[vc_empty_space height="-5px"]
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem. [vc_empty_space height="10px"]
[vc_empty_space height="20px"]

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Το Ξηρολίβαδο, χωριό με μοναδική ιστορική, εθνική , πνευματική, λαϊκή και πολιτιστική παράδοση και προσφορά, απετέλεσε πάντα, με το περιβάλλοντα χώρο του, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με σημαντική οικονομική δραστηριότητα ιδιαίτερα από την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων που ήταν το κύριο αντικείμενο απασχόλησης και βιοπορισμού των βλάχικων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν μετά από την ομαδική μετακίνησή τους από την περιοχή της Πίνδου.
Στα χρόνια της οικονομικής του ακμής το Ξηρολίβαδο απετέλεσε χώρο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την λειτουργία τυροκομείων αλλά και καλλιεργειών όπως η πατάτα, το κριθάρι και το λινάρι, στο μικρό σχετικά λεκανοπέδιο.
Υπήρξε επίσης χώρος που αναπτύχθηκε η οικογενειακή υφαντουργία ενώ διατηρήθηκαν και παραδοσιακά επαγγέλματα όπως του αρτοποιού, του υποδηματοποιού, του σιδερά, του πεταλωτή, του επεξεργαστή δερμάτων κλπ.
Συνάμα λειτουργούσαν μικρά μαγαζιά προμήθειας διαφόρων ειδών.
Οι Ξηρολιβαδιώτες αν και σχετικά απομονωμένοι για τα μέτρα της εποχής διατράνωσαν υψηλό το φρόνημα της Παιδείας με την λειτουργία σχολείων ενώ σε περίοπτη θέση διατήρησαν την θρησκεία με την ανέγερση δύο Εκκλησιών του Προφήτη Ηλία και του Αγ.Αθανασίου,
Στον περίγυρο μάλιστα της δεύτερης Εκκλησίας λειτουργούσε παλαιότερα και οργανωμένο κοιμητήριο.
Το χωριό σε όλη την διάρκεια της ιστορικής διαδρομής έχει την δική του μαρτυρική προσφορά στους Εθνικούς Αγώνες .
Επίσημα αναφέρεται ότι καταστράφηκε επανειλημμένα από εισβολείς ενώ ευγενή τέκνα του προσέφεραν διαχρονικά την ίδια τους την ζωή υπέρ πατρίδος.
Η κοινωνική ζωή των Ξηρολιβαδιωτών είναι χαρακτηριστική μέχρι σήμερα με την διατήρηση αναλλοίωτων των εθίμων και παραδόσεων που αποτελούν τεράστιο λαογραφικό αλλά και ιστορικό πλούτο.

Το Ξηρολίβαδο σήμερα ως μοναδικής αξίας ορεινό θέρετρο προβάλλει ως κόσμημα για τον Δήμο της Βέροιας του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα παρά το γεγονός ότι τυπικά εξακολουθεί να υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουμαριάς ως οικισμός αυτής. Τα γενικά αλλά και ειδικότερα χαρακτηριστικά του Ξηρολιβάδου το αναδεικνύουν ως εν δυνάμει προσφιλή τουριστικό προορισμό με προφανή τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή.
Ως προβεβλημένο τμήμα του Δήμου Βέροιας επομένως το Ξηρολίβαδο έχει τις αποκλειστικές προτεραιότητες περαιτέρω ανάπτυξης του, διεκδικώντας το μερίδιο που δικαιωματικά του ανήκει στους αναπτυξιακούς προγραμματισμούς του Δήμου, του Νομού και της Περιφέρειας αλλά και της ένταξής του σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Ειδικότερα με τις νέες διοικητικές δομές που έχουν θεσμοθετηθεί βάσει του σχεδίου «ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ», το Ξηρολίβαδο διεκδικεί την
ανάδειξή του σαν πρότυπο ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ως φορέας εκπροσώπησης ολόκληρης της ξηρολιβαδιώτικης κοινωνίας καταθέτει ενώπιον της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βέροιας τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες αναγκαιότητες που υφίστανται και προσδοκά την αποτελεσματική και ταχεία διεκπεραίωσή τους.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΔΟΜΗΣ

Η αναπτυξιακή προοπτική του Ξηρολιβάδου απαιτεί την εκπόνηση μελετών προκειμένου να γίνει συντονισμένη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για όλα τα απαιτούμενα έργα καθώς και για όλες τις δραστηριότητες που θα δώσουν στο Ξηρολίβαδο την αίγλη και την προοπτική που του αξίζει.

