμό όλο το βράδυ, οι οποίοι απόλαυσαν το υπαίθριο δείπνο που ετοιμάστηκε για όλους με την φροντίδα του Π.Ο.Ξ. και τις ευγενείς χορηγίες των επιχειρήσεων «Τυροκομικά Πατσιαβούρας και υιοί» που ετοίμασαν τον παραδοσιακό τραχανά, «Εταιρεία Παγωτών PLAZA» Αδελφών Μαυρίδη, «Κρεοπωλείο Στέλιου Κουτόβα» που προσέφερε σουβλάκια και υλικοτεχνική υποδομή, «Νικολάος Πασχαλάκης», με προσφορά πιτών και πατατών, «Αρτοποιείο Χονδραντώνη Κώστα» και «Κώστας Παπαδόπουλος» με υλικό υποστήριξης. Τέλος ο γνωστός Σαρακατσάνος της περιοχής Βασίλης Αράπης εμπλούτισε το υπαίθριο δείπνο με την παραδοσιακή σαρακατσάνικη γαλατόπιτα. Τις ανάγκες των κατασκηνωτών σε νερά και χυμούς κάλυψε ο Δήμος Βέροιας.
Μετά το δείπνο όλοι οι κατασκηνωτές και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν γύρο από την μεγάλη φωτιά που έκαιγε στο κέντρο του καταυλισμού και άκουσαν τον Πρόεδρο του Π.Ο.Ξ. Αν. Βασιάδη να μεταφέρει την παράδοση της υπαίθριας διανυκτέρευσης των Βλάχων κατά τις μετακινήσεις τους προς το Ξηρολίβαδο, να εξιστορεί την Μάχη στο Καρατσαϊρ, με τον Βλάχους οπλαρχηγούς Ζαρκάδα και Μπρούφα ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή όπου ονομάζεται σήμερα τοποθεσία «Μπρούφα» δίπλα στον καταυλισμό και να αφηγείται παλιά ξεχασμένα λαϊκά παραμύθια από την ξηρολιβαδιώτικη παράδοση.
Η νύχτα εξελίχθηκε μουσικά αφού ξεδιπλώθηκαν οι καλλιτεχνικές ικανότητες του Δημ. Πίκου, του Βασ. Λυκοστράτη και του Τάκη Γεωργίου με το τραγούδι και τις κιθάρες τους, του Τάσου Βασιάδη με την φυσαρμόνικα και των νέων κιθαριστών Γιάννη Βασιάδη, Πασχάλη Παπαθεοφίλου και Στέλιου Πολιτίκου. Όλο το βράδυ η φωτιά άναβε με την φροντίδα των κατασκηνωτών και οι παρευρισκόμενοι, μια μεγάλη παρέα, τραγουδούσαν και ζούσαν την κάθε ευχάριστη στιγμή, συντροφιά με τον αστροπληθή ξηρολιβαδιώτικο ουρανό.
Μετά το πρωινό εγερτήριο ολοι ήταν έτοιμοι για την κατάκτηση της κορυφής. Σαράντα πέντε λεπτά σταθερής ανάβασης ήταν αρκετά για την κατάκτηση του στόχου. Η θέα στο ψηλότερο σημείο αποζημίωσε τους ορειβάτες οι οποίοι αγνάντεψαν πανοραμικά λεπτομέρειες από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Για τους περισσότερους ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη.
Ο καιρός ίσως δεν είναι πολύς για την επόμενη εξόρμηση που θα γίνει τον επόμενο χρόνο στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της περιοχής Μαγούλα, στο ύψωμα Ερεσού στα 1750 μ. συνεχίζοντας έτσι την γνωριμία της περιοχής από τους νέους του χωριού.