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Το οδικό δίκτυο του Ξηρολιβάδου χρειάζεται έργα που θα το ολοκληρώσουν, θα το επεκτείνουν και θα το συντηρήσουν ώστε να καταστεί πιο ασφαλές , άνετο και να αξιοποιεί τις διάφορες περιοχές τις οποίες προσπελαύνει.
Ειδικότερα ως απαραίτητα έργα κρίνονται τα ακόλουθα:
1.Κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης και στηθαίων σε όλα τα επισφαλή σημεία του δρόμου Βρωμοπήγαδου – Ξηρολιβάδου, βελτίωση της ασφάλτου στα σημεία που έχει φθαρεί και εγκατάσταση φθορίζουσας σήμανσης σε όλο το μήκος του.
2.Διαπλάτυνση, εξομάλυνση και συντήρηση του υφιστάμενου χωμάτινου οδικού δασικού άξονα Ξηρολίβαδο – Καρατσαίρ – Ασούρμπαση – Σέλι καθώς και του αντίστοιχου χωμάτινου οδικού άξονα Ξηρολίβαδο – Ιμπιλί- Ζωοδόχος Πηγή. Η βελτίωση, ο εξωραϊσμός και η ανάδειξη των μονοπατιών που σε αρκετά σημεία συμπίπτουν με το Διεθνές Μονοπάτι Ε4 θα συνδέσουν λειτουργικά το Ξηρολίβαδο με το Σέλι και μέσω του Ιμπιλί με την Ζωοδόχο Πηγή ενώ θα αξιοποιήσουν πολλαπλώς τις ενδιάμεσες περιοχές. Θα αναδειχθούν δε σε αποκλειστικής επιλογής διαδρομές πεζοπορίας για τους απανταχού φυσιολάτρες.Αποτελεί θετική εξέλιξη η πρόσφατη ανάδειξη του μονοπατιού «ΔΟΞΑ»
4.Διάνοιξη, χαλικόστρωση και ασφαλτόστρωση όλου του εναπομείναντος εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού.
5.Προγραμματισμός, διάνοιξη και συντήρηση όλων των δρόμων υλοτομικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος πέριξ του χωριού.

ΥΔΡΕΥΣΗ
Χαιρετίζεται η πρόοδος των εργασιών για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου του χωριού. Επιβάλλεται να επισπευσθούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να αποδοθεί συνολικά η χρήση του στο χωριό. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να ενταχθεί και η πλήρης αποκατάσταση της ασφαλτόστρωσης
Πρέπει να αναζητηθούν νέα υδάτινα αποθέματα ιδίως με γεωτρήσεις και κατασκευές πρόσθετων δεξαμενών οι οποίες θα αποθηκεύουν το αναγκαίο για τις λειτουργίες του χωριού νερό.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Το Ξηρολίβαδο στερείται συστήματος αποχέτευσης. Τα οικιακά λύματα κάθε νοικοκυριού συγκεντρώνονται σε απορροφητικούς βόθρους οι οποίοι μολύνουν τον αξιοποιήσιμο υδάτινο ορίζοντα της λεκάνης του Ξηρολιβάδου.
Ως άμεση διεκδίκηση προβάλλεται προς τον Δήμο η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου το οποίο θα απομακρύνει και θα επεξεργάζεται βιολογικά τα λύματα κατά το ισχύον σύστημα του Σελίου, της Κουμαριάς, των Γεωργιανών και όλων των ορεινών χωριών του Βερμίου.

ΡΥΜΟΤΟΜΙΑ
Το χωριό μέσα από τις διαδικασίες ανάπτυξής του κτίστηκε και κτίζεται με μία ιδιότυπη ρυμοτομία που οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της κατοχύρωσης των ιδιοκτησιών. Με την νέα διανομή των οικοπέδων ήδη έχει διασφαλιστεί η διάνοιξη δρόμων και έτσι η οικοδομική δραστηριότητα εξελίσσεται με κοινά αποδεκτούς ρυμοτομικούς κανόνες.
Διαπιστώνεται όμως ότι επιχειρείται μία άναρχη οικοδόμηση και περίφραξη οικοπέδων στην περιοχή του λιβαδιού προς το δάσος που βρίσκεται εκτός οικιστικού σχεδίου του χωριού.
Ετσι έχουμε φτάσει ήδη στο σημείο να έχει στενέψει ανεπίτρεπτα ο δρόμος προς το δάσος και να έχουν συνενωθεί οι περιφράξεις εκτεταμένων στρεμματικών ιδιοκτησιών με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πρόσβαση από τον δρόμο προς το δάσος της οξυάς αλλά και η προσπέλαση του πευκοδάσους από παράλληλες προς τον κεντρικό δρόμο διόδους.
Πριν συνεχιστεί ο περαιτέρω αποκλεισμός της περιοχής με τις συνενωμένες περιφράξεις και πριν εγερθούν περαιτέρω κτίσματα που θα προσβάλουν την παράδοση του χωριού και την αισθητική του τοπίου πρέπει απαραιτήτως να εκπονηθεί και να επισημοποιηθεί ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής και να οριστούν σαφείς αρχιτεκτονικοί όροι οικοδόμησης.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Η κτηνοτροφία μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με την κατασκευή έργων υποδομής που μπορούν να αναδείξουν και πάλι τον κτηνοτροφικό χαρακτήρα του χωριού με όλα τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη.
Τέτοια έργα είναι οι κατασκευές σε περιφερειακούς προς το χωριό λιβαδότοπους μικρών δεξαμενών που θα συγκεντρώνουν το όμβριο νερό και που θα εμπλουτίζονται με νερά πηγών ή γεωτρήσεων.
Ταυτόχρονα εντός του περιβάλλοντα των δεξαμενών χώρου πρέπει να κατασκευαστεί σύστημα ποτίστρων για την άνετη εξυπηρέτηση των κοπαδιών .
Επιπλέον η κατασκευή αναγκαίου αριθμού ποτιστρών πλησίον του χωριού που να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλαπλά κοπάδια ζώων και που θα τροφοδοτούνται με νερό που θα αντλείται από την λίμνη.
Το Ξηρολίβαδο έχει όλες τις προυποθέσεις να αναπτυχθεί ως κτηνοτροφικό πάρκο ελευθέρας βοσκής και να ενταχθεί σε προγράμματα προώθησης αγροτοτουρισμού.

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η αδιαμφισβήτητη αισθητική και φυσική αξία του Ξηρολιβάδου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δάσος του, που τύχη αγαθή το διαφύλαξε μέχρι τώρα από την λαίλαπα της πυρκαγιάς.
Πρέπει να προωθηθούν άμεσα τα ακόλουθα έργα
1.Διάνοιξη δασικών δρόμων προσπέλασης από τα πυροσβεστικά οχήματα στα πιο πυκνά σημεία του δάσους σε συνδυασμό με την δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας.
2.Εγκατάσταση μόνιμων δεξαμενών ύδατος σε επιλεγμένα σημεία, τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης και διενέργεια γεωτρήσεων, που θα ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις ανάγκης.
3.Τακτικός καθαρισμός του δάσους από τα ξερά δέντρα και κλαδιά καθώς και τα απορίματα που μπορούν να αποτελούν σημεία ανάφλεξης.
4.Αξιοποίηση προγραμμάτων πυροφυλακής και κατασκευή δασικών παρατηρητηρίων με τηλεφωνική γραμμή συναγερμού.

ΚΕΡΑΥΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι κεραυνόπληκτη και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και θάνατοι από πτώση κεραυνών.
Η εγκατάσταση αλεξικέραυνου σε ένα από τα υψώματα αποτελεί έργο προτεραιότητας του χωριού.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι ιδιαίτερες φυσικές και κλιματολογικές συνθήκες του Ξηρολίβαδου το καθιστούν έναν εν δυνάμει τόπο αθλητικών δραστηριοτήτων με προοπτικές πολλαπλών οφελών για την ευρύτερη περιοχή.
Κατ’αυτό μπορούν να θεωρηθούν ως έργα υποδομής οι κατασκευές αθλητικών εγκαταστάσεων .
Ανάλογες προοπτικές μπορούν να αναπτυχθούν για την αξιοποίηση του Ξηρολίβαδου ως χώρου χειμερινών σπορ.
Τέλος η περιοχή προσφέρεται ως ιδανικός τόπος προετοιμασίας ομάδων ποδοσφαίρου.
Προς την επίτευξη αυτών των στόχων επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

ΕΡΓΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΟΥ
Είναι ένας εκτεταμένος χώρος ο οποίος προσφέρεται για πολλαπλή αξιοποίηση.
Ήδη έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα όπως το γήπεδο μπάσκετ, η κατασκευή τοιχείων περίφραξης, η κατασκευή διαδρόμων, η παιδική χαρά, και το ηρώο. Επίσης η βρύση, το κιόσκι του οποίου η κατασκευή πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η μερική δενδροφύτευση που έγιναν μερίμνη του Ομίλου. Ο χώρος ήδη αξιοποιείται για την πραγματοποίηση κοινωνικών, αθλητικών και λαογραφικών εκδηλώσεων. Στα περαιτέρω έργα που πρέπει άμεσα να προωθηθούν στον χώρο εντάσσονται η κατασκευή μόνιμης εξέδρας εκδηλώσεων, η κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο μπάσκετ, η εγκατάσταση φωτισμού με προβολείς, η περαιτέρω δενδροφύτευση, η τοποθέτηση καλαισθήτων κάδων και καλαθιών απορριμάτων, και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και θυρών προς αποτροπή εισόδου στον χώρο των ζώων.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Η εγκατάσταση και λειτουργία του τηλεοπτικού αναμεταδότη επέφερε σχετική τηλεοπτική κάλυψη του χωριού με ορισμένες τηλεοπτικές συχνότητες . Το ηλεκτρονικό σύστημα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση ώστε η τηλεοπτική κάλυψη να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ
Βελτίωση, επισκευή και περαιτέρω εμπλουτισμός της παιδικής χαράς στην μεγάλη πλατεία του χωριού με την προμήθεια κι εγκατάσταση ασφαλούς για τα παιδιά σύγχρονου εξοπλισμού και τοποθέτηση πάγκων ανάπαυσης για τους συνοδούς ως ελεγχόμενου χώρου αναψυχής. Δημιουργία δύο επί πλέον χώρων παιδικής χαράς στους προκαθορισμένους χώρους στην είσοδο του χωριού και στην έξοδο προς το πευκοδάσος.
ΜΠΑΡΑ
Αξιοποίηση της φυσικής λιμνούλας του λιβαδιού ως μοναδικής αξίας χώρου αναψυχής με την έμπρακτη αποδέσμευσή της από τα κοπάδια που ποτίζονται σε αυτήν διά της κατασκευής ποτίστρων και την εκπόνηση μελέτης συνολικής ανάδειξης του χώρου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Κατασκευή πεζουλιού ανάπαυσης στην πρόσοψη του κτιρίου σύμφωνα με την αρχιτεκτονική παράδοση του χωριού, κατασκευή αποθήκης, εγκατάσταση κεραίας τηλεοπτικής λήψης, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, ενεργοποίηση συστήματος τηλεσυναγερμού. Το κτίριο υφίσταται τις συνήθεις φθορές λόγω των θερμοκρασιακών εναλλαγών και χρήζει τακτικής συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών.

ΔΑΣΟΣ
Το μοναδικής ωραιότητας δάσος του Ξηρολιβάδου χρησιμοποιείται από πολλούς επισκέπτες σαν χώρος αναψυχής κατά τρόπον που προσβάλλεται η αισθητική του τοπίου και η σύγχρονη πολιτιστική αντίληψη.
Επιβάλλεται η κατασκευή σε επιλεγμένα σημεία ασφαλών παραδοσιακών ψησταριών, πάγκων, τραπεζαριών και κιοσκιών προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια και τραπέζια στο χώρο των πεύκων καθώς και επιγραφές υπόμνησης καθαριότητας και πυροπροστασίας. Η φύλαξη του δάσους πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής στρατηγικής και οργάνωσης.
Επίσης πρέπει να γίνει χαρακτηρισμός επιλεγμένων υπεραιωνόβιων δέντρων ως μνημείων της φύσης προκειμένου να προστατευθούν από την ανθρώπινη αμέλεια και φθορά.
ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ
Πρέπει να γίνει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις γειτονιές του χωριού με την εγκατάσταση λαμπτήρων ισχυρής απόδοσης.
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ
Ο ΠΟΞ υπέβαλλε στον Δήμο πλήρη τεκμηριωμένη συνολική πρόταση η οποία εγκρίθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της και αναμένεται η υλοποίησή της με την ανάρτηση των πινακίδων και των αριθμήσεων.

ΕΡΓΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Στην είσοδο του χωριού σώζεται τμήμα παλαιάς λιθόστρωτης οδού που ταυτίζεται με την διαδρομή που ακολουθούσε η αρχαία Βασιλική Οδός που συνέδεε την Κάτω με την Άνω Μακεδονία και την Ήπειρο. Ως μνημείο ιστορικού, τεχνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος πρέπει να διαφυλαχθεί, να συντηρηθεί και με ειδικό πρόγραμμα να αξιοποιηθεί ως αξιοθέατο.

ΠΗΓΑΔΙΑ
Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πηγαδιών στο λιβάδι αλλά και μέσα στον οικισμό απετέλεσαν μέχρι πρόσφατα το σήμα κατατεθέν του χωριού.
Προμήθευαν δε τους κατοίκους με το απαραίτητο νερό που χρειάζονταν για πόση, για τις ανάγκες των νοικοκυριών και για το πότισμα των κοπαδιών.
Ατυχώς ανεύθυνη δραστηριότης προκάλεσε αχρήστευση πολλών πηγαδιών με την πλήρωσή τους με πέτρινους και χωμάτινους όγκους.
Ο καθαρισμός και η ενεργοποίηση όλων των πηγαδιών του χωριού αποτελεί έργο πολλαπλού οφέλους.
Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί το υδάτινο κεφάλαιο που εμπεριέχεται σε αυτά και θα διασωθεί η πολύτιμη αρχιτεκτονική και λαϊκή παράδοση που συνοδεύει την κατασκευή τους αλλά και την λειτουργία τους ως χώρων κοινωνικής συνάθροισης με την δημιουργία κιοσκιών, ενώ θα αποτελούν μια διαρκή παρακαταθήκη ύδατος για τις απευχόμενες ανάγκες πυρόσβεσης.

ΜΕΣΟΧΩΡΙ
Η μικρή πλατεία στο Μεσοχώρι απετέλεσε στο παρελθόν κεντρικό χώρο των κοινωνικών λειτουργιών του χωριού.
Η συνολική ανάπλαση του Μεσοχωρίου κατά τρόπον ώστε αυτό να ανακτήσει την λειτουργική του χρησιμότητα αποτελεί έργο το οποίο πρέπει να ενταχθεί στον γενικότερο προγραμματισμό του χωριού.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ

Το Ξηρολίβαδο ως οργανωμένο χωριό έχει τις άμεσες επίκαιρες αναγκαιότητες οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε την μεγάλη αύξηση των διασκορπισμένων σκουπιδιών τόσο στο δάσος όσο και μέσα στο χωριό.
Άμεση αναγκαιότητα είναι η αντικατάσταση των φθαρέντων και η εγκατάσταση του αναγκαίου αριθμού βαρέων μεταλλικών κάδων απορριμμάτων σε διάφορα σημεία του χωριού αλλά και στο δάσος καθώς και η συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων εκ μέρους του Δήμου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
Κρίνεται απαραίτητη η δις εβδομαδιαίως επίσκεψη αγροτικού γιατρού στο Ξηρολίβαδο όπου θα εξυπηρετεί τους παραθεριστές στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου. Η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής προς την αρμόδια υπηρεσία θα είναι καταλυτική.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΠΑΖΩΝ
Άμεσος καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων από τις αυθαίρετες απορρίψεις ποικίλων υλικών που αποτελούν εν δυνάμει εστίες ανάφλεξης και χωροθέτηση χώρου για εναπόθεση αυστηρώς αδρανών υλικών.
ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ
Επιθυμία της τοπικής κοινωνίας είναι η απομάκρυνση των καλωδίων από το λιβάδι και η μεταφορά τους υπεδαφίως.
ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Να πραγματοποιηθεί μέτρηση ακτινοβολίας στον περιβάλλοντα χώρο της υφιστάμενης κεραίας κινητής τηλεφωνίας
ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΙΟΡΜΑΝΩΛΑΚΗ
Σε αυτήν την ενότητα εντάσσεται η ιδιάζουσα κατάσταση που έχει παγιωθεί σε σχέση με την εκτεταμένη στρεμματική έκταση πρώην ιδιοκτησίας Σιορμανωλάκη της οποίας σημαντικό τμήμα βρίσκεται εντός του δάσους. Είναι γνωστό ότι οι τωρινοί ιδιοκτήτες προγραμματίζουν την έγερση παραθεριστικού οικισμού που θα αλλάξει δραματικά την φυσιογνωμία και την υπόσταση ολόκληρου του περιβάλλοντα χώρου. Ως μόνη πρόταση αποτροπής αυτής της προοπτικής προτείνεται η απαλλοτρίωση του χώρου από τον Δήμο Βέροιας και η αξιοποίησή του ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχή.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NATURA
Η διαφύλαξη και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση ένταξης στη ζώνη NATURA 2000 της ευρύτερα προβλεπόμενης περιοχής του Ξηρολιβάδου.
ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Η ξηρολιβαδώτικη κοινωνία με επανηλλειμένες παραστάσεις έχει διατρανώσει την απόφασή της να διαφυλάξει την ευρύτερη τοποθεσία από λατομικές δραστηριότητες που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την ισορροπία του οικοσυστήματος, θα προκαλέσουν αποψίλωση της περιοχής απο την δασοκάλυψη, θα ανατρέψουν την μοναδική αισθητική και το ιδιαίτερο φυσικό κάλος του τοπίου και θα υπονομεύσουν την αναπτυσσόμενη προοπτική ανάπτυξης ορεινού τουρισμού η οποία έχει καταστήσει το Ξηρολίβαδο προσφιλή προορισμό. Ζητά από την Δημοτική Αρχή της Βέροιας να λάβει υπόψη της αυτή την θέση εν όψει του όποιου μελλοντικού σχεδιασμού για καθορισμό Λατομικών Ζωνών.

ΔΑΣΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ-ΟΡΙΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ
Είναι γνωστό ότι εκκρεμεί ενώπιον των κεντρικών υπηρεσιών της πολιτείας το ζητήματα του αποχαρακτηρισμού του δασικού δρόμου Ξηρολιβάδου.
Ο Δήμος Βέροιας και όλοι οι Φορείς έχουν λάβει αρνητική θέση. Ζητάμε από τον Δήμο να βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής επανατοποθέτησης του θέματος αυτού.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΟΜΥΑ
Με κοινή Υπουργική απόφαση δόθηκε έγκριση για την εγκατάσταση του υπερλατομείου της ΟΜΥΑ στις περιβάλλουσες το Ξηρολίβαδο δασωμένες πλαγιές του Βερμίου με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, κατά περιφρόνηση της πολλαπλώς εκπεφρασμένης αρνητικής θέσης της τοπικής κοινωνίας οπως αυτή δημοσιοποιήθηκε με τις αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας, των Δημοτικών Διαμερισμάτων, των Φορέων και των Λαϊκών Συνελεύσεων. Ο Δήμος Βέροιας με προσφυγή του στο ΣτΕ ζήτησε την ακύρωση της ΚΥΑ και ήδη έχει εκδοθεί διαταγή προσωρινής αναστολής ισχύος της ΚΥΑ εν όψει της εκδίκασης. Ο Π.Ο.Ξ. διεκδικεί την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ ως μόνη ασφαλή εξέλιξη του ζητήματος.
Υποχρέωση του Δήμου είναι να ασκήσει, κάθε πολιτική πίεση, πέραν της προσφυγής στο ΣτΕ , ώστε να επιτευχθεί η ανάκληση της διαβόητης ΚΥΑ